הבוקר (ד') תתכנס ועדת גרמן להצביע על המלצותיה לחיזוק מערכת הרפואה הציבורית בישראל. במוקד המחלוקת בוועדה עומד נושא שירותי הרפואה הפרטיים (שר"פ). על פי גורמים בכירים במערכת הבריאות, אחת ההמלצות המתגבשות היא הטלת מגבלות על נפח הפעילות של בתי החולים הפרטיים בישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בוועדת גרמן, בראשה עומדת שרת הבריאות יעל גרמן, חברים אנשי מקצוע מתחום הרפואה. בשלב זה טרם ברור מה יצביעו חברי הוועדה בנושא השר"פ וההערכה היא כי ההכרעה עשויה ליפול על חודו של קול.
הטלת הגבלות על שירותי הרפואה הפרטיים בישראל נועדה אומנם לחזק את מערכת הרפואה הציבורית, אך על פי גורמים בכירים במערכת הבריאות עשויות להיות לה מספר השלכות שליליות מרחיקות לכת על האזרחים הנעזרים בשירותים אלו:
• התורים לניתוחים בבתי החולים הציבוריים יתארכו: כבר כיום נאלצים לעיתים חולים להמתין אפילו שנתיים לניתוחים, אך הגבלת השר"פ עשויה להחמיר את המצב, מכיוון שמחצית מהניתוחים בבתי החולים הפרטיים הם למעשה ניתוחים ציבוריים שנעשים במימון הביטוחים המשלימים (כללית מושלם, מכבי מגן זהב, לאומית זהב, מאוחדת שיא וכו'). אם לא יתאפשר לנתח בשר"פ, התורים יחזרו לשירות הציבורי ויתארכו עוד יותר, כי קיום הניתוחים בבתי החולים הפרטיים מקלים על העומס שממילא כבד בבתי החולים הציבוריים.
• מחירי הרפואה הפרטית בישראל יעלו: בתי החולים הפרטיים ירצו לפצות את עצמם על אובדן על אובדן ההכנסות וכך, רק העשירים ביותר יוכלו להרשות לעצמם את התורים הקצרים ואת המנתחים הבכירים בבתי החולים הפרטיים, בניגוד למצב כיום שבו גם המשתייכים לעשירונים הבינוניים ואפילו הנמוכים יכולים להרשות לעצמם במקרים רבים ניתוחים בבתי חולים פרטיים.
• בתי החולים הציבוריים יפסיקו לבצע ניתוחים פחות משתלמים: כדי לפצות על אובדן ההכנסה עקב המגבלות שיוטלו עליהם, בתי החולים הפרטיים יפסיקו עם ניתוחים שאינם משתלמים להם, כמו למשל ניתוחי קטרקט בעיניים לקשישים, ניתוחי שקדים לילדים ועוד - כל אלו כבר לא יתבצעו בבתי החולים הפרטיים. המשמעות היא שמי שירצה לקצר את התור לניתוח עבור בנו או סבו - לא יוכל.
• התפתחות של רפואה שחורה גם בבתי החולים הפרטיים: "רפואה שחורה" היא מקרה שבו רופא בבית חולים ממשלתי מקבל כסף "מתחת לשולחן" מהמטופל, על מנת לוודא כי הוא יהיה זה שיטפל בו. אם תיפגע הכנסתם של הרופאים בבתי החולים הפרטיים, הדבר עלול להוביל לזליגתה של תופעת הרפואה השחורה גם בבתי החולים הפרטיים.
בשנה האחרונה בחנו חברי הוועדה שורת נושאים הנוגעת לחיזוק הרפואה הציבורית בישראל. בין היתר תכריע הוועדה בנושא תיירות המרפא, ביטוחים רפואיים, הגדלת סל הבריאות ועוד.