התושבים הונחו להשאר בקרבת מקלטים (צילום: דיאנה חננשוילי, משרד הביטחון, חדשות)
שיקום מקלטים | צילום: דיאנה חננשוילי, משרד הביטחון, חדשות

כחצי שנה לאחר מבצע "צוק איתן" - בממשלה מקדמים תכנית לאומית לשיקום וחיזוק יישובי עוטף עזה: סמנכ"ל משרד הביטחון בצלאל טרייבר נפגש היום (ג') עם ראשי הרשויות באזור ועדכן אותם בהתקדמות בתכנית, בהיקף של 300 מיליון שקלים, לחיזוק עשרות יישובים שנפגעו במערכה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

רשות החירום הלאומית במשרד הביטחון היא שאחראית לשיקום, ושותפים לה מרבית ממשרדי הממשלה. במסגרתה עד כה, כבר החלו בשיקום וסלילה מחדש של כ-650 קילומטרים של דרכים חקלאיות בהיקף של כ-60 מיליון שקלים. כמו כן פועלים לשיקום וחידוש תשתיות ב-45 יישובים סמוכי גדר בהיקף של כ-170 מיליון שקלים.

אילוסטרציה
פועלים לתיקון הגדרות | צילום:

על פי התכנית שנמצאת בתהליכים מתקדמים של ביצוע, יחוזקו תשתיות החשמל ויירכשו עשרות גנרטורים יישובים - זאת כחלק מלקחי המערכה. כמו כן ישודרגו כבישי הגישה ל-23 יישובים, מדרכות ישופצו ויוצבו תאורות לאורך כבישים מסוימים ביישובים. מהלך נוסף שנמצא בביצוע על ידי פיקוד העורף כולל חידוש והקמת עשרות קילומטרים של גדרות התראה סביב היישובים, ורכש אמצעים לרכזי הביטחון וכיתות הכוננות.

"מימוש התכנית הלאומית לחיזוק יישובי עוטף עזה, שלה שותפים רבים ממשרדי הממשלה, היא הביטוי הטוב ביותר למחויבותו של משרד הביטחון לתושבי העוטף, לביטחונם ולרווחתם", אמר היום טרייבר. "מרכיבי התכנית ישדרגו את היערכות הישובים לחירום, וייצרו בסיס לחידוש הצמיחה ולהרחבתה".

תיקון כבישים ביישובי הדרום
תיקון כבישים ביישובי הדרום | צילום:

במקביל, החליט מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי, על קידום צעדים אזרחיים נוספים לסיוע לתושבים בעזה ולשיקום הרצועה. כחלק מהצעדים הללו, יוכנסו 45 טרקטורים עבור חקלאים, יגדלו היתרי הכניסה לסוחרים המורשים לצאת מעזה מדי יום למטרות מסחר באזור יו"ש וישראל. כמו כן יורחב שיווק התוצרת החקלאית והתעשייתית.

"שיקום עזה - אינטרס ישראלי". ארכיון (צילום: רויטרס)
הקלות לתושבי הרצועה | צילום: רויטרס

הצעדים הללו מתווספים לצעדים נוספים שננקטו בשלהי השנה שעברה הכוללים הגדלת מספר האנשים המורשים להיכנס לרצועת עזה לצורך קידום שיקום הרצועה ושיווק תוצרת חקלאית, אישורי יציאה לתושבי עזה לחו"ל (בעיקר לצורך לימודים גבוהים) ומעבר של צוותים רפואיים מעזה ליו"ש ומזרח ירושלים לצורך השתלמויות.

עד כה, במסגרת מנגנון השיקום של הרצועה שספגה נזק רב במהלך ימי המבצע, נכנסו דרך מעבר כרם שלום למעלה מ-62 אלף טונות של תשומות בנייה. על פי הנתונים שמתפרסמים היום, 43 אלף תושבים ברצועה כבר רכשו תשומות בנייה לצורף שיפוץ בתיהם שנפגעו.