סערת פרס ישראל הובילה לביטול הפרס בספרות: המדינה הודתה היום (שני) במהלך דיון בבג"ץ כי פרס ישראל בתחום הספרות לא יחולק השנה, לאחר פרישתם של חמישה שופטים מוועדת הפרס בעקבות התערבותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בהרכב הוועדה. הוועדה הייתה אמורה למסור את שם הזוכה עד ה-20 במרס, אך כלל לא התכנסה ולא ניתן יהיה למנות את חבריה בפרק הזמן הקצר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
קבוצת אמנים עתרה לבג"ץ בדרישה לבטל את חלוקת הפרס, בטענה ש"נפל בהליך פגם" בעקבות התערבות נתניהו. עו"ד יונתן מוזס המייצג את המדינה הודה בדיון שנערך הבוקר כי "בנסיבות שנוצרו בקטגוריה זו לא יוענק פרס השנה". על פי תקנון הפרס, רק שר החינוך יכול למנות שופטים חדשים לוועדה, והמינוי הזמני של נתניהו לשר החינוך (לאחר התפטרותו של השר פירון) תם.
כעת, הסבירה המדינה, אין שר חינוך מכהן ואין מי שימנה חברי ועדה חדשים בפרק הזמן הראוי. חיים שטנגר, נציג העותרים בדיון - בהם הסופרים ואנשי הרוח אלי עמיר, ניסיים דיין ורן יגיל - טען כי "פרס ישראל הפך לרכילות. כנראה שהנוגעים בדבר לא רצו להיות מעורבים"
השופטת טענה: "הנימוק היה פוליטי"
"הפרס זוהם ואי אפשר יותר לקיים אותו בחשאיות וגם לא הצליחו להקים עד היום ועדה לחקר הספרות. מדוע לא הצליחו להקים ועדה? מכיוון שקשה להקים ועדה כאשר אחרים פסלו עצמם", הוסיף עו"ד שטנגר
השופטת אסתר חיות מתחה בדיון ביקורת על התנהלות ראש הממשלה: "המשמעות היא שבגלל אילוצי המועדים יש לעשות את המינוי ויש גורמים מקצועיים שניתן להישען עליהם ותשתדל לא לערב פוליטיקה. הנימוק שנתן ראש הממשלה היה פוליטי".
חיות הסבירה כי עיקר הפגם, מבחינת בית המשפט העליון, הוא חשיפת שמות השופטים ולא שמות המועמדים לפרס. "האם אין מדובר בפתרון קיצוני מדי?" שאלה חיות, אך בעקבות תשובת המדינה קבעה כי "ראינו שלא הוקמה ועדה בקטגוריה זו בלבד ונדמה שעד יום הבחירות אין שר חינוך בעצם ואי אפשר יהיה להקים אותה".
נתניהו: "מונו לוועדה גורמים אנטי ציוניים"
במחנה הציוני הגיבו להתפתחויות וטענו כי "בכל סוגייה במהלך כהונתו בה התערב ראש הממשלה הוא הותיר אחריו הרס ומבוכה. הספרות הישראלית הייתה לפני נתניהו ותישאר אחריו אבל הנזק שהוא גרם עכשיו לפרס שהוא גם סמל לאומי מספר את סיפור 9 שנות כהונתו. 9 שנים של כלום. ב-17 במרס אזרחי ישראל יעניקו פרס למדינה וישלחו את נתניהו הביתה".
היועץ המשפטי לממשלה הורה בתחילת פברואר לראש הממשלה לא לעסוק עוד בהרכב הוועדה. לפני כחודש התייחס נתניהו לסוגייה בעמוד הפייסבוק שלו ואמר כי הרכב הוועדה הבוחרת את הזוכים בפרס ישראל "חייב להיות מאוזן ולשקף נאמנה את מגוון הזרמים, העמדות והרבדים המרכיבים את החברה הישראלית".
"במשך השנים מונו לוועדה הבוחרת יותר ויותר גורמים קיצוניים בעמדותיהם, ובהם גורמים אנטי ציוניים - למשל כאלה התומכים בסרבנות לשרת בצה״ל - ופחות מדי נציגים אותנטיים של חלקים נרחבים אחרים בעם", כתב נתניהו.
"לעיתים קרובות מדי, נדמה היה שחברי הוועדה הקיצוניים מחלקים את הפרסים לחבריהם, בשיטת חבר מביא חבר", המשיך ראש הממשלה. "מי שלא מזוהה עם הקו שלהם, מי שלא שייך לקליקה שלהם, התקשה מאוד להשתלב בוועדת הפרס או לקבל את הפרס. פרס ישראל הוא של כל עם ישראל ועליו לייצג את כל חלקי העם. המצב הקיים חייב להשתנות", קרא נתניהו.