יותר ישראלים חוזרים לעשן - והנתונים מדאיגים: אם לאחרונה נדמה לכם שיותר ויותר ישראלים מסביבכם מעשנים סיגריות רגילות, לא אלקטרוניות – אז ייתכן שהתחושה שלכם היא מוצדקת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי נתונים של רשות המסים שאנו מפרסמים לראשונה, עולה שמספר חפיסות הסיגריות שיובאו לישראל בספטמבר השנה זינק ל-25 מיליון, עלייה של 31% ביחס לספטמבר בשנה שעברה, אז יובאו כ-19 מיליון חפיסות בלבד.
"אני חושב שהנתונים מאוד מדאיגים, אנחנו רואים שאין ירידה בעישון בישראל", אומר פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית.
פרופ' מוטי רביד, מנהל בית החולים מעייני הישועה, מזהיר מההשלכות: "זה אומר שיהיו לנו עוד כ-10,000 חולי ריאות, עוד כ-800,000 איש שימותו מהעישון, וזה כישלון נורא של המדיניות שננקטה בשנים האחרונות למניעת עישון".
יש מי שטוען שהסיבה לעלייה בצריכת הסיגריות הרגילות היא מדיניות שגויה: בניגוד למדינות אחרות בעולם שמעודדות מעשנים לעבור מסיגריות רגילות לסיגריות אלקטרוניות, כמו למשל בריטניה, קנדה וצרפת - הגישה בישראל היא שצריך להילחם בסיגריות האלקטרוניות, כי הן מכניסות לקהל המעשנים גם רבים שכלל לא עישנו קודם, כולל בני נוער.
"יש ויכוח על מידת הנזק של הסיגריות האלקטרוניות, אבל אין ויכוח שהן מזיקות הרבה פחות מסיגריות רגילות. אצלנו שפכו את התינוק עם המים, וחבל", אומר פרופ' רביד.
"צעדי אזהרה שמיישמים בעולם - לא מיישמים בישראל"
על פי נתוני חברת סטורנקסט, מתחילת השנה עלו מכירות הסיגריות הרגילות והטבק לגלגול בכ-12%, ועל פי רשות המסים – זאת הפעם הראשונה מאז שנת 2014 שישנה עלייה בצריכת הטבק, במקום ירידה.
"ישראל עדיין מפגרת מאחור בפיקוח על הטבק", אומר פרופ' לוין. "צעדים שמיושמים בכל העולם – כמו אזהרות גרפיות על חפיסות הסיגריות, העלאת איסור המכירה לגיל 21 ואכיפה של איסור המכירה – לא מיושמים בישראל".
בשנה האחרונה דווח על כ-2,000 מעשנים של סיגריות אלקטרוניות שחלו במחלת ריאות קשה, ושעשרות מהם מתו ממנה, אבל בדיקה של מרכז המחלות האמריקני קובעת שככל הנראה הסיגריות אלה לא האלקטרוניות עצמן שגורמות למחלה, אלא שימוש לא נכון בהן – שכלל שילוב של קנאביס וחומרים נוספים באידוי.
פרופ' לוין אומר מה חייב להיעשות בהקדם: "אנחנו חייבים שר בריאות במשרה מלאה, שדואג לציבור - ולא לחברות הטבק".