לא רחוק מחדרה, ממוקם אחד ממפעלי המזון הוותיקים, הגדולים והרווחיים ביותר בישראל - מפעל גן שמואל מזון. המפעל, שהוקם בשנות ה-40', מייצר בעיקר משקאות פרי סחוטים, נקטרים, מיצים טבעיים ותרכיזי פרי.
מחזור המכירות של גן שמואל מזון, בארץ ובחו"ל, מגיע ללמעלה מ-200 מיליון דולר בשנה. כאן בישראל משווקת החברה את המותג פרימור, בעל נתח שוק כספי של 56%.
בחודשים האחרונים, משהו לא הריח טוב כל כך לשכנים, שמתגוררים לא רחוק מהמפעל. ל"אולפן שישי" הגיעו פניות על ריחות של חומרים חריפים, ועל צבע שניתז ברוח מתוך המפעל. בסיור ראשון שערכנו מחוץ למפעל, גילינו מצבור מים עכור, שמחלחל כל הזמן אל שטח האדמה שעליו נשתל פרדס.
ככל שהתקרבנו אל השלולית העכורה, כך הלך והחריף ריח החומרים הכימיים שנדף ממנה. החלטנו להיכנס פנימה. המפעל מורכב מקו לייצור מיץ, ומחצר גדולה שבה מונחות זו על גבי זו מאות חביות פח.
נגעת בשקיות חומרי הגלם? התלכלכת
בתוך החביות, באריזת ניילון כפולה, מונחים תרכיזי הפרי שמהם יוכנו מאוחר יותר המשקאות והמיצים. החביות עומדות כאן בחום הכבד של הקיץ ובקור של חודשי החורף, עד שיישלחו פנימה אל תוך המפעל לצורך הכנת המשקאות.
לרבות מהן אין מכסה, ישנן כאלה שהשקיות שבתוכן אינן סגורות היטב או שנפערו בהן חורים. פעמים רבות במהלך החודשים האחרונים היינו במפעל וכמעט בכל פעם כשנגענו בשקיות שנמצאות בתוך החביות, התלכלכנו מרסיסים של צבע.
בחצר, במרחק של 50 מטרים משקיות תרכיזי המיץ, נמצאת המצבעה של המפעל. שם, מטעמים של הגנה על הסביבה ובעיקר מטעמי חיסכון, מחדשים חביות פח כדי להכין אותן לשימוש חוזר. העובדים מנקים את החביות וצובעים אותן באמצעות אקדח צבע.
צובעים באוויר הפתוח
לפי התקנות, את הצביעה אמורים לבצע אך ורק בתוך מתקן מיוחד, ששומר שרחף אדי הצבע לא יתפזר באוויר. אבל כפי שאפשר לראות, העובדים לא מקפידים תמיד למלא אחר ההוראות הקפדניות לצביעה, שאמורות להגן על מוצרי המזון. הם צובעים את החביות גם באוויר הפתוח.
"כל רסס באוויר או כל חומר נוזלי שישנו באוויר, והאוויר בא במגע עם השקיות, כלומר, השקיות נמצאות חשופות לאוויר החופשי, במשך הזמן אפשר למצוא כמויות ניכרות של החומרים האלה במוצר", אומר פרופסור שמואל ינאי.
את הצבע מערבבים במפעל עם מדללים תעשייתיים כימיים שמכילים חומרים רעילים. "חלקם, במקרה הטוב, יכולים לגרום לטעמי לוואי. במקרים היותר גרועים, הם יכולים להוות מפגע תברואתי, ואפילו רעילות, וחומרים מסוימים הם מסרטנים", מוסיף פרופ' יוסף מליץ.
השבוע, כשפנינו לקבל את תגובת מפעל גן שמואל מזון, מנהליו הזמינו אותנו לסיור במקום. זוכרים את השלולית של המים העכורים ליד גדר המפעל? עכשיו יש שם נחל. אבל בכל הקשור לטיפול ברחף הצבע
שלא יגיע לאזור שקיות המיץ, הצליחו אנשי המפעל קצת פחות.
אתמול עדכנו את משרד הבריאות בממצאי התחקיר. רסיסי הצבע, אדי המדלל, הלכלוך והאבק על השקיות של רכז המיץ. במשרד ביקשו לקבל לידיהם את חומרי התחקיר, והבטיחו לפתוח מיד בבדיקה.
מהחברה נמסר בתגובה: "לאחר קבלת הפנייה, הפסיקה החברה מייד את ייצור הפצת מוצריה. מוצרי החברה נשלחו לבדיקות כימיות במעבדות מוסמכות, אשר אישרו מעבר לכל ספק כי אין נוכחות של חומרים זרים, חומרי צבע או מדללים במוצריה. לאחר קבלת תוצאות הבדיקות חודשו היצור וההפצה".