כשחולה יושב מול רופא, הוא סומך עליו שיעשה הכול כדי שיציל את חייו. יציע כל טיפול שיכול לעזור. כל תרופה, אפילו אם היא ניסיונית. אך בפועל מסתבר כי זה לא תמיד עובד ככה.
רחל בז'סקי חולה בסרטן מח עצם. התרופה היחידה שמשאירה אותה בחיים, נקראת רבלימיד והיא עולה 50 אלף שקלים בחודש. "לפני שנה החלה המחלה להשתולל ולא נשארה אף אופציה אחרת. רק הכדור הזה שממש מציל אותי", היא מספרת, אבל מתברר שהרופאים לא סיפרו לה על התרופה. על התרופה היא שמעה ממש במקרה.
הרופאים מתברר, נמנעים במקרים מסויימים לספר לחולים על תרופות שיש חשש שהם לא יוכלו לממן. "אני פשוט מנסה להעריך את יכולותיו הכלכליות של החולה שיושב מולי", מספר מנהל של מכון המטולוגי באחד מבתי החולים. "רק הבוקר החלטתי שלא לספר לחולה על התרופה הזאת. אם יושב מולי חולה שמחזיק במפתחות של BMW ודאי שאספר לו מיד".
מבדיקה שערכה עמותת "אמן" של חולי סרטן מוח העצם, מתברר כי ב-7 מתוך 12 המכונים ההמטולוגים בבתי החולים הגדולים בישראל, הרופאים פשוט לא מספרים על התרופה רבלימיד שיכולה להציל חיים.
ומה אומרים במשרד הבריאות? "למשרד הבריאות לא מוכרת כל תופעה לפיה לא מספרים רופאים לחולים על תרופות חדשות שאינם בסל. על פי חוק זכויות החולה על רופא להציג בפני מטופל את כל האפשרויות הטיפולויות העומדות בפניו ללא תלות אם הם קיימות בסל או לא. כל תלונה נוספת תיבדק".