מתווה הגירוש מישראל: כבר יותר מעשור מתמודדת המדינה עם הסוגיה הסבוכה של המהגרים מאפריקה. מה שהחל בטפטוף קטן של מבקשי מקלט מחבל הארץ המוכה דרפור שבסודן, הפך לשטף של מהגרים שחצו את הגבול עם מצרים - בטרם נבנתה גדר הגבול החדשה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

כ-40 אלף אפריקאים חיים כיום בישראל, מרביתם התיישבו בדרום תל אביב. עשרות אלפי אנשים חלשים שהשתלבו באזור מוחלש ממילא - מה שיצר לא מעט כעס ותסכול מצד חלק מתושבי השכונות הוותיקים, שיצאו להפגנות נגד האזרחים האפריקאים.

תמונת ארכיון. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: חדשות 2)
מי יורשה להיכנס לארץ? | צילום: חדשות 2



לאחר ניסיונות שונים של הממשלה להביא לגירוש המהגרים, הוסכם על פיתרון שאושר על ידי בית המשפט. החל מ-1 באפריל, תינתן למהגרים האפריקאים בחירה בין האפשרויות הללו: לחזור הביתה למדינתם, לעזוב למדינה שלישית - אוגנדה או רואנדה, או ללכת לכלא. מי שיבחר לעזוב, יקבל מענק של 3500 דולר. קטינים, נשים והורים לילדים קטנים לא יגורשו.

מבקש מקלט בדרום (צילום: דורית יורדן דותן)
מסתננים במתקן חולות, ארכיון | צילום: דורית יורדן דותן



מי שייאלצו לבחור בין האפשרויות הם כאלה שלא הגישו בכלל בקשות מקלט או כאלה שבקשת המקלט שלהם נדחתה, ומי שהגיש בקשת מקלט אחרי תחילת 2018. רבים מהאפריקאים שהגיעו לישראל ניסו להגיש בקשה כזו - אלא שבמשך שנים כלל לא ניתן היה להגישה, וכשמשרד הפנים כבר אפשר זאת - ההליך התברר כמסורבל, איטי ומייאש.

מתווה גירוש המהגרים מאפריקה: כך זה יעבוד (צילום: עזרי עמרם)
גירוש מבקשי מקלט, ארכיון | צילום: עזרי עמרם



בתאריך היעד, 100 פקחי הגירה חדשים יצטרפו למערך ההגירה כדי להעביר את מי שביקשו כאן מקלט או לנמל התעופה - בדרכם לאוגנדה או רואנדה, למדינות המוצא שלהם אריתריאה או סודן (זאת רק אם ירצו בכך, כיוון שעל פי החוק הבינלאומי לא ניתן לגרשם לשם) - או לכלא.

הברירה: נמל התעופה או כלא (צילום: ריק רונן, המייל האדום)
הברירה: נמל התעופה או כלא | צילום: ריק רונן, המייל האדום