מדוע מטופלים במחלקה הכירורגית בבית החולים "אסף הרופא" הנזקקים לניתוח רפואי נאלצים להמתין במשך חודשים, בעוד שלניתוחים קוסמטיים כמו הגדלת חזה - ניתן לקבוע תור ניתוח במהירות? תחקיר חדשות 2 מעלה כי במחלקה משתמשים בחדרי הניתוח לביצוע ניתוחים קוסמטיים, על חשבון הטיפולים האחרים הניתנים לאזרחים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
למרות שבית החולים נהנה ממימון של כ-8 מיליארד שקלים מקופת המדינה בכדי לטפל בפצועים ולהעניק טיפולים מורכבים לחולים, במחלקה הכירורגית מאפשרים מתן טיפולים פרטיים תוך שימוש במשאבים הציבוריים. משיחה שבוצעה עם צוות בית החולים עולה כי ההמתנה לניתוח הגדלת חזה למשל, שעלותו כ-18 אלף שקלים, נמשכת כשבועיים בלבד, בעוד שההמתנה לניתוח להסרת גידול ברחם - ארוכה בהרבה. "עד לשבוע הראשון של ספטמבר אין חדרי ניתוח פנויים", אמרה אשת צוות בית החולים לחדשות 2. "לאחר מכן בחגים אי אפשר לנתח, בין החגים תפוס, משמע - אפשר לנתח רק אחרי החגים".
במקרה אחר, שבו התבקשה אשת המחלקה לקבוע תור לאבחון רופא לילד בן שנה הסובל מחיך שסוע, הסבירה כי "ניתן לקבוע תור רק לאוקטובר" - כלומר למעלה מחודש. כשנשאלה אם אורך התור היה משתנה אם הניתוח המדובר היה הגדלת חזה - ענתה: "לא יודעת? מה זה קשור?".
ניתוח אצל ד"ר קליין במחיר מציאה
הפתעה נוספת שעולה מהתחקיר מתגלה בצוות המנתחים העומד לרשות המבקשים לעבור ניתוח פרטי. המנתח המפורסם ד"ר דב קליין, שנודע בין השאר בזכות המוניטין הרב שצבר בטיפול בידוענים רבים מבצע אף הוא ניתוחים ב"אסף הרופא".
קליין, הפועל בקליניקה פרטית משלו בצפון תל אביב מעניק מניסיונו גם למנותחים ב"אסף הרופא", אלא שהמחירים המוצעים - משתנים. ניתוח שאותו מבצע קליין במרפאתו בסכום של 24 אלף שקלים, יעלה למנותחת 17 אלף שקלים בלבד, זאת ככל הנראה בשל השימוש במשאבי בית החולים הציבוריים. כשנשאל קליין מדוע הוא עובד במחלקה, הסביר קליין כי הוא עושה זאת "למען הקהילה".
ד"ר ערן חדד, מנתח פלסטי בכיר ב"אסף הרופא", תועד במצלמה הנסתרת בעודו מסביר מדוע בית החולים הוא אופציה עדיפה עבור מנותחות, על פני מרפאות אחרות. "יש פה טיפול נמרץ ויש כאן מרדים ואחראי מרדים שמסתובב כאן, זה יתרון גדול. זה בית חולים אחרי הכל. מחר, אם ד"ר קליין יורד מהארץ, את נהנית מהאחריות של 'אסף הרופא'", הבהיר חדד.
בוחרים מנתח תמורת תשלום
בית החולים אסף הרופא משתמש במשאבים העומדים לרשותו כדי לבצע את הניתוחים הקוסמטיים במימון פרטי. לשם כך הוא מעמיד את חדרי הניתוח והרופאים הפועלים במסגרת המחלקה הכירורגית.
העסק הפרטי שהופעל במחלקה אינו מוסתר, אלא להיפך. השירותים מוצעים באתר האינטרנט של בית החולים תחת סמל משרד הבריאות, במקביל לפרסום הטלפון הישיר של הממונה על תיאום הניתוחים.
במקביל לשירות הניתוחים הפרטיים, בבית החולים מציעים למנותחות לבחור במנתח שיבצע עבורן את הטיפול. הדבר נעשה על אף שגביית תשלום עבור בחירת הרופא המטפל בבתי החולים הממשלתיים בישראל אסורה. מטרת הנוהל היא למנוע מצב שבו הרופאים הטובים מטפלים רק בחולים ה"עשירים", אלא שבבית החולים "אסף הרופא" המציאות שונה.
בהמשך שיחתו עם תחקירנית חדשות 2 הסביר ד"ר חדד כי "עם התשלום, הטיפול עובר לקטגוריית הרפואה הפרטית". לדבריו, הדבר משתלם בסופו של לכל המעורבים. "בית החולים לוקח חלק מהכסף שמשולם, וזה שווה לו כי הוא מעשיר את קופתו ", הבהיר חדד.
מהפלסטיקאי ד"ר דב קליין נמסר בתגובה כי הוא עובד בבית בבית החולים "אסף הרופא" בשמינית משרה ואינו מקבל תשלום עבור זה. "כל המנותחות אשר בוחרות לערוך ניתוחים פלסטיים אצל ד"ר קליין תורמות את הכסף שלהן לקרן המחקרים של בית החולים, ועל כן ישמח הדוקטור להמשיך ולשרת את בית החולים ולתרום למען הקהילה".
מבית החולים "אסף הרופא" נמסר בתגובה: "רפואה אסתטית אינה כלולה בשירותי סל הבריאות, ועל כן ניתן לבצעה במרפאות ובחדרי הניתוח של בית החולים ואף לגבות תשלום עבורה. התשלום מועבר למערכת הציבורית ולא לכיסם של הרופאים המטפלים".
לגבי סוגיית אורך התורים הסבירו בבית החולים כי "מדובר על מסלול נפרד לחלוטין שאינו פוגע או מאריך את התור לניתוחים פלסטיים המופיעים בסל". בנוגע להעסקתו של ד"ר קליין מסרו ב"אסף הרופא" כי הוא מועסק במשך שנים בשישית משרה, ליום בשבוע, והוא אינו מקבל שכר מעבר למשכורתו הרגילה. בבית החולים הבהירו כי "במקצוע הרפואה האסתטית נהוג שהמטופלות בוחרות תמיד את הרופא ולכן אפשרנו זאת. יחד עם זאת, א משרד הבריאות יורה שתפיסתנו אינה נכונה, אנו כמובן נבצע את הוראות המשרד". באשר לשיחה שתועדה עם ד"ר ערן חדד נמסר מבית החולים כי "בשיחה שנערכה עם הדוקטור עולה בבירור כי חל בלבול בין הנהוג בשוק החופשי של הרפואה האסתטית, בו אכן המנותח משלם למנתח עבור שירותיו, וזאת בפירוש רפואה פרטית, לבין המתרחש בפעילות הבוקר האסתטית במרכז הרפואי 'אסף הרופא', אשר בה אין כל תגמול למנתח וכל תשלום מועבר לבית החולים".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "בחירת מנתח אסורה, בין אם מדובר בשירות בסל ובין אם מדובר בשירות שאינו כזה. אסור שמתן שירות פרטי יגרע מזמינות השירות הציבורי באותם משאבים של תשתיות פיזיות וכוח אדם. כבר היום העביר מנכ"ל המשרד הבהרה למנהל 'אסף הרופא' שפעילות כזו אסורה".