החוק במדינת ישראל מחייב את הנהגים בתחבורה הציבורית להסיע עיוורים המסתייעים בכלבי נחייה. אלא שבדיקת חדשות 2 Online מגלה כי עיוורים רבים נאלצים להמתין שעות לעצירתם של נהגי המוניות, רק משום שאלו לא מעוניינים להכניס את כלבי הנחייה לכלי רכבם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כלבי הנחייה משמשים כעיניים לאוכלוסיית העיוורים ולקויי הראייה, ומסייעים להם בהתניידות במרחב. הן על פי חוק איסור הפליית עיוורים המלווים בכלבי נחייה והן על פי תקנות משרד התחבורה, מחויבים נהגי האוטובוסים והמוניות להכניס לכלי הרכב את הכלבים.
סירובו של נהג תחבורה ציבורית להסיע ברכבו עיוור עם כלב נחייה מהווה למעשה עבירה על פי דין. אולם מסתבר שנהגי מוניות רבים, בין אם בידיעתם ובין אם לאו, אינם ממלאים אחר תקנה זו. מהבדיקה עולה כי הנהגים במקרה הטוב נסוגים מכוונתם להסיע את האיש ברגע שהם מבחינים בכלב הנחייה, ואילו במקרה הרע - הם פשוט לא עוצרים ליד העיוור שממתין למונית.
"אני לא יכול ליצור קשר עין בכדי לעצור מונית ונהגים מנצלים את זה כדי להתחמק", סיפר עדי נתן, עיוור שהשתתף בבדיקה. "כשהם עוצרים הם לא מסכימים לעלות אותנו, מתחמקים ומשתמשים בכל מיני תירוצים. ברוב המקרים זה ההבדל בין תלות לעצמאות. ברגע שמונעים ממני לעלות לתחבורה ציבורית, אני מופלה לרעה זה יוצר קושי גדול מאוד בכל הנושא של הניידות שלי וזה משפיע על התפקוד שלי כאדם עצמאי".
בהקשר זה, אורן גנור מעמותת "בזכות" המסייעת לבעלי מוגבלויות הסביר כי הפגיעה שנגרמת לבעלי כלבי הנחייה היא חלק מבעיה כוללת של שילוב בעלי מוגבלויות בחברה. "השירות היומיומי של עצירת מונית הוא בעצם מפתח ראשון לאדם להשתלב בחברה ולהגיע למעוז חפצו", טען גנור. "כשנחשפים לאפליה בשלב כל כך מוקדם של היום אין פלא שמוצאים אנשים עם מוגבלות שנתקלים בבעיות בתעסוקה בחינוך בחברה ובסטיגמות".
השר כ"ץ: "מי שיימנע עליית כלב נחייה ייענש בחומרה"
בעקבות ממצאי הבדיקה, אמר שר התחבורה ישראל כ"ץ לחדשות 2 Online שמדובר בממצאים מקוממים ושהנחה בעקבותם להחמיר באכיפה מול נהגי המוניות ולהתייחס בחומרה לכל תלונה. "מי שימנע עליית כלב נחייה יענש בכל החומרה, עד כדי שלילת רשיונו"', הבהיר כ"ץ. כמו כן הנחה השר לקיים קמפיין הסברה המיועד לנהגי התחבורה הציבורית כולל אוטובוסים, רכבת ומוניות, להאיר פנים לעיוור ובעלי מוגבלויות, לסייע ולהסיע, כולל כלבו.
בארגון "ועד נהגי המוניות", המאגד למעלה מ-5,000 נהגים ברחבי הארץ, גינו בחומרה את הנהגים שסירבו להסיע את העיוור עם כלב הנחייה. "אנו קוראים לרשויות החוק לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותם לאתר את הנהגים ולהעמידם לדין", אמר מצי שבתאי, היו"ר הזמני של הארגון. "נהגים אלו אינם ראויים לשמש נהגים שמסיעים ציבור".