צפיפות קשה, מחסור במוצרי היגיינה ושירותי בריאות קלוקלים: זוהי תמונת המצב העגומה העולה מדוח חמור של המוקד לפליטים ולמהגרים לגבי תנאי החזקתם של כ-5,000 מבקשי מקלט במתקני הכליאה השונים ברחבי הארץ. הדוח, שמבוסס על 72 ראיונות כמו גם נתונים ודוחות רשמיים, מעלה כי במתקנים ישנם ליקויים חריפים בשלל תחומים.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק
כך, למשל, בכלא "סהרונים" העירו המרואיינים כי בכל חדר כלואים עשרה בני אדם, וזאת חרף העובדה כי לפי תוכניות המתאר של המתקן בכל חדר אמורים לשהות לא יותר מחמישה בני אדם. מרחב המחיה לכל אסיר הוא 2.2 מטרים בלבד, מחצית מהנדרש לפי תקנות השב"ס ורבע מהנהוג במדינות אחרות בעולם. במתקנים אחרים הנתונים דומים: ב"חולות" גם כן יש עשרה כלואים בחדר, ובכלא "גבעון" מחוזקים בין שמונה ל-16 גברים ובין שש ל-12 נשים בכל חדר. במתקן יהלו"ם, הסמוך לנתב"ג, העידו העצורים כי במקרים של עומס מספר משפחות נאלצות לחלוק חדר יחיד.
במתקני "סהרונים" ו"גבעון" סיפרו חלק מהכלואים כי למרות שפנו לקבלת טיפול רפואי, לא זכו לקבלו או שהוא לא סייע להם ולא נעשה מעקב על מצבם. בנוסף, מרבית הכלואים העידו כי אינם מודעים לקיומם של שירותי בריאות נפש או עובדים סוציאליים. במתקן "חולות", תמונת המצב דומה ואין כלל שירותי בריאות הנפש, ואילו במתקן יהלו"ם לא ניתנים כלל שירותי רפואה - במקרים חמורים נלקחים העצורים לבית החולים הקרוב.
אין מתורגמנים, והעצורים נאלצים לחלוק מידע רפואי עם כלואים אחרים
אחת הבעיות החמורות ביותר העולות מהדוח, הקשורה גם היא לנושא הטיפול הרפואי, היא המחסור החמור במתורגמנים עליו מעידים העצורים. רק שלושה מתוך 26 מרואיינים העידו כי בעת בדיקה רפואית שעבור היה נוכח מתורגמן בחדר, וציינו כי לעיתים קרובות נעזרים הרופאים במוחזקים אחרים שיודעים עברית או אנגלית - דבר המוביל לכך שעצורים נאלצים לחלוק מידע רפואי אינטימי עם כלואים אחרים.
גם מצב התזונה במחלק מהמתקנים בעייתי, כשבמתקן "חולות" העידו כי כמויות המזון אינן מספיקות - תלונה שחוזרת על עצמה בשלל דוחות בנושא. בנוסף, הן בכלא "סהרונים" והן במתקן "חולות" אין אפשרויות חלופיות למי שסובלים ממחלות כמו צליאק או סוכרת, הדורשות מזון מותאם. מעבר לכך, רבים התלוננו על איכות המזון ועל מחסור בוויטמינים ובחלבונים.
גם בתחום ההיגיינה האישית נרשמו תלונות רבות: כלואים רבים העידו כי אין ברשותם ביגוד מספק למגוון עונות השנה, וכן כי קיים מחסור במוצרים בסיסיים כמו סבון, שמפו ומשחת שיניים. יותר ממחצית המרואיינים מכלא "סהרונים" סיפרו כי לא זכו לביגוד כשביקשו או שקיבלו סט בודד הכולל חולצה ומכנסיים, והרוב המוחלט של הכלואים העיד כי הכמות המועטה של מוצרי היגיינה שקיבלו עם כניסתם למתקן אזלה במהירות ולאחר מכן נאלצו לשלם מכיסם כדי לרכוש חדשים.
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: ״מדובר בדוח מגמתי ובמחזור טענות שעלו והופרכו בעבר. הדוח אינו משקף את המציאות במתקני הכליאה, ומעבר לכך אין בכוונתנו להתייחס לטענות המועלות בו״.