הריסת הבתים באום אל חירן שליד חורה בנגב לוותה אתמול (רביעי) בעימותים אלימים וקטלניים, בהם נהרג השוטר ארז (עמדי) לוי ז"ל וגם הנהג שדרס אותו. מרכז עדאלה פנה היום (חמישי)) בשם הוריו של יעקוב אבו אלקיעאן למח"ש בדרישה לחקור את נסיבות מותו. עורכי הדין נדים שחאדה ומוחמד בסאם טענו בפנייתם כי "הן מסרטון האירוע והן מתצהירו של עד לאירוע, עולה כי הירי לעבר מכוניתו של המנוח בוצע לפני שהרכב האיץ לכיוון השוטרים במקום". עוד טענו עורכי הדין כי השוטרים במקום מנעו במשך שלוש שעות מרכב אמבולנס לטפל באבו אלקיעאן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"עובדה זו כשלעצמה מבססת חשד לעבירות על החוק מצד אנשי המשטרה וכן מעלה סימני שאלה לגבי אמינות גרסתה לגבי השתלשלות האירועים", נכתב בפניית עדאלה - בה נטען כי השוטרים פעלו בניגוד להנחיות. הפרקליטים ביקשו "לפעול באופן מיידי לנתיחת גופת המנוח וללא עיכוב כלשהו ולפני טמינתה. כמו כן, להשלמת החקירה נבקשכם לנתח את גופתו של השוטר שנפגע לכאורה על ידי כלי הרכב".
רבים במגזר הערבי החלו בקמפיין פרסום הסרטון שהפיצה המשטרה, בו תועדה הדריסה מהאוויר, תחת התגית "יעקב אבו אל קיעאן נרצח בדם קר". יוזמי המחאה מערבים משפטנים, גם יהודים וגם ערבים, על מנת לבדוק עד כמה נכונה גרסת המשטרה: בין היתר נשקלת האפשרות לפנות לגורמים בינלאומיים על מנת שיפרשו את הסרטון. אמש פרסם כתבנו משה נוסבאום כי לפי ההערכות מח"ש (המחלקה לחקירות שוטרים) תידרש בקרוב לבדוק את נסיבות הירי לעבר הנהג.
במגזר הערבי הוכרזו שלושה ימי אבל לצד השבתה כללית מלבד מערכת החינוך, וגם המועצות הדרוזיות והצ'רקסיות מצטרפות למחאה. היום (חמישי) יכנס ועד המועצות הדרוזיות והצ'רקסיות ישיבה דחופה במע'ר כדי לדון בצעדי מחאה, לאחר שהתקבלו צווי הריסה גם ליישובים השייכים למועצות אלה. במקביל תתכנס ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל לישיבה דחופה ברהט.
וג'יע כיוף, ראש מועצת עוספיה, אמר לחדשות 2 Online: "לאור צווי ההריסה שהתקבלו בכמה יישובים דרוזיים ובהם עוספיה, מע'ר בית ג'אן וירכא, החליט ועד המועצות על ישיבה דחופה על מנת לדון בנושא צווי ההריסה שהתקבלו לאחרונה - ובמיוחד לאחר שינוי המתווה עליו סוכם עם הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה".
כיוף הוסיף כי "בית לא צריך להרוס, להרוס בית זה להרוס עולם. צריך לפתור את הבעיות בצורה נאותה ובדרך של הידברות". אמש נערכה הפגנת מחאה בחיפה על הריסת הבתים ביישוב הבדואי אום אל חירן ובקלנסוואה, בה השתתפו מאות מפגינים ובמהלכה נחסמו כמה כבישים. בהפגנה נשמעו קולות הקוראים לפתוח בחקירה מיידית של הירי בנהג שפגע בשוטרים. גם בתל אביב ובירושלים הפגינו פעילים שקראו להפסיק להרוס בתים.
"איפה שר האוצר שמדבר על מצוקת דיור?"
ראש עיריית טמרה ד"ר סוהיל דיאב, שהשתתף בהפגנה בחיפה אמש אמר לחדשות 2 Online: "אני לא חשבתי כשנבחרתי שאני אתקל בכל כך הרבה מכשולים וקשיים שהוועדות לתכנון ובנייה מערימות על ראשי המועצות והערים. אנחנו בסך הכל רוצים לבנות באופן חוקי: בטמרה יש שטח גדול של אדמות שמיועד לבנייה אנחנו מנסים להכניס אותו לתכנית המתאר אבל שוב נתקלים בקשיים".
"אני שואל - איפה שר האוצר שהוא מדבר על מצוקת הדיור, למה לא מתחשבים במצוקת הדיור בחברה הערבית?", תמה דיאב. "כאזרח המדינה הזאת אני מתבייש - כבר נעשתה אתמול פנייה של הרשימה המשותפת לשר החוץ של האיחוד האירופי לבקש הגנה לערביי ישראל בזמן שאנחנו אמורים לחיות במדינה דמוקרטית שאמורה להגן על אזרחיה ולתת חלופות". הוא הדגיש כי מאז קום המדינה לא הוקם יישוב ערבי אחד.
אתמול ועדת המעקב העליונה קיימה ישיבה בשטח באום אל חירן והתקבלה החלטה ראשונית על השבתת המגזר, למעט שלוש שעות ראשונות במוסדות החינוך. היום תתקיים ישיבה מורחבת לועדת המעקב בעיריית רהט כדי לבדוק את דרכי הפעולה.
עו"ד שועאע מסארווה מנצור, ראש עיריית טייבה, אמר בעקבות הישיבה כי "המגזר כולו לרבות ההנהגה אינה חפצה בעימותים, ומשתדלים מאוד להרגיע את התושבים - דבר שצלח עד עכשיו, אך מאידך גיסא ההרגשה הכללית כבר במדינה שחסר המבוגר האחראי. ההחלטות שנלקחות על ידי הממשלה הנן מסוכנות והמניעים של ההחלטות הנן לדבר לשני סקטורים בשתי שפות שונות".
הוא טען כי השלטון מעביר לערביי ישראל מסר לפיו הם מהווים סיכון דמוגרפי "ולכן נטפל בהם ביד קשה מתוך מניעים גזעניים. למיעוט הערבי המסר ברור, אתם לא רצויים וכל פעם שממשלת הימין רוצה להרגיע את הסקטור המיני במדינה הוא מוצא את ערביי ישראל 'הכבשה השחורה' לדכא אותה".
ראש עיריית טייבה הזהיר כי הריסת הבתים תביא לעימותים, בזמן שבמגזר מאמינים ש"יש מקום לכולם בחלקת אלוהים הקטנה - אפשר לחיות יחד כפי שזה קורה כבר 68 שנים, והכי חשוב חייבים להאמין שניתן לעשות את זה ביחד ערבים ויהודים יחדיו". הוא תיאר בפנינו תמונת מצב לפיה הרשויות המקומיות מתקשות לפתח את הישובים הערבים. "הנתונים מדברים בעד עצמם: הוקמו 700 יישובים יהודים ולא הוקם ולו ישוב ערבי אחד, ותכניות מתאר למרבית הרשויות המקומיות הערביות לא קודמו על ידי לשכות התכנון המחוזיות".
מסארווה מנצור הדגיש כי גם כאשר מוגשות תכניות מפורטות, אישורן לוקח כמעט שני עשורים: "זה הגדיל את מצוקת הדיור במגזר, במיוחד כשהישובים הערביים בעשרים שנה האחרונות הכפילו את עצמן מבחינת גידול אוכלוסיה. הדבר הביא לבנייה ללא רשיונות". לדברי ראש עיריית טייבה, הממשלה צריכה לקדם פתרון לבעיה: "יש להזכיר כי מרבית קרקעות הישובים הערביים הנן קרקעות פרטיות , ועל המדינה להתאים את התכניות בבסיס לנתון זה".