על דבר אחד אין מחלוקת. בזכות אישה אחת, אנג'לינה ג'ולי שמה, זינקה המודעות העולמית לחשיבות בדיקות מוקדמות לגילוי סרטן השד. כעת יוזמה נשית מקומית חדשה מנסה להוזיל את מחירן של הבדיקות האלו - מעבר ל-3 הבדיקות שקופות החולים מכסות וכלולות בסל הבריאות. שיטת קבוצת הרכישה, שהושאלה ממחוזות הנדל"ן, או מוצרי ריהוט וצריכה, היא עכשיו למטרה בריאותית חשובה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו קבוצה של בנות שהתארגנה לרכוש בדיקות גנטיות לסרטן שד, וכך להשיג מחיר מינימום של 400 שקלים לבדיקה, וזה בתנאי שאנחנו משיגות 500 נשים", סיפרה סיגל רוה, אחת מיוזמות הקבוצה ומי שהחלימה מסרטן השד בעצמה.
בזכות קבוצת הרכישה, צפויה לחסוך כל נבדקת סכום של כמאה שקלים. בינתיים הצטרפו לקבוצה רק כ-250 נשים. בבית החולים "שיבא" שנרתם לביצוע ולמימון הבדיקות לחברות הקבוצה ממתינים למצטרפות נוספות.
האם תשתנה הדרך בה אנו צורכים שירותי רפואה?
מיכל אלקבץ שמעה על קבוצת הרכישה באמצעות הפרסום ברשת הפייסבוק, ובצל הטרגדיה האישית שלה, החליטה להצטרף. "אמא שלי זיכרונה לברכה נפטרה ממחלת הסרטן לפני כמה שנים. אני פשוט רוצה לעשות כל מה שאני יכולה על מנת לבדוק ולדעת יותר על המחלה, על הגנים" סיפרה.
"אני בהחלט צופה שיהיו עוד ועוד קבוצות מהסוג הזה. אני רוצה להסתייג ולומר שמדובר ביוזמה מבורכת, ובלבד שהשירותים שאותם ירכוש הציבור במסגרות כאלו יהיו שירותים שמחוץ לסל הבריאות", סיפר ד"ר אודי פרישמן, מומחה למדיניות בריאות וביטוח רפואי. "ברור ששירותים במסגרת סל הבריאות צריכים להינתן בשוויוניות מלאה לכלל אזרחי מדינת ישראל, ולא לעמוד לסוג של מכירה פומבית" הוסיף.
זו רק סנונית ראשונה, ניסיון להשתמש בכוח קנייה שכבר הוכח במקומות אחרים. השאלה היא אם מעבר להגברת המודעות לנושא חשוב, תהיה פה גם פריצת דרך שתשנה את האופן שבו אנחנו צורכים שירותי רפואה.