למ' ממרכז הארץ לקח הרבה זמן עד שהבין שהוא מכור. לא לאלכוהול, לא לסמים או הימורים, אלא לאינטרנט. כשנשאר לבד במשרד לילות שלמים כי לא היה מסוגל לקום מהכסא, החל להבין שמשהו לא בסדר. "לא ספרתי את השעות", סיפר מ' לחדשות 2. "אני נכנס ואני לא יכול לעצור. התחלתי עם המשחקים והסרטים, והייתי עובר זמן, שעות אחרי שעות אחרי שעות... בדרך כלל כל הלילה עד איזה שבע או שמונה. הייתי יוצא מהמשרד, ישן שעתיים בבית וחזרתי לעבודה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מ' הגיע למרכז הגמילה רטורנו ושם החלו לטפל בבעיה, והוא ממש לא היחיד. בשום ספר פסיכיאטריה שתפתחו לא תמצאו מחלה שנקראת התמכרות לאינטרנט, אבל העובדות מדברות בעד עצמן: מתהלכים בינינו אנשים שלא מסוגלים לצאת מהרשת.
"התמכרות לאינטרנט היא בתוך הבית", הסבירה רקפת בן-גיא ממשרד הרווחה. "יכול לשבת מולך הילד שלך, להתמכר, הוא יושב על המחשב, אתה לא יודע בכלל שהוא ברמה של איזושהי סכנה. גם ג' שמטופל באותו המרכז של משרד הרווחה סבל מאותם הסימפטומים: "יש ימים שזה היה לשבת משש בבוקר עד שש בבוקר, חוץ מללכת להתפנות ולמזוג עוד כוסית", תיאר ג'. הוא נהנה מכל מה שיש לאינטרנט להציע, מאתרי אקטואליה דרך בידור, משחקי רשת, רשתות חברתיות ועד פורנוגרפיה.
"אנחנו יודעים שאותו מרכז דופמיני שנדלק כשבן אדם משתמש בקוקאין או בהרואין, נדלק בדיוק אותו מרכז כשאדם משתמש בצורה אובססיבית או קומפולסיבית באינטרנט", אמר הרב איתן אקשטיין, מנכ"ל ארגון רטורנו.
ההתמכרות הגדולה של המאה ה-21
בסין מדובר במגפה ידועה. הבמאיות הילה מדליה ושוש שלם צילמו את סרטן "לכודים ברשת" באחד מ-400 מרכזי הגמילה של המדינה לילדים מכורים. הילדים מובלים בכפייה, מקבלים מדים ועוברים טיפול אינטנסיבי, פסיכולוגי ותרופתי. "הסימפטומים לתופעה הזאת הם מאוד חמורים", סיפרה שוש שלם. "אנחנו מדברים על עשרות מיליוני ילדים, וזה הפך להיות האיום המרכזי על הנוער בסין - כך רואה את זה הממשלה". סין היא המדינה היחידה שקבעה שכל מי שגולש מעל שש שעות ביום שלא לצורכי לימוד או עבודה הוא אדם מכור, נתון שסביר להניח היה מכניס רבים כאן בישראל תחת אותה הקטגוריה. "התופעה קיימת בישראל ולפי מחקר שנעשה על ידי האיחוד האירופי, כמות המשתמשים בארץ היא פי שניים מאשר במדינות שונות באירופה", הוסיפה שלם.
דוגמאות לאנשים שמבלים את רוב זמנם ברשת לא חסרות, במיוחד כמובן ברשתות החברתיות. זהו ליאור נויפלד, קופירייטר מצליח, איש משפחה וגם משתמש מכור לפייסבוק. "אני נמצא בצורה כזו או אחרת בפייסבוק כל היום, בצורה רציפה", העיד על עצמו נויפלד. "אני קם בבוקר, יש לי קטע כזה של סטטוס ממורמר מאוד בבוקר. אני איכשהו חי במקביל - שם ופה".
ברשתות החברתיות יש משהו ממכר במיוחד. תמר, קונדיטורית שמשלבת בין העבודה שלה לבין רשת האינסטגרם להעלאת תמונות. גם היא מוצאת את עצמה כל היום סביב האתר. "כל מקום שאני הולכת אליו, אני מסתכלת על דברים וישר חושבת איך אוכל להעביר אותו באינסטגרם".
יש פסיכיאטרים שכבר מצאו להתמכרות הזאת שם: ההרואין האלקטרוני. כמו תמיד, קל להתמכר - קשה להיגמל. מה גם שבניגוד להתמכרויות אחרות, מהאינטרנט כמעט בלתי אפשרי להתנקות לחלוטין. זוהי ההתמכרות הגדולה של המאה ה-21.