"לא לוקחים אותנו לעבוד בגלל הגיל, יש לנו המון מה לתת": מוטי גולדשטיין מקרית ים קם בכל בוקר באותה השעה, מתגלח, שותה קפה - וניגש לחפש עבודה. הוא עוד מעט בן 61, נשוי פלוס שניים, אבל מרגיש שהאנרגיות שיש לו לוקחות אותו רחוק מהפנסיה שמחכה לו מעבר לפינה. מוטי עובד ב"לחפש עבודה" - וכבר שנתיים שהוא מחפש כל דרך אפשרית לחזור לשוק העבודה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

הוא עשה כבר הכל: ניסה להמיר את מקצועו, לשנות את קורות החיים, לרדת בדרישות השכר ואפילו למחוק את המילה מנכ"ל מההיסטוריה התעסוקתית המפוארת שלו כמנהל תפעול ולוגיסטיקה. אלא שעדיין לא מצא עבודה - והסיבה היא אחת: הגיל. "זה הפיל בחדר בכל ראיון עבודה", מספר מוטי, "במקומות העבודה אומרים 'הגיל לא מפריע לנו', אבל עדיין מזכירים אותו".

מוטי, שעבד שנים בהיי-טק, מנמק למה למעסיקים כדאי מאוד לשכור אותו ואת בני גילו. הם בעלי ניסיון רב, לא מתרגשים מכל משבר. עובדים נאמנים שיישארו מספר שנים טובות. אלא שבמקומות העבודה עדיין מעדיפים את הצעירים עם שכר המינימום מאשר את בעלי הניסיון, שידרשו קצת יותר.

"המבוגרים מתייאשים מהר, החברה אומרת שהם פאסה"

ומוטי לא לבד. הוא אחד מ-27 אלף אנשים בישראל במצבו: מעל גיל 55 שנמצאים מחוץ לשוק העבודה - 13% מסך המובטלים בארץ. "הראשונים שהולכים הביתה בחברות שעורכות צמצומים הם המבוגרים", מסבירה תמי רז, מומחית לתעסוקת הגיל השלישי ומנהלת קהילת קריירה שנייה באתר מוטק'ה לגילאי 50 ומעלה, "מתייחסים לעובד בגלל הגיל שלו ולא למידת ההתאמה שלו לתפקיד".

"ברוב המקרים", היא מסבירה, "זה בגלל שהם יקרים למעסיק, בהשוואה לעובד צעיר. סיבה נוספת היא הסטיגמה לפיה הם לא מעודכנים טכנולוגית". רז מתארת את הניסיון שלה עם מחפשי העבודה המבוגרים שמרימים ידיים מהר מאוד: "אם החברה אומרת עליהם שהם פאסה אז אין להם כוח להתנגד - והם מרימים ידיים. כשמחפשים עבודה בגיל מבוגר, חייבים להשקיע המון אנרגיות".

עתיר ניסיון ורצון - ויושב בבית. גולדשטיי (צילום: חדשות 2)
עתיר ניסיון ורצון - ויושב בבית. גולדשטיי | צילום: חדשות 2



"כשמדברים על הסטיגמה הזאת שהם לא מעודכנים טכנולוגית זה לדעתי 90 אחוז לא מתחבר לאנשים", מספר נמרוד אלון, מנהל היחידה להקמה ותפעול שלוחות בעמותת "50 פלוס-מינוס". לדבריו, "יש כאלו שיש להם יותר אנרגיה מאנשים צעירים. הגיל לא צריך להיות שיקול".

את מוטי גולדשטיין הכרנו באתר "מוטק'ה", אתר לגילאי ה- 50+ הכולל קהילה לקריירה שנייה. בקהילה חברים כיום יותר מ-3,200 איש שבין היתר מעוניינים לחזור למעגל העבודה ורוצים לשתף מחוויותיהם, להתייעץ עם אחרים וללמוד כיצד לכתוב קורות חיים ולגשת לריאיון עבודה.

אבטלת מבוגרים: המספרים העצובים
אבטלת מבוגרים: המספרים העצובים | צילום:



"אני מרגיש בשיא אוני", מוסיף מוטי, "אין שום סיבה שלא. אני תמיד אומר שאני היפראקטיבי לייט, חיובי, אני בן אדם שאוהב פעילות, אוהב אקשן. כל עוד יש עבודה ואקשן - אני מרגיש עם זה טוב. צריכים לקחת אותי ושכמותי לעבוד, יש לנו המון מה לתת".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il