ראשי הכנסיות בישראל הודיעו היום (ראשון) על סגירת שערי כנסיית הקבר עד להודעה חדשה, לראשונה מאז קום המדינה. ההחלטה התקבלה במחאה על כוונת העירייה להתחיל לגבות ארנונה מהכנסיות ולאור הצעת החוק שצפויה לעלות היום לדיון שתאפשר למדינה להפקיע קרקעות שהכנסיות מכרו לגורמים פרטיים מאז שנת 2010.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בהודעה שפרסמו ראשי הכנסיות הם תקפו בחריפות את הרשויות בישראל. "אנו, ראשי הכנסיות האחראים על כנסיית הקבר והסטטוס קוו ששומר על האתרים הקדושים הנוצריים בירושלים – עוקבים בדאגה רבה אחר הקמפיין השיטתי נגד הכנסיות והאוכלוסייה הנוצרית בארץ הקודש שמהווה הפרה בוטה של הסטטוס קוו הקיים".
עוד כתבו ראשי הכנסיות: "מהלכים מסוג זה מנוגדים למעמד המוסכם בין הכנסיות השוכנות בתוך תחומי העיר העתיקה בירושלים והרשויות האזרחיות שקיים לאורך מאות שנים. צעדים אלה מפרים את ההסכמים הקיימים והמחויבות הבינלאומית להבטיח את זכויות הכנסיות, במה שנדמה כמו ניסיון להחליש את הנוכחות הנוצרית בירושלים".
ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, פרסם הודעה בה הוא מגן על המהלך. "לא יעלה על הדעת ששטחים מסחריים כמו מלונות, אולמות ועסקים יהיו פטורים מארנונה רק בגלל שהם בבעלות של כנסיות", אמר. "מדוע שמלון ממילא ישלם ארנונה ומלון נוטרדאם מולו יהיה פטור מכך?". עם זאת, ברקת הבהיר כי המהלך לא יחול על בתי התפילה, שזכאים לפטור מארנונה מתוקף החוק הישראלי.
בדברי ההסבר לחוק להפקעת קרקעות הכנסייה נכתב: "בשנים האחרונות מכרו הכנסיות חלק מזכויותיהן במקרקעין לגורמים פרטיים שזהותם לעתים עלומה. בעקבות כך, דיירים מוצאים עצמם במצב שבו עתידים להסתיים להם רוב הסכמי החכירה שנחתמו עם הכנסייה ועלולים להידרש לשלם סכומי כסף נכבדים כדי להאריך את חוזי חכירת המשנה שלהם".
"לאף אחד אין עניין לגעת בקרקעות הכנסיות"
לפני כחצי שנה נחשף כי הכנסייה היוונית אורתודוקסית מכרה את הקרקעות שהחזיקה במרכז ירושלים לקבוצת רוכשים. מדובר במהלך שמסכן את 1,500 המשפחות שגרות, חלקן עשרות שנים, בשכונות הוותיקות בלב הבירה. בעקבות החשיפה, פורסם במהדורה המרכזית תחקיר שהראה כיצד קבוצות רכישה מסתוריות רוכשות בזול את הבעלות על השכונות היקרות בבירה.
בתגובה להודעה על סגירת כנסיית הקבר, יוזמת החוק, ח"כ רחל עזריה, שבעבר כיהנה כסגנית ראש העיר ירושלים הסבירה את הרציונל מאחורי החוק: "אני מבינה שמלחיצים את הכנסייה, אבל הקרקעות שלהן נשארות שלהן, לאף אחד אין עניין לגעת בהם לעולם. הצעת החוק שלי עוסקת במה שקורה ברגע שהזכויות על הקרקע נמכרות לצד שלישי. לא יכול להיות שהיזמים יעברו מדלת לדלת ומאיימים על דיירים שעליהם לשלם בין 200-500 אלף שקלים".
עוד הוסיפה עזריה: "הסכומים הנמוכים שבהם נמכרו שכונות שלמות מבהירים לכולם שמדובר בעסקה ספקולטיבי. במצב כזה הפטריארכיה לא רלוונטית לנושא כי מדובר בקרקעות שנמכרו ליזמים פרטיים. כמו כן, בהמשך לטענות הפטריארכיה על איומים מצד העירייה על עיקול חשבונות בשל גביית ארנונה, ניר ברקת מעקל חשבונות של הכנסייה ומייצר משבר במקום לטפל. הוא מייצר משבר דיפלומטי מיותר".