הבוקר נפתחו הקלפיות ב-191 רשויות ברחבי הארץ, שבהן 735 מועמדים לתפקיד ראש העיר או המועצה ינסו לקבל מנדט מציבור הבוחרים. אחרי מערכת בחירות רדומה יחסית, עיקר הדאגה של המתמודדים היא בנוגע לאחוזי ההצבעה, שעלולים להיות נמוכים. למרות שמדובר בבחירות המשפיעות ברמה האישית על כל אחד ואחת מאיתנו, נראה כי הציבור הישראלי טרם החליט למי יצביע לראשות העיר וכיצד תראה מועצת העיר שתנהל עבורו את חיי היומיום בעיר. אז כיצד נערכים המתמודדים בשעות הקריטיות שעשויות להכריע את הכף?
"אחוזי ההשתתפות בבחירות המקומיות נמוכים משמעותית ועומדים על 50% לעומת 66% בבחירות הארציות", אומר אסף שפירא, חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה. הסיבה העיקרית לכך, לדבריו, היא ירידה באמון הציבור בפוליטיקאים וירידה בהשתתפות הפוליטית באופן כללי, אך למרות זאת הוא מסביר שישנם גורמים נוספים שמובילים להצבעה הנמוכה בבחירות המוניציפאליות, "הסיבה הראשונה היא שבישראל מקובל לחשוב שהרשויות המקומיות עוסקות בנושאים פחות חשובים והן נתפסות כמאוד חלשות לעומת הרשות המחוקקת".
בנוסף, שפירא טוען שישנה תחושה שהשלטון המקומי נתפס כמושחת יותר, "ניתן לראות שמערכת הבחירות הנוכחית העצימה את האדישות הציבורית לנוכח פרשיות השחיתות שנחשפו לאחרונה, כמו ראש עיריית בת ים וראש עיריית רמת השרון". גורם נוסף שמשפיע על חוסר הרצון לממש את זכות הבחירה הוא העובדה שאין יום שבתון ולכן הציבור אינו ממהר לרוץ לקלפיות.
תל אביב: האם ניצן הורוביץ יצליח להדיח את רון חולדאי?
בין הערים שבהן מערכת הבחירות מצליחה לשמור את הראש מעל המים ולעורר עניין יחסי בקרב קהל הבוחרים, היא תל-אביב בה ינסה רון חולדאי, ראש העיר המכהן לזכות בקדנציה הרביעית שלו בעיריית תל אביב. מולו מתמודדים אהרון מדואל, מועמד "עיר לכולנו" וח"כ ניצן הורוביץ ממרצ שינסה לחולל מהפך ולעבור מהרשות המחוקקת לעירייה.
מסיעת "תל אביב 1" שבראשה עומד רון חולדאי אומרים שכל הכוחות שלהם בשטח: "חברי הרשימה מסתובבים ברחובות בנוכחות מלאה ופעילים במטה הבחירות מתקשרים למצביעים שזיהינו כמצביעים שלנו. במקביל, מתקיימות פגישות של פעילים שקוראים לכולם לצאת ולהצביע". הבוקר ייצא חולדאי להצביע בבחירות ובמהלך היום יערוך סיבוב בין הקלפיות וייפגש עם הבוחרים.
בסיעת מרצ טוענים שהפער בין חולדאי להורוביץ קטן מאוד ונותנים פוש אחרון, "רק 67,000 איש הצביעו לחולדאי בבחירות הקודמות, שזה פחות משישית מבעלי זכות הבחירה ולכן אנחנו עוסקים בהעלאת המודעות לעצם קיום זכות הבחירות ולצורך להצביע". בסיעה מתמקדים בשכנוע הבוחרים לצאת ולממש את זכות הבחירה, "המסר שלנו: תצביע, ננצח! ואנחנו מעבירים אותו באמצעות השגרירים של ניצן, שילוט רחוב, סיורים, שיחות טלפון והרבה רעש ברחוב".
ירושלים: המירוץ החם בבחירות המקומיות השנה
מרוץ חם אחר מתנהל בבירה - ירושלים, שם מנסה משה לאון, המועמד החדש שהגיע מגבעתיים, לגבור על ראש העיר המכהן, ניר ברקת. בינתיים הסקרים מנבאים לברקת ניצחון אך אם לאון ינצח זהו יהיה גם ניצחו המתוק של אביגדור ליברמן שמנסה עזרת תמיכת החרדים לחולל מהפך בעיר.
בסיעת ירושלים תצליח" שבראשה עומד ניר ברקת מדווחים כי יום הבחירות כולל לו"ז צפוף של שכנוע הבוחרים. בבוקר צפוי ברקת להגיע לתיכונים לשכנע את התיכוניסטים להצביע ולאחר מכן הוא יבקר בכותל. בנוסף, במהלך היום הוא יגיע לקניון ולמרכזים מסחריים על מנת לשכנע את הציבור הירושלמי להצביע.
חיפה: "נעשה את כל השכנוע בעולם כדי שכל תושב ייצא לקלפי ויצביע נכון"
יונה יהב, ראש עיריית חיפה ינסה לשמור על כוחו וינסה להתמנות בפעם השלישית לראש עיר כשהוא מתמודד, בין השאר, מול ניצב יעקב בורובסקי . "הפוש האחרון שלנו הוא לסגור את הסגירות הסופיות במטה", אומר יהב בשיחה עם mako ומוסיף, "אני ממשיך להיות בשטח כל הזמן, הולך מאירוע לאירוע וממקום למקום ולא מוותר אפילו על קול אחד. אנחנו לא סומכים על הסקרים אלא עושים עבודת רגלים. כדי להביא אנשים לקלפיות אנחנו עושים המרצה לעשרות אלפי אנשים, יש לנו מערכת מחשוב שיודעת לאתר מי היה ומי לא, ואנחנו נעשה את כל השכנוע בעולם כדי שכל תושב ייצא לקלפי ויצביע נכון". בלילה שלפני הבחירות הוא לא דואג מנדודי שינה "בוודאי שאני הולך לישון הלילה, אני רוצה להיות מאוד עירני מחר".
רמת גן: מי יחליף את ראש העיר המיתולוגי?
ברמת גן, צבי בר שכיהן 25 שנה נאלץ לפנות את מקומו לאחר שהואשם בביצוע עבירות שוחד וכעת מתמודדים על תפקיד ראש העיר, חבר הכנסת לשעבר, כרמל שאמה הכהן, יו"ר תנועת "רמת גן החדשה", ישראל זינגר, עו"ד דוד מנע, צבי ניר, אלי מוסרי ואריק נודלמן.
כרמל שאמה הכהן מספר על כל ההכנות לרגע האמת, "אני בדרך לכותל ואחר כך אחזור לטלפונים של פעילים והמרצה אחרונה לבוחרים. בבוקר הבחירות נעשה סיור בריכוזי הקלפיות וננסה להמריץ את התושבים". למרות זאת, אומר שאמה הכהן שמדובר בפעילות שלא תשנה את ההכרעה "מה שאתה עושה מעכשיו ועד סגירת הקלפיות זה למען ההרגשה הטובה, אם בנית מערכת שמתפקדת טוב, היא כבר עשתה את שלה", הוא מוסיף.
המתמודד ישראל זינגר ערך אתמול סיורים ברחבי העיר ואפילו הלך לקבל ברכה מהרב חיים קנייבסקי, מרבני החסידות הליטאית בארץ. "נותרו לי עוד מספר שיחות עם אנשים שאני מוקיר ואנצל את השעות האחרונות לפני פתיחת הקלפיות כדי לבצע זאת. זינגר יוצא להצביע על הבוקר בקלפי ליד ביתו עם בני משפחתו ואחר כך ימשיך לקלפיות בעיר.
ראשון לציון: האם דב צור ימשיך לכהונה נוספת?
בראשל"צ ראש העיר המכהן, דב צור שנבחר בבחירות האחרונות ב-2008 ינסה לזכות באמון הציבור מחדש ולגבור על המתמודדים האחרים שמולו: חמי דורון, אסף דעבול וליאל אבן זוהר.
מסיעתו של דב צור נמסר: "אנחנו ממשיכים בפעילות שעסקנו בה בחודשים האחרונים ומשכנעים את הציבור לצאת להצביע ובשלב השני כאמור להצביע עבור דב. בסיעה מדגישים, כי האווירה בשטח חיובית ותומכת אך למרות זאת קוראים לציבור לממש את זכותם הדמוקרטית "אנחנו חוזרים וקוראים לציבור התושבים לא להיות שאננים ולקחת חלק במערכת הבחירות".
חמי דורון, חבר הכנסת לשעבר, הוא המתמודד המפתיע בבחירות. אצלו במטה מנסים גם כן להוציא כמה שיותר אנשים להצביע, "אנחנו שולחים את האנשים שלנו לשטח, עושים סיורים בכל הקלפיות ונעשה הכל כדי להביא את האנשים לקלפיות. אנחנו באמת מקווים שאנשים ישכילו לצאת ולהצביע", אומר דורון.
הרצליה: "עוברים מדלת לדלת על מנת לשכנע את הקהל"
לאחר שיעל גרמן עזבה את כסא ראש עיריית הרצליה לטובת משרד הבריאות, אין מועמד בולט לראשות העירייה. יונתן יסעור, ראש העירייה הנוכחי יתמודד מול שמונה מתמודדים אחרים וינסה להבטיח את מקומו בראשות העירייה.
מסיעת "הרצליה שלנו" שבראשה עומד יסעור נמסר, "אנחנו עסוקים בהמרצה והפעלת הפעילים, יש לנו סבבים של תומכים שעוברים מדלת לדלת על מנת לשכנע את קהל הבוחרים להצביע, אנחנו נלחמים על כל קול, לפי סקרים שערכנו יונתן מקבל 38% מהקולות, חסרים לנו 2% בלבד כדי לנצח בסיבוב הראשון".
אבל לא רק המתמודדים עצמם מנסים לשכנע את הציבור לצאת להצביע, אלא גם ועדת הבחירות לרשויות המקומיות. משרד הפנים יצא בקמפיין נרחב שהוגבר בימים האחרונים, המשלב פרסומות באינטרנט, ברדיו ובטלוויזיה וקורא לציבור להצביע.