חותם נדיר בן 2500 שנה הנושא את השם "עליהנה בת גאל" נחשף בחפירות של רשות העתיקות בעיר דוד שבגן לאומי סובב חומות ירושלים, ולצדו חותם נוסף הנושא את שמו של סעריהו בן שבניהו. "מציאת חותמות נושאי שמות עבריים מתקופת בית ראשון היא לא דבר שבשגרה, ומציאת חותם שהיה שייך לאישה, זה דבר נדיר עוד יותר", אומרים החוקרים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
שני החותמות, שנמצאו לאחר תשע שנות חפירה של רשות העתיקות, בשיתוף רשות הטבע והגנים ועמותת "אל עיר דוד", עשויים אבן חצי יקרה והם התתגלו בתוך מבנה רחב ידיים מימי הבית הראשון.
החוקרים באתר הצליחו להעמיק בחפירות עד לשכבותיה של ירושלים הקדומה והופתעו למצוא בתוך המבנה, הבנוי אבני גזית מפוארות, את שני החותמות. להערכתם, יתכן כי המבנה הבנוי היטב שימש כמרכז מנהלי.
"חותמות אישיים, כמו אלה של עליהנה וסעריהו, שימשו לחתימה על מסמכים, ופעמים רבות שובצו כחלק מטבעת שנשאו איתם בעליהם. בעת העתיקה, הם ציינו את זהותם, ייחוסם ומעמדם של בעלי החותם", הסבירו ד"ר דורון בן עמי, יאנה צ'חנובץ ושלומה כהן, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות. "בעלת החותם הייתה יוצאת דופן ביחס לנשים אחרות בתקופת בית ראשון: היה לה מעמד משפטי, שאפשר עשיית עסקים והחזקת רכוש".
לדברי ד"ר חגי משגב מהאוניברסיטה העברית בירושלים, "חותמות שהיו שייכים לנשים, מהווים אחוזים בודדים מכלל החותמות שנמצאו. זאת, בשל מעמדן הכלכלי שהיה נחות בדרך כלל, לבד ממקרים יוצאי דופן כמו זה שלפנינו. השם עליהנה אמנם אינו מופיע בתנ"ך, ואין מידע נוסף על זהות האישה, אך העובדה שהחזיקה חותם, מעידה על מעמדה החברתי הגבוה".