שונית האלמוגים באילת ידועה במגוון הדגים העשיר והצבעוני שבה שמושך צוללנים מכל רחבי העולם, ייחודה נובע בין היתר מכך, שלמרות ההתחממות הגלובלית המזיקה וההרסנית לשוניות רבות אחרות - היא נותרת חסינה. מסיבה זו מבקשים כעת מומחים לסביבה ימית להכיר בה כאתר מורשת עולמית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"במצבים של קיץ קיצוני, שבו הטמפרטורות של מי הים מזנקות במעלה וחצי מעל המקסימום, האלמוגים מתחילים להלבין. באילת ניתן לחמם את האלמוגים בחמש מעלות מעל המקסימום והם לא ילבינו", סיפר פרופ' אמציה גנין ביולוג ימי מהאוניברסיטה העברית בשיחה עם כתב סוכנות הידיעות רויטרס. "לכן, השונית באילת כה מיוחדת".
השונית באילת יכולה לשמש כמקלט לשוניות בכל העולם
לדברי פרופ' גנין, האלמוגים נכנסו לים סוף לפני כ-8,000 שנים דבר שאילץ אותם לשרוד בטמפרטורות גבוהות, ובכך להסתגלותם. "בסופו של דבר האלמוגים שהצליחו לחדור כל הדרך עד לאילת - כולם הסתגלו, כולם יכולים לשרוד בטמפרטורות גבוהות", אמר הפרופסור.
בפניה שנעשתה לאחרונה לארגון אונסק"ו, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, התבקש הארגון להכיר בייחודיות של המקום הקסום שבמעמקים. "אנו מבקשים מהעולם להגדיר את מפרץ עקבה (מפרץ אילת) כאתר מורשת עולמי ומבקשים ממנו להגן על האלמוגים בו מפני שהם עשויים לשמש כזרעים, או כמקלט למען שוניות עתידיות בעולם", נכתב בפניה.
מדענים ברחבי העולם מזהירים בשנים האחרונות שבמידה והים ימשיך להתחמם, השוניות ייעלמו כבר בעשורים הקרובים. על פי המומחים מישראל, בגלל המיקום בליבו של המפרץ, השונית הזו יכולה לשרוד הרבה יותר זמן, אבל זה לא יקרה בלי סיוע של האנושות, סיוע שיוכל להתקבל אם המקום יוכר כאתר מורשת עולמית.