אחרי הודעת עיריית ירושלים ביום רביעי האחרון כי החלה בהליך הפיטורים של 2,150 מעובדיה, היום (ראשון) יושבתו כל השירותים העירוניים, פרט למערכת החינוך. טיפות חלב, מחלקות ארנונה, גבייה וכל המוסדות העירוניים לא יפעלו מחר. כ-1,000 עובדים כבר קיבלו מכתבי פיטורים, והמהלך הנוכחי מגיע כחלק ממחאתם על כך ששר האוצר משה כחלון לא מעביר את הכסף שמבקש ראש העיר ניר ברקת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לאחר היענות יו"ר ההסתדרות במרחב ירושלים לבקשת ארגון ההורים בירושלים להחריג את מערכת החינוך מההשבתה המתוכננת, אמר יו"ר ארגון ההורים פז כהן כי "כל הורי ותושבי ירושלים כואבים את הפיטורים הקשים ואת הפגיעה הבלתי נסבלת בציבור העובדים. אנו מעריכים את המאמצים שלא לפגוע במערכת החינוך. אנחנו תקווה שהמשבר יסתיים במהרה".
ברקת פתח לאחרונה במאבק נגד משרד האוצר והשר משה כחלון במחאה על "חוסר הנכונות להעביר לירושלים את התקציבים המתאימים לצרכים המיוחדים שלה", ואיים כי יידרשו קיצוצים נרחבים מהתקציבים לאזרחים. במשרד האוצר הגיבו: "התמיכה בעיר שולשה מאז כניסת השר כחלון לתפקיד".
לפי הודעת עיריית ירושלים, יותר מ-1,000 עובדים יקבלו מכתבי פיטורים. במקביל, ביטלה העירייה פעילויות עירוניות על סך 250 מיליון שקלים, שצפויים להביא לפיטוריהם של 1,150 עובדים נוספים. בהמשך למחאה, ראש עיריית ירושלים ניר ברקת האשים: "כחלון נושא באחריות לפיטורים ולפגיעה בפרנסתם של יותר מ-2,000 משפחות ירושלמיות". ברקת קרא למשרד האוצר לשבת למשא ומתן: "השר חייב לגלות מנהיגות ו'לצאת מהמחבוא' על מנת לפתור את המשבר".
מנגד, במשרד האוצר טענו לאחרונה, מאז התחלת הקמפיין, כי בתקופתו של שר האוצר כחלון המענק המיוחד הניתן לעיר ירושלים הוכפל והגיע לשיא של כל הזמנים. "לירושלים ניתנו מענקים מיוחדים בסכום חסר תקדים של יותר מ-3 מיליארד שקלים. כחלון הפחית את מס החברות בירושלים כדי למשוך חברות ומפעלים לעיר. ירושלים נמצאת מעל לכל מחלוקת ומשרד האוצר ימשיך ויחזק אותה ואת תושביה בדיוק כפי שעשה עד היום".
מחלוקת על רקע פוליטי?
איומי ראש העיר מגיעים על רקע המחלוקת הארוכה השוררת בינו לבין שר האוצר כחלון, שיש הטוענים כי מקורה פוליטי ואינה קשורה כלל לתקציבי העיר. ביום שני האחרון נשלחה לתושבי העיר ירושלים הודעת SMS מטעם ברקת ובה נכתב: "מה הייתם מקצצים מחר בבוקר? את המורים והמדריכים בבית הספר של הילדים, את עובד הניקיון בשכונה שלכם, את האבטחה במוסדות חינוך, את האחות בטיפת חלב, את החוג או את תנועת הנוער? חודשים ארוכים אני נלחם עבורנו כדי שלא נוותר על אחד מהם. פעם נוספת אני צריך אתכם יחד איתנו כדי שהעירייה תוכל להעניק לתושבי העיר שירותי חינוך ראויים".
בעקבות העימות החל ברקת בקמפיין נגד כחלון הכולל מודעות ושלטים שייתלו ברחבי ירושלים ומחוצה, כמו גם ברשתות החברתיות. בנוסף, הופק סרט בוטה וקשה נגד שר האוצר. מעיריית ירושלים נמסר: "הפגיעה הקשה של שר האוצר בירושלים פוגעת בראש ובראשונה בעובדים ובתושבים. המהלכים נועדו להעביר מסר ברור לשר האוצר: ירושלים היא מעל הכל ולא ניתן לו לפגוע בה בגלל פוליטיקה קטנה".
ביום ראשון השבוע הגיש משרד האוצר תלונה במשטרה נגד עיריית ירושלים, בעקבות המחאה שקיימו עובדי התברואה, בה חסמו כבישים והשליכו אשפה מול בניין משרד האוצר על רקע המשבר המתגבר. "השלכת אשפה ובייחוד בכמויות שניתן לראות מהתמונות מהווה עבירה על חוק שמירת הניקיון", כתב המשנה לסמנכ"ל משרד האוצר, רוני פרידמן, בתלונה שהגיש. בהמשך אף הופנו טענות אישיות כלפי ראש העירייה ניר ברקת שלא מנע מעובדיו לבצע את המעשים.