חיים יותר, מרוצים מהחיים, ואוהבים את מקום המגורים: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת היום (שלישי) דוח שמספק תמונת מצב על החיים בישראל בשנת 2017, המתבסס על מדדים שונים של איכות חיים, קיימות וחוסן הלאומי. בין התחומים שנבחנו: איכות התעסוקה, הביטחון האישי, הבריאות, החינוך ורמת החיים החומרית. בנוסף, דורגו 14 הערים הגדולות בישראל - את הרשימה מובילה רמת גן, במקום השני רחובות ובמקום השלישי ראשון לציון.
בדקו איפה מדורגת העיר שלכם - הרשימה המלאה
רמת גן, הראשונה בדירוג הערים הגדולות (בשנה שעבר הייתה שנייה), מובילה במדדים של הכנסה חציונית ברוטו מעבודה למשק בית, שביעות רצון מהעבודה, תוחלת החיים, צפיפות דיור ושיעור הזכאות לבגרות בקרב בני 26. רחובות שבמקום השני מובילה בממדים של:שביעות רצון מאזור המגורים ושביעות רצון מהדירה.
תל אביב, שהגיעה רביעית בדירוג הכללי מובילה בשיעור התעסוקה, ירושלים מובילה באופטימיות ונמצאת במקום הראשון במדד הציפיות ביחס לעתיד. בבירה דואגים במיוחד לשמור על הסביבה והיא מובילה באחוז הפסולת ממוחזרת. חיפה מובילה באחוז בני 30 בעלי השכלה על-תיכונית וגבוהה, ובשיעור השימוש באינטרנט.
באר שבע היא העיר היחידה שבה גרות יותר נשים המועסקות בתפקידי ניהול במגזר הציבורי מאשר גברים, בני ברק מובילה בשביעות הרצון מהחיים ובאמון גבוה במערכת הבריאות ובבת ים השיעור הכי נמוך של תמותת תינוקות.
על פי הנתונים, תוחלת החיים נמצאת במגמת עלייה מתמדת וב-2007 הממוצע עמד על 80.7 שנים לגברים ו-84.6 שנים לנשים. 84.2% מהישראלים דיווחו כי בריאותם טובה מאוד או טובה, הרבה מעל הממוצע במדינות ה-OECD שעומד על 68.3%. הסקר מציג גם הבדל ניכר בין המינים בכל הנוגע לתחושת דיכאון - 26.8% מהנשים העידו שחשו מדוכאות לעיתים קרובות או מדי פעם, לעומת 19.1% מהגברים.
שביעות הרצון של הישראלים מהעבודה במגמת עלייה ו-89% מהנשאלים דיווחו שהם מרוצים ממקום עבודתם. 48% מהמועסקים חשבו שתפקידם מאפשר קידום בעבודה ו-66% ענו שעבודתם תואמת את תחום לימודיהם.
מי שפחות מרוצים מעבודתם הם גברים ערבים, מה שבא לידי ביטוי גם באחוז האבטלה - רק 43.4% מהאוכלוסייה הערבית מועסקת לעומת 65.1% מהאוכלוסייה היהודית. בקרב הנשים הפער אף גבוה יותר: רק 26.4% מהנשים הערביות מועסקות, כשליש משיעור המועסקות בקרב הנשים היהודיות (63.2%).
באופן כללי הישראלים מרוצים מחייהם, אם כי יהודים מרוצים יותר מערבים - 91% לעומת 75%. בשנת 2017 - 54% מבני 20 ומעלה העריכו שחייהם יהיו טובים יותר בשנים הבאות - ללא הבדל בין גברים לנשים ובין יהודים לערבים. עוד עולה שאזרחי ישראל מרוצים גם ממגוריהם, כששביעות הרצון מהדירה עלה ל-88%, ושביעות הרצון מאזור המגורים עלתה ל-84%.
במרבית הבתים בארץ יש לפחות מחשב או טאבלט אחד בבית (81.2%), אך יש הפרש ניכר בתחום זה בין משקי הבית היהודיים (83.9%) למשקי הבית הערביים (66.2%). 82% מבני 20 ומעלה השתמשו באינטרנט ב-2017 (83% מהגברים ו-80% מהנשים).
מבחינת שביעות הרצון ממערכת החינוך כולה, 76% מהתלמידים בבתי ספר היסודיים, 54% מהתלמידים בחטיבות ביניים ו-53% בלבד מהתלמידים בחטיבות העליונות ענו שהם מרוצים. מצב ההשמנה נשאר דומה לשנה הקודמת כש-18% מתלמידי כיתות א' ו-30% מתלמידי כיתות ז' סבלו מעודף משקל או מהשמנת יתר.