התמונות המזעזעות בתחקירו של יוסי מזרחי אודות המתרחש בבית האבות "נאות כיפת הזהב" בחיפה הפתיעו רבים במדינה, אולם לא את סילבי חננאל - כבר לפני שלוש שנים היא התלוננה במשטרה על דברים שאירעו לאמה, שהתגוררה בבית האבות. "לא נעשה עם זה דבר", היא האשימה בריאיון לשש עם עודד בן עמי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"יום אחד התקשרו אליי והודיעו שאמא נפלה והיא בבית החולים", נזכרה חננאל. "הגעתי לשם, והזדעזעתי לראות את כל הפנים שלה נפוחות. אמרו לי שהיא נפלה מכיסא הגלגלים, דבר שהוא לא הגיוני - ולכן זימנתי את המשטרה". לדבריה, במשטרה תחקרו את הצוות ואמרו לה שהנושא ייבדק - אולם רק כעת, שלוש שנים לאחר האירוע ולאחר פרסום התחקיר, יצרו עמה קשר.
"ביקשתי לקבל את תיעוד המצלמות, אבל אמרו לי שהן היו מסובבות ולא ניתן לראות את מה שקרה", שיתפה. לדבריה, "אמא טענה שצועקים עליהם, שמפחידים אותם ושמתנהגים אליהם לא יפה", שיתפה. "כשרצינו לומר משהו, היא ביקשה שלא נעשה זאת". חננאל הוסיפה כי תיעדה את החבלות שנגרמו לאמה - אולם מצלמתה נגנבה בבית האבות.
דבר נוסף שעורר את חמתה של חננאל היה אי השמירה על רכושם הפרטי של הדיירים. "בכל חדר יש ארון, שבו אמורים להיות הבגדים של הדיירים", סיפרה. "כשפתחתי את הארון של אמא, גיליתי שם בגדים ושמפו של אחד הסטאז'רים שעבד שם, וגם פחית רדבול. זעמתי, והתלוננתי על כך בקבלה".
גם מותה של האם היה מלווה בכעס רב. "התקשרו אליי בבוקר לספר לי שאמא נפטרה - אבל היא לא הייתה חמה כשהגעתי, כך שאין סיכוי שהיא נפטרה בבוקר", הסבירה. זאת ועוד - את גופתה של האם גילתה במצב מעורר זעם: "היא הייתה קשורה בידיים וברגליים. נסערתי ושאלתי למה, והוסבר לי שזה כדי שהיא לא תיפול. איך גופה יכולה ליפול?!"
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "המתלוננת טענה מפורשות שאינה חושדת בהתעללות כלל, אלא ברשלנות, עקב נפילתה של אמה והחבלה שנגרמה לה. כל ניסיון לטעון אחרת אינו עולה בקנה אחד עם המציאות. עם חשיפת התיעוד על הנעשה בבית האבות פתחה המשטרה בחקירה על מנת לשפוך אור. משטרת ישראל ערה לרגישות הציבור ולחשיבות תיק חקירה זה ולכן יצרה קשר ביוזמתה עם המתלוננת כדי לבחון את הטענות".
בתוך כך, לאחר שימוע שנערך לבית האבות, הוחלט כי למשך שלושה חודשים לא יורשה בית האבות לקלוט קשישים חדשים, כשבמהלך תקופה זו הוא יחזיק ברישיון זמני ומוגבל. כמו כן, בחודש הקרוב תוחלף ההנהלה בממלאי מקום שייקבעו בסיכום עם משרד הבריאות. אנשי הצוות שיוחלפו הם שני המנהלים, המנהלת הרפואית, האחות הראשית, מנהל העבודה הסוציאלית ומנהל מחלקה א1. בנוסף, תיעשה הפרדה בין בעלי המוסד לבין מנהליו.
עד הוחלט כי הלילות יתווסף כוח עזר למחלקה - ללא פגיעה במשמרות היום - וכן תוסף אחות כללית שתסייר בין המחלקות ותעביר דיווח יומי ללשכה על העבודה וממצאיה. בית האבות יורשה לשוב לפעולה לאחר שלושת החודשים אך ורק במידה ותוגש תכנית מובנית ובה יעדים, מדדי תוצאה ולוחות זמנים למניעת אלימות נגד מטופלים, מצלמות לאיתור אלימות ולטיפול מיידי ומתאים בה - זאת בפיקוח רצוף של אחות, שתדווח לגריאטר המחוזי על הממצאים.
עוד יחויב בית החולים לשלט את כל המחלקות בשלטים המיידעים את המטופלים בני משפחותיהם על יכולתם לפנות למוקד "קול הבריאות" לגבי תלונות. בנוסף, בית האבות יגיש תכנית על תהליך הכנסת מטפל חדש לעבודה, היקף ההדרכה שלו והתנסותו כמו גם קביעת שלב בו יחל טיפול באופן עצמאי. במשרד הבריאות הזכירו כי התחייבו לסייע לכל משפחה המעוניינת להעביר את קרובה מבית האבות למוסד חלופי.