לקראת מחאת יוצאי העדה האתיופית על אירוע הירי בבת ים שבו נורה למוות יהודה ביאדגה בן ה-24 שתצא לדרך מחר, נשיא המדינה שוחח הערב (שלישי) עם ממלא מקום מפכ"ל המשטרה וביקש ממנו "גם בתוך להט הרגשות והרוחות לפעול באיפוק המירבי ובשיקול דעת. חיי אדם חשובים, משנים, יקרים; הם ערך עליון. הגנה עליהם היא המשימה של כולנו. קדושת חיי אדם היא ערך לא משנה צבע עורו או מוצאו".
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
הנשיא ריבלין אמר לממלא מקום המפכ"ל, ניצב מוטי כהן, כי יש לקחת בחשבון את עוצמת סערת הרגשות שהמפגינים נמצאים בה ולתת לקול המחאה להישמע וכל זאת כמובן רק במסגרת החוק: "אני בטוח שאתה תנחה את כלל השוטרים והמפקדים הלוקחים חלק בשמירת הסדר בהפגנה לנהוג במלוא הרגישות. המסר של כולנו צריך להיות, נילחם יחד בגזענות, נפעל יחד ללא אלימות".
הנשיא שוחח בנושא גם עם ח"כ פנינה תמנו-שטה, שמצויה בקשר הדוק עם מובילי המחאה. "כאב על הטרגדיה הוא לא רק של הקהילה, הוא של כל החברה הישראלית", אמר לה. "אנחנו צריכים להמשיך ולעשות כל שניתן כדי לפעול לתיקון הגזענות שבתוכינו".
חברת הכנסת מצדה השיבה לו: "לא מדובר במחאה אלימה וחבל שיש מי מהגורמים המנסה לתאר אותה ככזו. הגיע הזמן לתקן את העוולות הנגרמות ליוצאי אתיופיה במדינת ישראל. אנו חלק מהעם הזה ואנחנו קוראים לכל אזרח להגיע ולצעוד איתנו. מארגני המחאה הם ממיטב בניה ובנותיה של המדינה הזו ואנו מצפים מכולם לנהוג בסובלנות על מנת לממש את זכותנו החוקית להביע את הכאב והעוולות".
המחאה מחר היא סוג של מבחן לשני הצדדים: עד כמה הם יכולים לעמוד בסיכומים? הנשיא הפציר בשני הצדדים, להכיל, ובמשטרה הבטיחו לקיים - אלא אם ייחצה קו אדום. שאלה זו מתעצמת לאחר ששוטרי הסייבר ניטרו התבטאויות ואמירות קשות נגד המשטרה ברשתות החברתיות.
מוקדם יותר היום שיגרו פעילי המחאה נגד גזענות מכתב לשר לביטחון הפנים גלעד ארדן ובו דרשו ממנו לצייד כל שוטר שיגיע להפגנת יוצאי אתיופיה מחר במצלמת גוף. במסיבת העיתונאים של מארגני מחאת יוצאי אתיופיה קראו המארגנים למפגינים ולשוטרים "לגלות איפוק ולא לפנות לאלימות".
"אנו אומרים כן למחאה ולא לאלימות", אמר קייס סמאי אליאס, המוביל הרוחני של המחאה שקרא לפעילות מחאתית לא אלימה. "זו מחאה מיותרת והיה אפשר למנוע אותה אם היו נוהגים כלפינו אחרת. הצעירים שלנו לא אלימים, הם בנים טובים שרוצים פשוט להיות חלק מהמדינה".
במסיבת העיתונאים דרשו מארגני המחאה מספר דברים: "לאור המקרים אנו דורשים כינוס חירום ממשלתי. מח"ש איבד את האמון אצל הקהילה, אין לו שיניים, אנחנו מבינים שהוא לא יכול לתת מענה. לכן דורשים שייקום שופט חוקר. בנוסף אנחנו דורשים בחינה נוספת של החלטות וועדת פלמור ושהדברים ייבדקו".
"האלימות המשטרתית היא תוצאה של נורמות שגויות", טענה במסיבת העיתונאים רחל יוסף ממובילות המאבק. "משטרה היא גוף שצריך לשרת ולהגן עלינו - במקום עזרה קיבלנו לוויה. אסור שיהיו אנשים במשטרה שחושבים שמותר להתנהג אלינו בצורה ברוטלית".
השר ארדן מצדו התייחס לדרישה וטען כי עוד בתחילת השבוע הורה שכל השוטרים שיוצבו לאבטחת המחאה יצוידו במצלמות גוף על מנת "לאפשר מחאה הולמת ולעודד מתינות ושקיפות". עוד אמר השר כי "משטרת ישראל נערכה לביצוע הנחייה זו". הוא הוסיף: "הנחתי לקיים שיחות מקדימות עם הנהגת הקהילה ומארגני המחאה לשם הרגעת הרוחות והדגשת השותפות בין משטרת ישראל לקהילת יוצאי אתיופיה", המשיך השר. "כולי תקווה כי המחאה תסתיים בצורה מכובדת וראויה".