הבוקר (ד') דווח על תינוק בן 7 חודשים שנפגע מהרעלת בוטולינום, ופונה במצב קשה לבית החולים קפלן ברחובות, שם יוצב מצבו. בשיחה עם פרופ' בן-עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית בבית החולים שיבא תל השומר מסביר המומחה על הרעל המסוכן, אפשרויות החשיפה אליו וכיצד ניתן לזהות הרעלה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"בוטולינום טוקסין הוא הרעלן החזק ביותר שקיים בטבע", ציין פרופ' סלע, שכתב מספר מאמרים על הרעלן. "מדובר ברעל הפוגע במערכת העצבים. הזרקת כמות מזרעית שלו למערכת הדם עשויה להיות קטלנית".
מקור הרעלן הינו בחיידק קלוסטרידיום בוטוליניום שמפריש את הרעל. "בוטולינום פוגע במערכת העצבים וחשיפה אליו עשויה לגרום לשיתוק קטלני של השרירים", הסביר המומחה.
למרות הסכנה הרבה שטמונה ברעלן, מרגיע פרופ' סלע כי מקרי המוות כתוצאה מחשיפה לבוטולינום נדירים ביותר. "בעשר השנים האחרונות תועדו בעולם רק 300 מקרים של חשיפה קטלנית לרעל, רובם בפולין. עם זאת מדע הרפואה אינו מתמטיקה. זה לא בינארי - או שהחיידק קיים או שהוא לא קיים. הדברים הם מאוד דינמיים. גם לגבי נגיף הפוליו והשחפת היינו סבורים כי הם מוגרו ובשנים האחרונות היינו עדים להתפרצויות של הנגיפים".
כיצד יכול היה להיפגע התינוק מהרעלן?
לגבי החשיפה של התינוק לרעלן, מעריך פרופ' סלע כי אחת האפשרויות שהתינוק נחשף לבוטולינום באמצעות מזון מקולקל. "החיידק יכול להתפתח במגוון מצבים: ממזון שלא טופל כראוי ועד למקורות מים עומדים שעשויים להוות קרקע פורייה לחיידק. במזון, החיידק מתרבה כתוצאה משימור לקוי, לדוגמא כשהמזון לא מקורר די הצורך או כשהמזון אינו מבושל מספיק. המערכת החיסונית של בני האדם מגיעה לשיאה בערך בגיל שנה. בגלל שמדובר בתינוק בן שבעה חודשים גם כמות קטנה יכולה, למרבה הצער, להסב נזק שלא היה נגרם לאדם בוגר".
בשיחה מפרט המומחה גם על אודות השימושים הרפואיים בבוטולינום. "החומר בוטולינום טוקסין משמש בעיקר את תחום הרפואה הקוסמטית. בוטוקוס, שמוזרק לעור כדי להפחית או להעלים קמטים, הוא למעשה נגזרת של החומר הזה".
לדברי פרופ' סלע, האפשרות כי התינוק נחשף לרעלן דרך החומר הקוסמטי הוא נמוך ביותר. "בגלל הרעילות העצומה של בוטוקס יש הגבלות ואיסורים רבים על החזקתו. הסיכוי שהתינוק נחשף באופן הזה הוא קלוש".
בתשובה לשאלה מהם תסמיני החשיפה לרעל מסביר המומחה: "לרוב התסמינים הראשוניים הם במערכת העצבים והשרירים וכוללים קושי בדיבור ובבליעה, קשיי נשימה, שיתוק וחולשה. במקרים נדירים יותר התסמינים מופיעים במערכת העיכול והם כוללים בחילות, הקאות וכאבי בטן".