אייזיק סגל הוא ניצול שואה בן 81 שנאלץ לצאת מדי יום לרחוב כדי למכור עטים ומצתים בניסיון לממן אוכל ותרופות לו ולאשתו. בגלל שהם חיים מקצבה דלה של 6000 שקלים בלבד הוא מנסה את מזלו מחדש כל יום מחדש.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
כל בוקר הוא יוצא עם העגלה מביתו, פורש את מרכולתו מחוץ לסניף סופרמרקט בבאר שבע ומקווה שהיום הוא יצליח למכור כמה פריטים כדי לעשות קניות. "אני קונה ב-4 שקל ומוכר ב-5", מגלה סגל את "המודל העסקי" שלו. "אני מרוויח פה 40-50 שקל, קונה קוטג' 9%, לחם, כל מה ש... דבר קטן, וזה עוזר לי הרבה".
"במקום שיניים ביקשתי מקרר. זה יותר שימושי"
כל חייו סגל עבד כעוזר בנגרייה ולא קיבל פנסיה, וכיום הוא ואשתו חיים מקצבה של ביטוח לאומי ומקצבה לה זכאי כניצול שואה שלא מספיקות להם. סגל מספר על אנשים שניסו ועדיין מנסים לעזור לו. כך לדוגמה, סטודנטית אחת קונה מצתים למרות שהיא לא מעשנת וכמה ימים לאחר מכן היא פשוט מחזירה לו אותם ולא מבקשת את כספה בחזרה.
במקרה אחר, אישה זרה ניגשה אליו והציעה לו לממן טיפולי שיניים. "באה בחורה ואמרה לי: 'כשהייתי פעם שעברה שמתי לך שאין לך שיניים. אני באתי ורוצה (שנלך) לקופת חולים. כמה שעולה אנחנו נשלם'", משחזר סגל. "אז אני אמרתי לה שיש לי בקשה: במקום שיניים תקני לי פריג'ידר. במקום שיניים שמתי פריג'ידר. זה יותר שימושי".
לפי דוח העוני האחרון של ביטוח לאומי בני הזוג סגל ממש לא לבד: כ-21% ממשפחות הקשישים בישראל חיים מתחת לקו העוני. מדובר אמנם בירידה קלה בהשוואה לשנה הקודמת – אבל המשמעות היא שעדיין רבים מהם חיים בעוני מתמשך ולא מצליחים לעלות מעל קו העוני.
"תעודת עניות למדינת ישראל"
בימים הקרובים יחלו הדיונים על תקציב המדינה בוועדות הכנסת השונות, נקודה בה חברי הכנסת יוכלו לדאוג למצבם העגום של הקשישים בישראל, שתלויים כרגע בעיקר בתמיכתן של עמותות ואנשים טובים שנחלצים לעזרתם.
"היום בערב הממשלה הזאת הולכת לאשר תקציב", אמר ח"כ איציק שמולי חבר בוועדת משנה לעניין מעמד הקשיש. "אני מבטיח שאף אחד משרי הממשלה לא הולך להפוך את השולחן בשביל הקשישים האלה כדי להמשיך ולשרוד ולהשאיר את הראש מעל המים. כל מה שהם יצטרכו לעשות זה להמשיך ולמכור את אותם מצתים. זאת עליבות, זאת תעודת עניות למדינת ישראל".
מי שמעוניין לעזור יכול להתקשר למוקד הקרן לידידות (*9779) בימים א'-ה' בשעות 9:00-15:00, או בכל שעה אחרת באמצעות דף הפייסבוק של הקרן