מתברר כי קרינה סלולרית היא לא הסיכון היחידי הכרוך בשימוש בטלפון נייד. בשנים האחרונות הולכת וגדלה מחלת ה"סמסת", בה משתמשי טלפונים סלולרים נפגעים באצבעותיהם בעקבות שימוש אינטנסיבי בכתיבה במכשיר.
מהי מחלת ה"סמסת" ?
"סמסת" או בלשון המדעית המקובלת "texting tendinitis", היא למעשה דלקת גידים שמקורה בשליחת מסרונים מרובה. המחלה תוארה לראשונה באוסטרליה בשנת 2005. מיליארדי מסרונים נשלחים ברחבי העולם באמצעות הטלפונים הסלולריים בכל יום, כאשר כפתורי התפעול הזעירים של הטלפונים הניידים מחייבים שימוש בתנועות זעירות ומדויקות, בעיקר בשרירים ובגידים של האגודל.
השרירים והגידים שמופעלים אינם מותאמים לפעולה חוזרת כזו וכתוצאה מכך מתפתחת דלקת בגיד שמתבטאת בכאב ונפיחות מקומית בבסיס האגודל או באמה. הנזקים אינם מסתכמים באצבעות ובפרקי כף היד. הנטייה של רובנו בעת הפעלה אינטנסיבית של מקשי המכשיר היא גם לאמץ את שרירי הכתף והמרפק, ולהחזיק את הצוואר רכון מעל המכשיר האלקטרוני, פעולה שלעתים נמשכת שעות - דבר שגורם לכאב בצוואר ובחגורת הכתפיים.
כיצד מטפלים בתופעה ?
התופעה אמורה לרוב לחלוף לחלוטין תוך ימים ספורים לאחר שמבינים מהי סיבת הכאב והנפיחות, ומפסיקים לשלוח מסרונים בשילוב עם טיפול פשוט למדי. ניתן למרוח משחה המכילה תכשיר נוגד דלקת, ולמרוח אותה בשתי הידיים בעת כתיבת הודעות נוספות.
כיצד ניתן למנוע את התופעה ?
ניתן למנוע את תופעת ה"סמסת" במספר דרכים. תחילה, יש להגביל את השימוש בכתיבת הודעות בנייד וגיוון השימוש באמצעי תקשורת שונים כמו דואר אלקטרוני ושיחות טלפון. בנוסף, חשוב להקפיד על "סרגל מאמצים" ועלייה הדרגתית במספר כתיבת המסרונים היומי.
גורמים חשובים נוספים הם מנוחה והפסקות יזומות של שימוש בטלפון הנייד וביצוע תרגילי חימום ומתיחה לכתפיים, כף היד האצבעות והצוואר. בנוסף, ישיבה נכונה תמנע עומס על הצוואר ותמיכה ביד המתפעלת תפחית עומס מהפרקים במעלה הגפה העליונה. מיד עם הופעת הכאב חשוב מאוד לא להתעלם ולהפסיק לכתוב הודעות לזמן מה.
מתי חשוב לגשת לרופא ?
יש לגשת לרופא בכל מקרה בו מופיעים כאב ונפיחות שאינם חולפים תוך שבוע, זאת לאחר מנוחה לאגודל על ידי והפסקת שליחת מסרונים. בנוסף יש לגשת להיבדק במקרה של הופעת אודם וחום מקומי במפרק האגודל ובשורש כף היד, ובמידה וחום הגוף עולה מעל 38. בכל מקרה רצוי להיוועץ ברופא לפני התחלת טיפול ולהיות במעקב רפואי על ידי רופא פנימי או רופא משפחה כל עוד הכאב אינו חולף.
פרופ' ירון בר-דיין הינו רופא מומחה ברפואה פנימית, מרצה וחוקר בנושאי מדיניות בריאות bardayan@netvision.net.il