חלקים מגופותיהם של אלפי נפטרים מוחזקים במשך שנים וללא כל צורך נראה לעין בצנצנות במכון לרפואה משפטית באבו-כביר. כך נחשף הבוקר ב"ידיעות אחרונות". בין היתר, מדובר באיברים השייכים לבדרן דודו טופז, לשדרנית שוש עטרי ולרמטכ"ל לשעבר, רפאל איתן (רפול). לפי התחקיר, חלק ממשפחות הנפטרים כלל לא ידעו שאיברי יקיריהן טרם הובאו לקבורה.
בדיווח נכתב כי בין האיברים, שמשומרים בצנצנות פורמלין, מוחזקות במכון הפתולוגי לעיתים גם 12 שנים. במקום נערכות מדי שנה קרוב ל-1,000 נתיחות שלאחר המוות שבהן נהוג ליטול מהגופות דגימות רקמות ואיברים. אלה אמורים להישמר שם עד לקביעה הסופית של סיבת המוות או עד לסיום נהליכים נמשפטיים הקשורים בנפטרים.
מצב זה נמשך חרף המלצות ועדה מלפני כעשור שלפיהן היה צורך לקבוע נהלים מוגדרים באשר לצורך בשמירת חלקי איברים והעברתם לקבורה. גורם משפטי אמר לעיתון כי פרק למקרים בודדים ב-2000, כמעט שלא התבצעה קבורה של דגימות איברי נפטרים.
הלם במשפחת עטרי: "נגיש תביעה"
בעייתיות רבה עוד יותר עולה במקרים דוגמת אלו של טופז, עטרי ואיתן - שסביב נסיבות מותם כלל לא נערכו הליכים משפטיים שהיו יכולים להצדיק את שמירת חלקי האיברים.
הזמרת גלי עטרי, אחותה של שוש ז"ל, קיבלה בזעזוע את הידיעה על כך שחלק מגופתה של האחרונה טרם הובא למנוחות. "אנחנו בהלם, לא ידענו מכל הנושא", היא אמרה. עורך דין ששכרה המשפחה אמר כי יפעל לקבור את האיברים שנותרו ואחר כך יגיש תביעה בגין הפרשה.
אם בנו של דודו טופז, דליה בר-ששת, התקשתה גם היא לעכל את הדברים ואמרה: "אנחנו בהלם, זה פשוט מזעזע. חשבנו שקברנו גופה שלמה ולא היה לנו שום מושג".
"אין מועד קבוע לקבור את הדגימות"
מהמכון לרפואה משפטית באבו-כביר נמסר בתגובה: "כאשר מתקיימת חקירה או מתנהג תיק על-ידי משרד המשפטים, הוא שקובע כמה זמן שומרים את הדגימות. כאשר לא מתקיימת חקירה, אין מועד קבוע וברור לקבור את הדגימות. משום כך, מ-2000 מבקש המכון הנחיה ברורה".
עוד טענו במרכז הפתולוגי, כי "הנושא עדיין לא נפתר ולכן יש דגימות שנאספו במכון. כל הדגימות מהנתיחות שנעשו, כולל שלושת השמות המצוינים, ייקברו על פי נוהל קבוע שייקבע בקרוב על-ידי משרד המשפטים ויכלול את כל הרקמות מהנתיחות, ללא קשר לנסיבות שהביאו לנתיחתן".
במשרד המשפטים הגיבו על התחקיר ומסרו: "הסוגיה מעלה שאלות משפטיות מורכבות ומצויה בבדיקה שטרם הסתיימה".