במהלך שנת 2015 חלה עלייה חדה במספר המסתננים שנתפסו בגבול ישראל, כך עולה מנתוני דוח שמפרסמת היום (שני) רשות האוכלוסין וההגירה שבמשרד הפנים. על פי הדוח מספר המסתננים שנעצרו עמד בשנה האחרונה על 220, לעומת 21 אשתקד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
העלייה במספר המסתננים מהווה למעשה שינוי מגמה, זאת לאחר שבשנים 2012-2014 מספרם היה במגמת ירידה מתמדת. יחד עם זאת, מנתוני הרשות מספר המסתננים השוהים בישראל מ-46,437 בסוף שנת 2014 ירד ל-43,186 בסוף שנת 2015. ברשות מסבירים את הירידה ב-3,400 מסתננים שביקשו לעזוב את ישראל מרצונם.
בהקשר זה, מנתוני הדוח עולה כי בשנת 2015 קטן מספרם של היוצאים מרצון כמעט פי 2 ביחס למספרם בשנה הקודמת. המסתננים שעזבו מגיעים מאריתריאה, מסודן, וממדינות נוספות באפריקה. יחד עם זאת, ברשות מציינים ברבעון האחרון של שנת 2015 חלה התעוררות משמעותית במספר עוזבים מרצון, כאשר 40% מכלל העזיבות בשנה האחרונה, התמקדו בפרק זמן זה.
דוח הרשות מתייחס גם לסוגיית העובדים הזרים בישראל: על פי הנתונים, מספרם של העובדים הזרים הלא חוקיים עמד בתום 2015 על כ-15,915. מדובר בעלייה בשיעור של כ-4% ביחס לשנת 2014. ברשות טוענים כי הדבר נובע בעיקר מגידול של כ-500 עובדים לא חוקיים מענף הסיעוד.
הממשלה תבקש לאשר: 12 חודשי שהייה
ברשות הבהירו כי במהלך השנה הקרובה, צפוי גם שינוי במאזן העובדים החוקיים לבלתי חוקיים בארץ, זאת משום שבסוף שנת 2015 אישר שר הפנים דאז, סילבן שלום, להכשיר את המשך העסקתם של עובדים זרים השוהים בישראל מעל 63 חודשים. בשל כך, יישום ההמלצות בתחילת השנה הנוכחית צפוי להביא לעלייה נוספת במספר העובדים הזרים החוקיים בענף הסיעוד ולירידה במספר העובדים הזרים הלא חוקיים.
היום תציג הממשלה בכנסת את התיקון לחוק למניעת הסתננות: התיקון, שבוצע לפי דרישת בג"ץ, יגביל את זמן השהות של מסתננים בחולות ל-12 חודשים - על מנת למנוע את סגירת המתקן. הממשלה אישרה את החוק לפני כשבועיים וחצי לקראת קריאה שנייה ושלישית בכנסת. שר הפנים דרעי אמר באותה ישיבה כי הוא רואה בבעיית מסתנני העבודה פגיעה חמורה בעיקר בשכבות החלשות, משום שהם פועלים בעיקר בשכונות דרום תל אביב ובשכונות מצוקה נוספות ברחבי הארץ.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום לנתונים, על רקע הדיונים על חוק ההסתננות המתוקן: "ישראל היא בין המדינות המערביות הבודדות, אולי היחידה, שהצליחה לבלום הסתננות בלתי חוקית זו. עשינו את זה באמצעות הקמת הגדר בגבולנו עם מצרים ואנחנו עושים זאת גם באמצעות חקיקה. אנחנו נחושים לטפל בשתי הבעיות הללו: למנוע כניסה נוספת ולהוציא את אלה שאינם נמצאים כאן לפי החוק".