עם כניסתו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט לכלא מעשיהו היום (שני), אסירים לשעבר מבקשים לתת לו מספר עצות כיצד להתמודד עם ההלם הראשוני, עם השגרה הבלתי מוכרת ועם המעבר ממעמדו כראש הממשלה לאסיר ככל האסירים.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"הבום הראשון הוא הכניסה מבעד לדלת הפלדה שתיטרק מאחוריו", מתאר רוני ליבוביץ', שנודע בכינויו "האופנובנק", ריצה עונש מאסר והיום מקיים הרצאות על חיי הכלא וכיצד להתמודד איתם.
"הבום השני יהיה כשיעטפו אותו הריחות והרעש של הכלא: צרחות של סוהרים, צעקות של אסירים, מערכת הכריזה והריחות של הכלא", הוא ממשיך. "אני לא יכול לתאר, כמו שאני לא יכול לתאר ריח של בית חולים, ריח של פחד".
"הבום השלישי שימחיש בצורה הכי ברוטלית את מה שקורה לו זה כשהוא ייכנס לתא והדלת מאחוריו תיסגר", מסביר ליבוביץ'. "הוא יהיה לבד ובודד, בלי אף אחד בעולם שיכול לעזור לו".
לדברי רמי חוקימה, אסיר לשעבר והיום יו"ר התנועה לזכויות ושיקום האסיר, מסביר כי השבועיים הראשונים הם פרק הזמן הקריטי מבחינת אולמרט. "הימים הראשונים הם ימים קשים מבחינה נפשית ופסיכולוגית", הוא אומר. "דווקא בימים האלה צריך להשגיח עליו, לפחות שבועיים". ולמרות הקושי, מעריך חוקימא כי אולמרט יסתגל במהרה לחיים האלה, בין השאר משום ששאר מורשעי הולילנד ייכנסו ביחד איתו לאגף 10.
אחד מהדברים עימם ייאלץ אולמרט להתמודד הוא אובדן החירות להחליט על שגרת יומו. "אתה מגיע למצב שבו אתה בורג, אומרים לך מתי לעמוד, מתי לשבת, מתי לאכול, מתי לישון", מסביר ליבוביץ', וגם מפרט מספר עצות לאולמרט. "אני מייעץ לו שלושה דברים: שלא ייסר את עצמו וינסה לקחת את הדברים בקלות, שימלא את הזמן שלו בכל מה שהוא יכול, כי זמן הוא מצרך החודש בכלא. ועצה שלישית - יש חיים אחרי הכלא, ומי יודע, אולי פעם הוא יהיה בחזרה ראש ממשלה".
דבר נוסף עימו ייאלץ אולמרט להשלים הוא מעמדו השווה לחלוטין לזה של כל אסיר אחר. "אם אתה היית ראש ממשלה ואתה נשאר ראש ממשלה, תהיה לך בעיה", אומר ליבוביץ'. "אתה אסיר, ואתה צריך לדבר בגובה העיניים, להבין את המעמד שלך. אנשים לא אוהבים חריגים".