החששות וההערכות בדבר התגברות של שפעת החזירים לקראת החורף - נראות בינתיים מוצדקות: בימים האחרונים חלה עלייה דרמטית במספר החולים בשפעת. יחד עם זאת ועל אף הנתון המדאיג הזה, החיסונים בינתיים עוד לא מגיעים ונראה שייקח עוד חודשים עד שנזכה לראותם ולהתחסן.
יממה בלבד אחרי שחולה נוספת צעירה ובריאה מתה מהמחלה, משרד הבריאות מפרסם אחר הצהריים נתונים מטרידים בהחלט שנוגעים למספרם של החולים, ובעיקר בדבר מקרי המוות מהמחלה: כמעט מחצית מהחולים בישראל שאושפזו בטיפול נמרץ לאחר שנדבקו - מתו. 67 חולים שנדבקו אושפזו במחלקות טיפול נמרץ השונות ברחבי הארץ - 30 מהם נפטרו.
יחד עם זאת, חשוב לזכור שכמעט כל החולים שמתו - 26 במספר, היו חולים גם במחלות רקע מאוד קשות. המשמעות: אין וודאות שהם אכן מתו משפעת החזירים H1N1.
אין הרבה מה לעשות
פרופ' אשר ברזילי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בילדים בתל-השומר, מדגיש כי גם אם מאבחנים את המחלה מוקדם יותר, אין הרבה מה לעשות. "התרופה טמיפלו מפחיתה את הסיכון, אבל אינה מצילה חיים", הוא אומר ומסביר שבשל כך אין טעם לתת לכל חולה את התרופה.
באשר לפעולות שיש לנקוט אם יש חשש לשפעת, מדגיש פרופ' ברזילי כי למעשה אין הרבה מה לעשות כדי למנוע סיבוכים. "תעשו בדיוק מה שעשיתם בשנה שעברה כשחליתם בשפעת", הוא אומר ומציין כי רק לגבי נשים בהיריון המצב אחרת. לדבריו, הן צריכות מיד לפנות לרופא.
עשרות אלפי ישראלים לא יודעים שחלו במחלה
בנימה קצת פחות מדאיגה, יודגש כי רוב החולים במחלה הם בעצם במצב קל ומבריאים די מהר. המספר הרשמי של החולים בישראל הוא 3,833 - כלומר מספר האבחונים הרשמי של השפעת. אלא שבגלל שכבר לא שולחים חולים לבדיקות מעבדה, ההערכה היא כי מספר הנדבקים בארץ הוא מספר גדול בהרבה - עשרות אלפים אנשים שנדבקו. כמעט כולם במצב קל ומחלימים מהר, וללא ספק, ישנם כאלו שחלו במחלה והחלימו והם אפילו אינם מודעים לכך.
כולם מחכים כבר לחיסונים, אבל ייקח לפחות חודש עד חודשיים עד שהם יגיעו לישראל. בשלב ראשון, במהלך החודשיים הראשונים, הם יינתנו רק לקבוצות הסיכון - נשים בהריון מתקדם, קשישים וחולים. רק אחר כך שאר האוכלוסייה תוכל לקבל את החיסון. לאחר תחילת החיסונים, מימדי התמותה מהמחלה צפויים לרדת בעשרות אחוזים.
גם בישראל: זוהה נגיף שפעת החזירים העמיד לטיפול בטמיפלו