עיר תוססת - מזה 5,000 שנה: עדויות לנוכחות של אוכלוסייה מצרית קדומה מלפני אלפי שנים נחשפו בימים אלה ברחוב המסגר שבמרכז תל אביב, בסמוך לגשר מעריב, בחפירות הצלה ארכיאולוגיות שעורכת רשות העתיקות. בין הממצאים: מבשלת בירה עתיקה, שם כנראה המחיר היה זול יותר מזה שמבקשים היום בברים בעיר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"בחפירות מצאנו 17 בורות ששימשו לאחסון תוצרת חקלאית בתקופת הברונזה הקדומה, כלומר משנת 3000 לפני הספירה. בין מאות שברי החרס המאפיינים את התרבות המקומית, נתגלו מספר שברי אגנים גדולים מחרס שנעשו במסורת מצרית, ושימשו להכנת בירה. לכלים אלה הוסיפו קש או חומר אורגני אחר כדי לחזק את הכלים, שיטה שלא הייתה מקובלת בתעשייה המקומית", אומר הארכיאולוג דייגו ברקן, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות.
"מחפירות שנעשו באזור בעבר ידענו שיש כאן אתר מתקופת הברונזה הקדומה, אבל החפירה הזו היא העדות הראשונה להתיישבות מצרית במרכז תל אביב בתקופה זו. מדובר גם בעדות הצפונית ביותר לנוכחות מצרית בתקופה. עכשיו אנחנו יודעים שגם הם העריכו את מה שלאזור תל אביב היה להציע, ואף ידעו ליהנות מכוס בירה, ממש כמו התל אביבים של היום".
מגדלי משרדים מודרניים יוקמו מעל יישוב מתקופת הברונזה
הבירה הייתה "המשקה הלאומי" של מצרים בעת העתיקה, והיא הייתה מצרך יסוד - בדומה ללחם, והמצרים שתו אותה יחד עם ילדיהם בכל שעות היום. הבירה נצרכה ע"י כלל האוכלוסייה בלי הבדלי גיל, מגדר או מעמד. היא יוצרה מתערובת של שעורה ומים, שנאפו חלקית ולאחר מכן הושארו לתסוס בשמש. לתערובת זו הוספו תרכיזי פירות שונים כדי להוסיף טעם. התערובת סוננה בכלים מיוחדים והוכנה לשימוש.
"הולכים להקים כאן שני מגדלי משרדים, אז קראו לבצע בדיקות מקדימות כפי שעושים בכל אתר שידוע כי יתכן ויש בו עתיקות. במהלך החפירה גילינו יישוב בן יותר מ-5,000 שנים. ידענו שבצפון הנגב ובמישור החוף הדרומי ישבה כדוגמת עזה ואשקלון ועין הבשור ישבו אוכלוסיות מצריות, אך זו הפעם הראשונה שיש עדויות לכך שישבו מצרים במרכז ת"א.
משה עג'מי, ארכיאולוג מחוז תל אביב ברשות העתיקות, הוסיף כי היום (ראשון) יסתיימו החפירות הארכיאולוגיות ותיעוד השטח, האתר יותר לפיתוח והמחקר יימשך במעבדות רשות העתיקות.