"אני לא יכול ללכת לשירותים לבד או להכין לעצמי משהו לאכול במטבח. כאן אני קבור". לירון קדוש, בן 31 מדימונה, חולה בטרשת נפוצה וסובל מניוון שרירים שמגביל אותו לכיסא גלגלים, מתגורר בדירת עמידר בקומה ראשונה ללא מעלית - מציאות שמקשה עליו לנהל את חייו בצורה עצמאית ומותירה אותו תלוי באנשים שירימו אותו אל מחוץ לדירה שבה הוא גר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
כבר עשור שלירון מחכה לדירה שתתאים לצרכיו: דירה שתהיה רחבה מספיק בכדי להכיל את כיסא הגלגלים שלו מבלי שהוא יתקע בין קירות החדרים ולא יוכל לצאת החוצה, ושתהיה בקומת קרקע או עם מעלית נוחה. לירון ובני משפחתו ראו כבר דירות רבות שהוצעו להם על ידי חברת "עמידר" בדימונה, אולם אף אחת לא מתאימה במלואה לצרכיו. "אני כל הזמן תלוי באנשים אחרים רק בגלל שהדירה לא מתאימה למחלה שממנה אני סובל", הוא סיפר לחדשות 2 Online.
לפני כשנה וחצי אישר משרד השיכון ללירון למצוא דירה באופן עצמאי בסכום של עד 600 אלף שקלים לאחר שכל הניסיונות הקודמים כשלו. מאז ועד היום לירון ובני משפחתו נמצאים במסע חיפושים קדחתני אחרי דירה, אך מאמינים שבסכום המוקצב לא תימצא דירת קרקע מתאימה. גם הדירה האחרונה בה ביקרו, לפני כחודש, לא התאימה כלל לצרכיו.
משפחתו של לירון פנתה למשרד השיכון בבקשה לחרוג מהסכום שהוקצה להם, אולם נענו בשלילה. רויטל, אחותו של לירון, טוענת כי האשמים הם "משרד השיכון, חברת עמידר וראש עיריית דימונה, שממשיכים להתעלם בגסות ממצבו של אחי ולא מציעים פתרונות אמיתיים אלא רק מנסים לצאת ידי חובה. הם יושבים וממתינים שהסיפור של אחי ייעלם, שהסערה תחלוף. הסערה לא תחלוף, היא רק תגבר - אנחנו לא ננוח ולא נשתוק עד שמישהו במשרד השיכון יתעורר ויתחיל לפעול באמת", היא מבטיחה.
עמידר: "הטענות אינן נכונות"
מעמידר נמסר בתגובה כי "הטענות אינן נכונות. אנשי הצוות מלווים את לירון באופן אישי זה זמן רב במטרה לאתר עבורו פתרון ראוי ויעיל. במסגרת זו הוצעו לו מספר דירות המתאימות לצרכיו וכאלה שניתן לבצע בהן התאמות נדרשות, אך לצערנו הוא סירב לכל ההצעות שהועלו. כצעד נוסף לקראת פתרון הצענו לו לאתר בעצמו דירה, אך הוא לא מימש את האפשרות. נדגיש כי הפונה מעוניין בדירה ספציפית המאוכלסת היום על ידי דיירת.
"עוד נדגיש כי נעשים מאמצים רבים כדי לסייע לו בפתרון מתאים, כאשר את בקשתו להגדלת התקציב יש להפנות למשרד השיכון האמון על הנושא. צר לנו על חוסר שיתוף הפעולה". חשוב לציין כי המשפחה אינה מכחישה את העובדה כי הוצעו להן דירות - אלא טוענת בתוקף כי הן אינן מתאימות לצרכיו של לירון.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה כי "בשונה מהליך הרגיל של רכישת דירות למלאי הדיור הציבורי, הנחו שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, וסגנו ח"כ ז'קי לוי, להעביר תקציב ייעודי בסך 100 מיליון שקלים לצורך קניית דירות המותאמות לאוכלוסיית הנכים ומאפשר למשרד הבינוי והשיכון להציע להם דירות המתאימות להם ובלבד שהן עומדות בתקציב שהוגדר מראש.
"מר לירון קדוש אושר לראשונה לקבלת דירת קרקע בשיכון ציבורי בשנת 2014. לאחר פטירת אמו בסוף 2015 הוכרה זכאותו כדייר ממשיך להמשך מגורים בדירת האם. בקשתו לרכישת דירה התקבלה ואושרה רק ביוני 2016 ובכפוף להחלטה זו, הועמד לרשותו תקציב בסך 635 אלף שקלים לרכישת דירה בת שלושה חדרים.
"משרד הבינוי והשיכון קובע את גודל תקציב רכישת הדירה בהתאם לצרכיו של הזכאי ומתחשב במחיר הממוצע של דירה כזאת במקום מגוריו בתוספת של 15%. לאור הנסיבות משרדנו ביקש מחברת עמידר, הרוכשת דירות מסוג זה, לטפל במר קדוש באופן אישי וצמוד. החברה הציעה לו מספר רב של דירות מותאמות ודירות שעתידות לעבור התאמה, אך הוא ואחותו סרבו לשתף פעולה ומבקשים שירכשו עבורו דירה בסכום גדול יותר מהתקציב שאושר לו. משרדנו ימשיך במאמציו לאתר דירה מתאימה לצרכיו של מר קדוש".
לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il