5,469,041 בעלי זכות בחירה יוכלו להגיע היום (ג') אל הקלפיות ברחבי הארץ, כדי להשפיע על זהותם של נבחרי הציבור לחמש השנים הקרובות. 1894 רשימות ו-735 מועמדים לתפקידי ראשי עיר ומועצה, יבקשו מתושבי 191 רשויות מקומיות ברחבי הארץ לבחור בהם כנציגיהם אל מול מוסדות המדינה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מתוך בעלי זכות הבחירה, 553,668 בני אדם מצביעים לראשונה בבחירות לרשויות המקומיות. מתוכם 198,846 מצביעים לראשונה בחייהם, לאחר שבבחירות האחרונות לכנסת לא הייתה להם זכות בחירה. בצה"ל החלה ההצבעה כבר ביום ראשון, כשחיילי בסיסי אשדוד וחיפה של חיל הים, וחניכי קורס חובלים היו הראשונים להצביע.
כ-13 אלף שוטרים מאבטחים וסדרנים יפרסו ברחבי הארץ כדי להבטיח את מהלכן התקין של הבחירות. במטה הארצי יפעל מרכז ניהול משטרה לאומי אליו מידע על המתרחש מכל המחוזות. "משטרת ישראל תאפשר, כמדיניות, לקיים כל ביטוי לגיטימי של מחאה, אך עם זאת תאכוף את החוק בנחישות כלפי מפרי חוק וסדר", התריע ערב הבחירות מפכ"ל המשטרה , רנ"צ יוחנן דנינו.
משרד הפנים יפעיל לאורך כל שעות היום חדר מצב בו יוכל הציבור לקבל מידע אודות ההצבעה. מספר הטלפון של המוקד הוא: 1800-800-508. גם האתר הרשמי של המשרד יתעדכן במידע לציבור בכל רבע שעה.
קרב ברקת-ליאון
בצל האדישות הרבה בקרב הציבור, השנה במספר ערים הקרב צמוד והפך למלוכלך - עם איומים, קללות, מכות ועוד. מערכת הבחירות הסוערת ביותר מתרחשת בבירה ירושלים, כאשר ניר ברקת, ראש העיר שכבר ניתן להחשיבו כוותיק, רוצה להמשיך לקדנציה שלישית נוספת בעוד הדמות החדשה שנכנסה להתמודדות, משה ליאון, הנחשב למקורב לאנשי ליכוד רבים, ש"ס וחלק מן הפלג החרדי אשכנזי, מקבל רוח גבית משר החוץ לשעבר ואחד האנשים החזקים בפוליטיקה הישראלית, ח"כ אביגדור ליברמן.
בבחירות הקודמות התמודד מול ברקת חבר הכנסת מאיר פרוש, אז זכה ברקת, אך אחוזי ההצבעה היו נמוכים במיוחד - כ-43% בלבד. הפעם יקווה ברקת לאחוזי הצבעה גבוהים יותר, זאת עקב ההערכה כי אחוז הצבעה גבוה ינטרל את התמיכה הקיימת למתמודד המרכזי נגדו, לאון, בקרב הציבור החרדי המאורגן יותר.
השנה, עיריית ירושלים תעביר עדכונים און ליין באתר העירייה במהלך כל יום הבחירות ובמהלך הליך ספירת הקולות. באתר העירייה יתעדכנו אחוזי הצבעה לאורך היום, עדכונים מהקלפיות ולאחר סגירת הקלפיות יעודכן און ליין התקדמות הליך ההצבעה וספירת הקולות כך שכל תושב יוכל לעקוב אחר התקדמות וספירת הקולות. בעיר יפעלו 809 קלפיות, מתוכן 42 קלפיות מונגשות בהן יוכלו להצביע בעלי מוגבלויות.
ת"א: עוד קדנציה לחולדאי?
15 שנים שהוא עומד בראש העירייה ולצד הביקורת לה הוא זוכה על טיפול בשכונות דרום העיר ומחירי השכירות הגבוהים, רון חולדאי מנסה גם הפעם להמשיך את הקדנציה. חולדאי יתמודד מול ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ, שאם ייבחר הוא יהיה ההומוסקסואל הרשמי הראשון בראשות עירייה בישראל.
הורוביץ הבטיח להילחם במחירי הדיור הגבוהים, לטפל בתחבורה ובמצוקת החנייה ולהתגייס למען תושבי דרום העיר. חולדאי מצדו, שרשם לעצמו כבר שורת הישגים, מתפאר בפרויקט התל-אופן שנוחל הצלחה כבירה.
המאבק על דמותה של בית שמש
בית שמש עלתה לכותרות בשנים האחרונות על רקע המאבק הבין-דתי המתקיים בה, מאבק שרבים מכנים אותו "המאבק על דמותה של בית שמש", שבשנים האחרונות הפכה לעיר אדוקה יותר, דתית יותר ויש יאמרו אף יותר קיצונית.
הבחירות המקומיות לא שונות. המועמד הדתי לאומי, אלי כהן מטעם הבית היהודי, קיבל את הבכורה אחרי מסכת לא פשוטה של מאבק עם מועמדת נוספת, עליזה בלוך - על רקע ההחלטה שרק מועמד "ציוני" אחד יתמודד מול ראש העיר המכהן מטעם ש"ס, משה אבוטבול. בית שמש, עיר בינונית בקנה מידה ארצי עם כ-80 אלף תושבים, אך בעיר מדגישים כי מערכת הבחירות הנוכחית קריטית במיוחד לאור יחסי הכוחות ושישפיעו על אופייה של העיר מכאן והלאה.
וברמת גן - לאחר פרישתו של צבי בר מהמרוץ, הקרב הוא בין ישראל זינגר לחבר הכנסת לשעבר כרמל שאמה-הכהן. זינגר, שהיה המנהל של בית ספר בליך 18 שנה מתמודד בפעם השלישית, ואילו שאמה-הכהן, שהיה יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת מתמודד לראשונה, והוא גם זה שחשף את החשדות נגד ראש העיר לשעבר בר.
בג"ץ נגד ראשי הערים
יומיים לפני הבחירות, בג"ץ הדיח את ראש עיריית בת ים שלומי לחיאני וקבע כי לא ניתן להשלים עם המשך כהונתו, גם לזמן קצר. עם זאת, הוא יוכל להתמודד בבחירות. בבג"ץ נטען כי ההחלטה של מועצת עיריית בת ים שלא להדיחו היא בלתי סבירה באופן קיצוני.
חודש לפני הבחירות בג"ץ הדיח שני ראשי ערים - יצחק רוכברגר מרמת השרון ושמעון גפסו מנצרת עלית. השניים מתמודדים בבחירות המקומיות, אך השופטים מתחו ביקורת על המועצות שלא הדיחו אותם ו"לא שמרו על טוהר המידות". גורמים משפטיים בכירים העריכו שאם ייבחרו הם יודחו שוב.
ראשי הערים מקווים שהפעם אחוז ההצבעה יהיה גבוה יותר מהבחירות הקודמות בשנת 2008, אז היו 51.85% אחוזי הצבעה. בתל אביב הצביעו אז כ-35% בלבד, בירושלים כ-43%, ברמת גן כ-38% וכך גם בחיפה.