>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
מלבד תל אביב שרשמה היסטוריה עם מועמד גאה לראשות העיר ונוכחות שיא של נציגי הקהילה ברשימות השונות ועליהן נרחיב בכתבה הבאה, גם בשאר חלקי הארץ רצים מועמדים מהקהילה ומבטיחים לשנות את המפה הפוליטית.
הרשימות השונות המתמודדות בבחירות המקומיות חושפות מספרים גבוהים במיוחד של מתמודדים גאים שמבטיחים לייצג את הקהילה הגאה ולטפל בנושאים הקשורים לה, בנוסף לטיפול בנושאים נוספים הקרובים לליבם.
האם אחרי משרדי הפרסום וגופי התקשורת, צעירי הקהילה הולכים לכבוש גם את המועצות המקומיות? שלושה צעירים גאים מסבירים לנו מה גרם להם להכנס לפוליטיקה וכיצד הם מתכוונים להשפיע על הייצוג של הקהילה בארץ.
קריית גת: פוליטיקאי על עקבים
המאפיין העיקרי של המתמודדים הוא שרובם צעירים שבאים מתחומים שונים ופשוט רוצים לקחת לידיים את העיר בה הם גרים ולהפוך אותה למקום טוב יותר. זיו בן זאב, 24, מפיק ומעצב אירועים, שרץ ברשימת 'תנועת הצעירים'.
"המצע שלנו בעיקרו הוא דאגה לשכבת גיל הצעירים בעיר", מסביר בן זאב, "פיתוח מקומות בילוי ופנאי שלא קיימים בעיר, דאגה למלגות לימודיות, דיור צעיר, שיפור החינוך המתדרדר בעיר וגם המצב התעסוקתי שבו לצעירים קשה למצוא עבודה בעיר".
מאיפה הגיע הרעיון להיכנס לפוליטיקה?
"פוליטיקה לא הייתה בתכנון. אבא שלי היה פעיל פוליטית וראיתי ממנו כמה זה לא כיף. אבל כשהבנתי שבאמצעות הפוליטיקה אני יכול לקחת את היתרונות שלי ולמנף אותם לכיוון משהו חיובי שיצור שינוי גדול, החלטתי ללכת על זה".
בן זאב, תושב קריית גת במקור, התגורר עד לפני חצי שנה בבאר שבע, שם הופיע בליין גייז בתור מלכת הדראג גלוריה דיאמונד. ראש הרשימה, שהוא גם חבר ילדות, פנה אליו והציע לו להצטרף לרשימה, שרוב חבריה הם דתיים.
איך זה להיות מועמד גאה ברשימה דתית?
"אנשים אומרים לי 'זיו, אנחנו יודעים מה הדת אומרת אבל תמיד רצינו להכיר, ועכשיו שהכרנו אותך אנחנו מגלים משהו שונה לגמרי ממה שחשבנו'. עד היום בקרית גת 'הומו' הייתה רק הגדרה, ועכשיו הם הכירו בן אדם מאחורי ההגדרה. העיר קריית גת קצת הומופובית ואני שמח להיות הומו מחוץ לארון שרץ ברשימה וכולם תומכים בו".
ואיך זה להיות מלכת דראג ברשימה דתית?
"זכרתי את קריית גת כמקום מאד הומופובי, הייתי הראשון בבית הספר שיצא מהארון בקרית גת וזכרתי את הקושי ואת תגובת הסביבה. פתאום עכשיו חזרתי וגיליתי שינוי דרסטי. חברי המפלגה למשל מעודדים אותי לעשות מופע דראג בעיר. לפני 3 שבועות היה לנו כנס חירום במטה והגעתי לכנס בתור גלוריה, ישר מההופעה עם עקבים, איפור ושמלה. נכנסתי והשתתפתי בישיבה בתור גלוריה".
האם אתה חושב שלציון הנטייה המינית של המועמדים יש מקום בפוליטיקה?
"בהתחלה חשבתי לא לצאת עם זה ישר. אבל דווקא יו"ר התנועה שהוא אדם דתי אמר לי שהוא לא מסכים שאתחבא. הוא רצה שאני אהיה מי שאני. אני מאמין שבזכות זה הם הולכים אחרי כי זה מי שאני, אני גם טבעוני, גם חילוני וגם הומו. אני רואה את המועמדים הגאים בארץ וזה עושה לי טוב. אנחנו צריכים לרוץ כדי להוכיח שאנחנו פה".
אתה קורא לחברי הקהילה להצביע דווקא למועמדים גאים?
"המסר שלי הוא תנו כוח לכל תנועות הצעירים שרצות, גם אם יש להם נציגים גאים וגם אם לא. זה העתיד והכוח שלנו. צעירים שבאים נקיים מפוליטיקה ישנה ורוצים באמת ובתמים לעשות טוב בכל רשות".
בית לקהילה הגאה ברמת גן
בשכנתה של תל אביב ממזרח הוקם מטה גאה מיוחד, ששם לעצמו למטרה לדאוג לבית לקהילה הגאה בעיר. בשבוע שעבר הוזמנו נציגי ארגוני הקהילה למפגש עם ד"ר אבי ליליאן, מועמד לראשות העיר רמת גן מטעם "הירוקים והצעירים". בפגישה בה נכחו נציגים ופעילים בארגוני הקהילה, הודיע ד"ר ליליאן כי יפעל להקמת מרכז גאה בעיר רמת גן, ולהקצאת משאבים ותקציבים לרווחת קהילת הלהט"ב.
ד"ר אוון כהן נציג המטה הגאה, הנמצא במקום הרביעי והריאלי ברשימת "הירוקים והצעירים" מספר: "מראש מצאנו אצל ד"ר אבי ליליאן אוזן קשבת ונכונות להקשיב לצרכים הייחודים של הקהילה. בכל הנושאים ישנה הסכמה גורפת, וכל הנושאים של הקהילה הגאה שולבו במצע. בכל אירוע יש דגלי גאווה, זו ניראות".
אבי סופר, פעיל קהילה שגר כיום בתל אביב, אומר כי רבים לא מבינים מדוע יש צורך לתמוך בפעילות קהילתית ברמת גן כאשר תל אביב כל-כך קרובה, וכבר יש בה מרכז גאה. "כיום הפעילות בתל אביב כמעט כולה מתרכזת בתרבות, תיירות, ופנאי, אך מלבד תקציב מסויים לבית דרור, אין העיריה מתמקדת בנושאי רווחה. היכולת שלנו לפעול בתל אביב היא מוגבלת, בכמה כבר נוכל להעלות את התקציבים שקיימים? עיריית רמת גן היא העיריה העשירה ביותר בישראל, ויש בה אחוז לא מבוטל של תושבים להט"ביים שרוצים להשפיע על העיר ואין סיבה שלא יקבלו שירותים כמו כל מגזר אחר".
אלישע אלכסנדר, פעיל טרנס, גם מתל אביב, מוסיף: "שואלים אותי מה לי ולרמת גן? אני מסביר שאני מעוניין בעוד מקומות כמו בית דרור, שהוא קטן מידי ואינו מספק את המענה הנדרש לנוער להט"בי במצוקה וסיכון, ובפרט נוער טרנסי. רוב הנוער בבית דרור אינו מתל אביב, ואין סיבה שלא יוקם מענה רחב יותר לאוכלוסיות בסיכון גם מחוץ לתל אביב. לו היה מרכז גאה ברמת גן הייתי רוצה לראות מקום שנותן שירותים לחלקים מודרים בקהילה המתמודדים עם קושי ואפליה, קשישים, נוער, נשים, ואנשים טרנסג'נדרים, לא הכל חייב להתרכז בתל אביב".
חולון: לקדם שוויון באמצעות הפוליטיקה המקומית.
האם עיר הילדים תהפוך גם לעיר הגאווה? "בחרנו להרכיב רשימה של אנשי עשייה פעילים חברתית ובעלי רצון ויכולות להביא לשינוי", מסביר ליאור לוי, בן 28 מחולון, המתמודד הגאה של רשימת 'חולון הירוקה'. "אני גאה לספר שהרכבנו רשימה שמעניקה ייצוג ללא מעט קבוצות באוכלוסייה. מה שמייחד את הרשימה שלנו היא שאנחנו לא "פוליטיקאים" אנחנו תושבים עם אמביציה, נחישות, רצון טוב, אכפתיות ויש לנו כוח לעשות".
לוי, עצמאי בתחום השיווק והאינטרנט, הוא גם פעיל חברתי שיזם פרויקטים רבים ביניהם פרויקט כרובית המאכיל למעלה מ-2500 קשישים בכל חג, וקורס במחשבים לגמלאים שביקשו ללמוד לגלוש באינטרנט. "הפעילות הזו גרמה לי להבין שאני עשוי להתאים לעשייה ציבורית. בעיקר כי זו הדרך באמת לשנות. כחבר מועצה אני יודע שאוכל ליזום לא מעט פרויקטים, להשפיע על המדיניות ועל סדרי העדיפויות".
מה חושבים הקרובים על המהלך להשתלב בפוליטיקה?
"בתחילה חששתי לספר כי לפוליטיקה יצא "שם רע". אחרי שרועי, בן זוגי מזה שבע שנים אהב את היוזמה, ריכזתי את כל החברים הקרובים והכנתי אותם שיש לי בשורה חשובה. כולם היו בטוחים שמדובר בחתונה וכשסיפרתי להם, כולם אהבו את הרעיון, תמכו והודו שזה הדבר שהכי מתאים לי".
האם אתה חושב שלציון הנטייה המינית של המועמדים יש מקום בפוליטיקה?
"כן, כל עוד אין שוויון זכויות מלא לחברי הקהילה יש לזה מקום. ואולי דווקא באמצעות הפוליטיקה יהיה אפשר לקדם את השוויון. ההעדפה המינית שלי היא לא מרכז חיי ואני לא רץ על עצם היותי גאה, אלא על זה שאני מביא איתי אג'נדה חברתית. כמובן שחלק מהאג'נדה שלי זה לדאוג לשוויון זכויות ורווחתם של אוכלוסיות מגוונות בעיר ובין היתר, הזכויות והצרכים של הקהילה".
מדוע לדעתך יש כל כך הרבה מועמדים גאים בבחירות הנוכחיות?
"אני חושב שהעידן הדיגיטאלי חשף לפנינו שהעסקנים לא עשו הרבה למעננו וחוקי המשחק משתנים. מה גם שהגיע הזמן לייצוג של כלל האוכלוסיות בעיר ביניהן הומואים ולסביות ונשים כמובן, שיש להם מה לתרום לחברה בכלל ולקהילה שלהם בפרט".
מה דעתך על מועמדים מהקהילה שלא יוצאים מהארון?
"אני חושב שעל מועמדים לצאת מהארון ולא להתבייש במי שהם. לדעתי ראוי שאנשים בתפקידים ציבוריים יחשפו את נטייתם כדי שכולם יראו שאנחנו כמו כולם. יש לזה תפקיד חשוב ברמה התודעתית. ככל שנציגי הקהילה הגאה ישתלבו ביותר תחומים ותפקידים כך נוכל להביא לביטול הדעות הקדומות באוכלוסייה ולקדם את זכויותינו".
אילו שינויים אתה מתכוון לעשות בעיר למען הקהילה?
"בחולון יש קהילה מאוד רצינית המונה כמה אלפים. ראוי שבעיר גדולה כמו חולון יהיה מרכז גאה לנוער ולבוגרים. מרכז שיספק מענה לבני נוער שחווים את הקושי בהכרה בזהות המינית שלהם. מרכז מקומי יכול לענות על הרבה צרכים חשובים.
"אנחנו בונים תכניות חינוכיות למיגור האלימות, האפליה, הדעות הקדומות ומתכוונים לפעול כדי לקדמה בעיר. כל נושא תחום החינוך המיני, לרבות חינוך למגדר ומיניות צריך לעבור שינוי משמעותי על מנת לקדם בריאות מינית וסובלנות חברתית. ברמה המקומית אני מתכוון לבדוק את הנושא של זכויות ילדים להורים גאים ומה ניתן לעשות. אני מאמין שצריכים לבחור בי לא בגלל הנטייה המינית שלי, אלא בגלל האג'נדה והמחויבות שלי לקהילה ולעיר. עם זאת, אין ספק שחשוב שגם מחוץ לת"א יהיה ביטוי וייצוג לקהילה הגאה, כי גם בערים אחרות יש לנו ייצוג לא מבוטל באוכלוסייה".
חיפה: להפוך את העיר למוקד הגאה של הצפון
המתמודד הצעיר ביותר בו נתקלנו הוא שון שאול, בן 22 מחיפה, המשובץ במקום החמישי ברשימה המשותפת של צעירי חיפה ומפלגת יש עתיד. שאול, בוגר תנועת הצופים וסטודנט באוניברסיטת חיפה, מבטיח לפעול למען הקהילה הגאה ומצהיר כי יפעל להקמת מרכז גאה בחיפה.
מאיפה הגיע הרעיון להיכנס לפוליטיקה?
"זה תמיד משהו שהיה חלק ממני ומהעשייה שלי, והיה לי ברור שזה יקרה כבר בבחירות הקרובות".
האם אתה חושב שלציון הנטייה המינית של המועמדים יש מקום בפוליטיקה?
"במדינה כמו שלנו, בה הדמוקרטיה לא הגיעה למיצוי של הרעיון שעומד מאחוריה, חד משמעית כן. חשוב לתת את המענה לאוכלוסיות הקהילה גם בת"א וגם בפריפריה. אני חושב שזה מבורך שיש הרבה מועמדים, ואני מאד רוצה להישאר תמים ולהאמין שכל אדם בזכות עצמו ולא בזכות מגדרו או נטייתו המינית".
מה דעתך על מועמדים מהקהילה שלא יוצאים מהארון?
"אני לא נכנס לארונו של אף אחד ולא חושב שצריך לעשות את זה בכוח, אבל זה מאכזב ברמה האתית. בתור נבחר ציבור זה משהו שצריך להיות גלוי. אני חושב שהמצב השנה לא בהכרח אומר שיש יותר מועמדים גאים, אלא פשוט יש יותר מועמדים שמצהירים את זה".
אילו שינויים אתה מתכוון לעשות בעיר למען הקהילה?
"אני לא אשב בקואליציה שלא תדאג שיקום בית גאה בחיפה. וזה יקרה. חשוב שהצעירים בעיר יחונכו לשוויון ושיהיה להם לאן לפנות. יש חשיבות לכך שעיר תספק את כל השירותים לקהילה, במיוחד העיר גדולה כמו חיפה שאמורה להוות מוקד לכל הצפון, בדיוק כמו ת"א במרכז. בנוסף אנחנו מקדמים גם את נושא הגמלאים. קשה לי עם העובדה שיש סיעות גמלאים שרצות רק מהפחד שאף אחד לא ידאג להם. זה התפקיד שלנו כצעירים לדאוג להורים שלנו, לסבים ולסבתות".
מה עם מקומות בילוי, תרבות וחברה?
"ברגע שיהיה פה מצעד גאווה עירוני, פעילות חושן בבתי הספר ובית מכובד ויפה לקהילה הגאה, השאר כבר יקרה מעצמו ויתפתח באופן טבעי".