נטושים בצדי הדרכים, נעולים בחצרות מוזנחים בגשם, ללא מזון ומים: התופעה המבישה של התעללות והזנחה של בעלי חיים אינה חדשה, אולם נראה כי בעונת החורף שמביאה אתה סופות רעמים וברקים, גשמים עזים ורוחות, תמונות הכלבים והחתולים החבולים והבודדים, מכאיבות אפילו יותר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מנתוני ארגון "תנו לחיות לחיות" עולה כי במהלך שנת 2015, התקבלו בארגון מאות תלונות של מקרי התעללות והזנחה בבעלי חיים: 236 תלונות על הזנחה או התעללות בכלבים, 193 תלונות על התעללות בחתולים או הפרעה לחתולי רחוב ו-79 תלונות על תנאי החזקה בלתי הולמים או התעללות בחיות משק.
בשנה האחרונה הוחרמו 12 כלבים מבעליהם עקב הזנחה קשה ו-230 כלבים הוחרמו מבתי גידול בגלל תנאי החזקה גרועים. 38 תלונות על נטישות כלבם טופלו משפטית, אלא שברוב המקרים מצליחים להגיע להסדר עם הנוטשים ללא משפט.
כלב ננטש לעיני המצלמות, אחרים נקשרו והוזנחו
במקרה שהתרחש בחודש האחרון, תועד בעל כלב כשהוא עוצר את מכוניתו בקיבוץ יגור שבכרמל, מוציא ממנה את הכלב - ומשחרר אותו מן הרצועה. כעבור זמן קצר, הוא נכנס לאוטו ונסע משם - כשהכלב נותר מאחור לבדו בחודש הקר בשנה, ללא מזון ומים - וללא בית לחזור אליו.
במספר מקרים נוספים שאירעו מאז החלה עונת החורף, הזניחו בעלים את כלביהם - והותירו אותם קשורים או עזובים בחצר. כך קרה לאחרונה ביישוב קדימה-צורן שבשרון, שם נקשרה כלבה בשרשרת ברזל בשטח הפרדס, בין טרקטורים וגרוטאות, ללא מזון ומים ולאחר שהמליטה גורים שלא ידוע מה עלה בגורלם. סמוך לכלבה אף נמצאו פזורות עצמות של כלב שמת.
בדצמבר האחרון נקשר כלב בחצר בבאר יעקב ללא יכולת לזוז למרחק רב, כשהוא ללא מזון ומים או מחסה שיגן עליו מפני הגשם - זאת בניגוד גמור לתקנות צער בעלי חיים של משרד החקלאות, הקובעות כי אין לקשור כלב למקום במשך זמן העולה על חמש שעות אלא אם הוא קשור באופן שבו הוא יכול לשוטט באופן חופשי בשטח - ואם אורך אמצעי הקשירה אינו פחות ממטר וחצי.
ביישוב רחלים שבשומרון הוחזקו שלושה כלבים ככלבי שמירה, ללא מחסה מפני הגשם. הם נמצאו רטובים ומוזנחים לאחר הסערה. לאחר התערבות של "תנו לחיות לחיות" הם הועברו לטיפול, אולם אחד מהם הורדם בניגוד לעמדת הארגון ולאחר מאבק שניהלו בנושא.
כלבים אינם מוזנחים רק בחצרות או בשדות נטושים - גם במרפסות בתים בלב הערים הגדולות. בעלי כלבים נועלים אותם במרפסת מבלי להוציא אותם ממנה במשך שעות ארוכת ואף ימים - ובמקרים רבים גם ללא מחסה מפני הגשם והקור, ומבלי להשאיר להם מזון או מים. לאחרונה דווח על לפחות שני מקרים כאלו בתל אביב - שעל אחד מהם דיווחנו כאן לפני כשבועיים.
חתולי רחוב מורחקים מסביבתם, חיות המשק מוחזקות בצפיפות
ולא רק כלבים: גם חתולים רבים חווים מקרים רבים של התעללות - ובמיוחד חתולי הרחוב. חתולים מבויתים, לעומת זאת, אף מועברים ממקום למקום במקרים רבים – מה שעבור חיה כמו חתול הוא בגדר התעללות, כיוון שחתול קנאי מאוד לטריטוריה בה הוא חי ואם מוציאים אותו ממנה, הוא חש מפוחד ומאוים.
מקרה שכזה אירע באביב האחרון בחיפה, שם שכן החליט להרחיק חתולים מאזור הבניין בו הוא מתגורר כיוון שטרדו את מנוחתו והפריעו לו. גם לאחר שהוסבר לו כי המשמעות של הרחקת חתולים מהטריטוריה אליה הם רגילים היא הרסנית, הוא איים שימשיך במעשיו - ואף יפגע בחתולים. לכידה של חתולי רחוב לצורך העתקתם ממקום מחייתם הטבעי מהווה אף היא עבירה על חוק צער בעלי חיים.
גם מצבן של חיות המשק המצויות בחות ובפינות חי למיניהן הפזורות ברחבי הארץ אינו מזהיר - וברבות מהן הם מוחזקים בתנאים קשים. לאחרונה הבחינו מבקרים ביישוב צופים שבשומרון בתרנגולות, אוגרים, ברווזים וחמורים המוחזקים בתוך כלובים בצפיפות, ללא מזון ומים - כשהם רועדים מקור. אחד החמורים אף היה במצב גופני ירוד ופצוע ברגלו, ובכלוב התרנגולת נמצאה תרנגולת מתה.
העונש למתעלל בבעל חיים: 3 שנות מאסר או קנס כספי גבוה
התלונות הללו הן תלונות שהתקבלו במוקד "תנו לחיות לחיות" ולא הופנו למשטרה באופן ישיר על ידי המתלוננים, כך שבשטח, מצבם של בעלי החיים חמור הרבה יותר - במיוחד אם מוסיפים לכך כי קיימים עדים רבים להתעללות או למקרי הזנחה של בעלי חיים שלא מדווחים עליהם כלל.
חוק צער בעלי חיים (התשנ"ד, 1994) קובע כי אדם לא יענה בעל חיים, לא יתאכזר אליו ולא יתעלל בו בדרך כלשהי וכי על בעלים או אדם שבעל חיים נמצא ברשותו לא לנטוש אותו. במידה ונמצא בעל חיים עזוב - על בעליו או על מי שהחזיק בו עד לאחרונה, להוכיח שלא נטש אותו.
העונש המוטל על אדם המורשע בהתעללות בבעל חיים הנו מאסר של שלוש שנים או לחילופין, יוטל עליו קנס בסך 75 אלף שקלים. במקרה של הרשעה בסעיף של הזנחת בעל חיים, יוטל עונש מאסר של שנה או קנס בסך כ-30 אלף שקלים.
אם אדם נוטש את כלבו בכלבייה אבל חותם על טופס ויתור - על פי החוק הוא לא נחשב לנוטש. עם זאת, רבים נוטשים כלבים חולים או כאלה הזקוקים לטיפול רפואי וחותמים על טופס ויתור - כשבחלק מן המקרים הללו, תובעים אותם ב"תנו לחיות לחיות" על עלויות הטיפול.
"עבירת התעללות בבעלי חיים נאכפת על ידי המשטרה ביתר שאת, בסיוע ראוי לציון של ציבור אחראי המדווח לרשויות הרלוונטיות", נמסר מהמשטרה. "מדי שנה נפתחים כ 500 תיקים בגין עבירה זו ובהתאם הוגשו מאות כתבי אישום בשנים האחרונות ע"י התביעה המשטרתית והפרקליטות. לצד האכיפה המשטרתית בנושא, מתבצעת פעילות גם ע"י הגורמים האחראיים במשרד החקלאות".
רוב התלונות על התעללות - כתוצאה מהזנחה
"השנה הרחבנו והעמקנו את פעילותה של המחלקה המשפטית, במיוחד כיוון שאנו רואים שפעילות זו יעילה ומצליחה בפועל לעזור למספר רב של בעלי חיים", נמסר מתנו לחיות לחיות. "בזכות הקשר היומיומי והישיר שלנו עם המשטרה, עם משרד החקלאות ועם המחלקות הוטרינריות ברשויות המקומיות, אנו מטפלים בכעשר תלונות מדי יום. פעילותה של המחלקה המשפטית מצליחה לא רק להציל בעלי חיים שמצבם קשה או לשפר את מצבם, אלא גם להביא למודעות ושינוי התנהגות של אלו המחזיקים בבעלי חיים בתנאי התעללות".
"מניתוח התלונות שאנו מקבלים, עולה שמרבית המקרים של התעללות, ואף התעללות קשה, הם תוצאה של הזנחה", מדגישים בארגון. "מי שמונעים מבעל חיים טיפול וטרינרי או שמשאירים אותו חשוף לתנאי מזג האוויר קשים או בלי לדאוג באופן קבוע למזון טרי ומים - גורמים לסבל רב לבעל החיים והדבר נחשב לעבירה פלילית על פי חוק צער בעלי חיים. אנו שמחים לגלות שיש יותר ויותר התייחסות לתלונות מסוג זה מצד רשויות האכיפה וכי גם בתי המשפט החלו לפסוק עונשי מאסר על מתעללים, אך עדיין הדרך ארוכה. נדרשת אכיפה וענישה רצינית יותר על מנת למגר את התופעה הנלוזה הזו".