יותר ממחצית הישראלים סובלים מהשמנת יתר, עלייה משמעותית נרשמה בתחלואה בסכרת: לקראת הכנס השנתי הרביעי בנושא "מערכת הבריאות מתמודדת עם אי-השיוויון" שייערך מחר (ד'), משרד הבריאות מפרסם את הדוח השנתי בנושא, שמורכב משני חלקים עיקריים: תיאור תמונת המצב בתחום הפערים ותיאור פעילות משרד הבריאות וגופים אחרים במערכת לצמצומם. בדוח מופיעים ממצאים חדשים אודות פערים בבריאות בישראל לפי קבוצות חברתיות שונות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מהדוח עולה תמונת מצב מדאיגה שלפיה למעלה ממחצית האוכלוסייה בישראל סובלת מעודף משקל או השמנת יתר. עודף משקל והשמנת יתר נמצאו קשורים יותר לגברים מבוגרים, דתיים מאוד על פי הגדרה עצמית, אלמנים, השתייכות למגזר הערבי, מחוז מגורים אחר מתל-אביב, קושי כלכלי, עישון סיגריות בעבר ומצב בריאות גרוע.
לעומת זאת, אחרים שדיווחו על עצמם כרווקים, בעלי השכלה גבוהה, מעשנים כיום סיגריות, עוסקים בפעילות גופניות בשעות הפנאי ואכילה סדירה של ארוחת בוקר - נמצאו קשורים בהסתברות נמוכה להשמנת יתר.
גברים חיים 79.9 שנים בממוצע, נשים 83.6
מנתוני הדוח עולה כי בשנת 2012 תוחלת החיים הממוצעת בישראל הייתה 79.9 שנים בקרב גברים ו- 83.6 בקרב נשים. בפילוח על פי קבוצות אוכלוסייה ניתן לזהות עלייה קלה במדד בקרב גברים ונשים יהודים בשנים האחרונות (80.6 ו- 84.0 בהתאמה בשנת 2012). בקרב ערבים בתקופה המקבילה חלה עלייה קטנה בקרב הגברים, ואילו בקרב נשים ערביות נרשמה ירידה (76.9 ו- 80.7 בהתאמה).
בדוח נסקרו גם מספר מחלות כרוניות שונות, ועל פי הנתונים נראה כי בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית בתחלואה בסוכרת בישראל - במיוחד בגילאים המבוגרים. על פי סקרי בריאות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בין שנת 2000 ל- 2009 נרשמה עלייה של 60% בקרב בני 75 ומעלה. קבוצות סיכון מיוחדות שניתן לזהות על פי נתוני הסקר הן נשים ערביות, יהודים יוצאי צפון אפריקה, תושבי מחוזות הצפון והדרום - ואלה שאינם משתייכים לכוח העבודה.
נתון מעניין נוסף שעולה מהסקר ומבוסס על דיווח עצמי של המרואיינים מצביע על כך שככל שרמת ההשכלה יורדת - כך עולה שיעור התחלואה בסוכרת. עוד ניתן לראות, כי ובעלי השכלה של 0-8 שנות לימוד מהווים קבוצת סיכון ייחודית מבחינת התחלואה.
במסמך שפרסם משרד הבריאות מסווגות גם קבוצות סיכון מיוחדות למחלות לב שאותן ניתן לזהות על פי הנתונים: יהודים (גברים ונשים), ובקרבם ילידי אירופה-אמריקה ובמיוחד יוצאי ברית המועצות לשעבר, תושבי מחוז הצפון (גברים) והדרום (גברים ונשים), ואלה שאינם שייכים לכוח העבודה. הנתונים על פי רמת ההשכלה אינם עקביים.