מצבו הרעוע של בית החולים לבריאות הנפש אברבנאל הוא נושא שסוקר לא פעם - אבל נדמה שהסיפור הזה עובר כל גבול: כבר חצי שנה שחדר המיון המרכזי נראה כמו אתר בנייה. שיפוצים שהחלו שם נתקעו בשל מחסור בתקציב, וכך מטופלים, ביניהם כאלה בעלי נטיות אובדניות - מסתובבים בין כבלי חשמל חשופים, מוטות ברזל וכלי עבודה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אתר הבנייה השוכן בלב בית החולים לבריאות הנפש אברבנאל עומד שומם כבר חצי שנה מאז שנטשו אותו הפועלים והסתלקו. "יש פה חשמל חשוף", תיאר מנהל המחלקה לבריאות הנפש בבית החולים, ד"ר הנרי שור, "יש פה אנשים שמנסים לשים קץ לחייהם. יש להם נגישות למעשים אובדניים - דווקא במקום שאמור להעניק טיפול".
ואכן חוטי החשמל החשופים, שיירי המתכת וכל יתר מפגעי הבטיחות נגישים לכל הפציינטים המגיעים לכאן - אל אחת המרפאות הגדולות בארץ שמטפלת בכ-2,000 איש בכל רגע נתון. "זאת ממש בושה, צריך לפתור את זה. אנחנו לא יכולים יותר לתת לזה יד", הוסיף ד"ר שור.
השיפוצים במרפאה החלו לפני כשנתיים, אחרי ששנים סבל המקום מהזנחה קשה. את הכסף לשיפוצים נאלץ הצוות הרפואי לגייס בכוחות עצמו בערבי התרמה שאירגן. "שאלו אותי", אמר. "בשביל זה למדת רפואה? למה אתה לא מטפל באנשים?".
רק אחרי שהצוות גייס מאה אלף שקלים, הצטרף משרד הבריאות והוסיף כחצי מיליון שקלים מקופת המדינה. מדובר בבית חולים ממשלתי בבעלות המדינה, אלא שלפני חצי שנה נגמר הכסף, ככל הנראה בשל ניהול כושל של המיזם - ומאז קפא הכל על מקומו. "יש פה אנשים שחלו במחלה נוראית, בסרטן של הנפש, והם מגיעים למקום שגם הצוות מרגיש מופקר ומוזנח", אמר בכאב.
משרד הבריאות: "אברבנאל - בראש סולם סדר העדיפויות"
ד"ר שור עלול לשלם מחיר על הביקורת שהוא משמיע נגד המערכת, אבל לדבריו הוא אינו יכול להבליג עוד. זהו משל ליחס אל פגועי הנפש שנמצאים בתחתית סדר העדיפויות של מערכת הבריאות. "המצב באברבנאל הוא רק דוגמה למה שקורה לאלפי אנשים עם מוגבלות נפשית שצריכים לקבל טיפול", אמרה בריאיון לחדשות 2 אסתר סיון, מנכ"לית "בזכות" - המרכז לזכויות אנשים עם מוגבלויות. "משרד הבריאות מחויב לתקן את הליקויים האלה ולאפשר לאנשים עם מוגבלות נפשית לקבל טיפול בכבוד ובלי להפר את הזכויות שלהם".
כתוצאה מהשיפוצים שהופסקו, כבר חצי שנה שאין חדרי שירותים, חדר ישיבות לצוות ויתר החדרים נראים מוזנחים עם חלודה ורטיבות על הקירות. "איך אני יכול לשכנע פציינט לתת שוב אמון באנושות או בחברה אם הוא מרגיש מופקר?", סיכם ד"ר שור.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "סוכם שמינהל התכנון והבינוי במשרד הבריאות ייקח על עצמו את סיום העבודה ויוסיף את התקציב הנדרש להשלמת הפרויקט. משרד הבריאות העמיד את בית החולים אברבנאל בראש סולם העדיפויות לשדרוג המבנים בבתי החולים הפסיכיאטריים. תכנון הפרויקט הושלם, נבחר קבלן, ותחילת עבודתו מותנית בקבלת היתר בנייה מעיריית בת ים".