אסון ההדברה בירושלים, בו נהרגו יעל ואביגיל גרוס, העלה למודעות הציבור את הצורך לעבוד רק עם מדביר מוסמך, ולצאת מהבית לפרק הזמן המדויק אותו המדביר מנחה. אז איך זה שבכל מרכול אפשר למצוא חומרי הדברה עם ריכוז של חומרים מסוכנים גבוה יותר מזה שניתן למכור למדבירים מוסמכים?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כך למשל, בתרסיס נגד תיקנים ונמלים K301 הרעל סיפרמטרין נמצא בו בריכוז של 0.3%, והוא מותר לצרכן ומיועד לשימוש ביתי. כדי לקנות את החומר הזה בריכוז נמוך יותר של 0.1% בחנות, יש צורך להציג תעודת מדביר וגם ללמוד הנחיות קפדניות כיצד לעבוד עם החומר: להיכנס לאזור המרוסס רק לאחר שש שעות, ללבוש כפפות, בגדי מגן ומסיכה.
ד"ר שגיא גבריאל, רכז תחום חומרי הדברה ומזיקים במשרד להגנת הסביבה, מזהיר משימוש עצמי בחומר הביתי: "מי שמרסס בכל הבית צריך להוציא את כולם החוצה עד שהבית יתאוורר. מי שמרסס את כל הבית צריך גם לשים מסיכה. מי שנחשף לחומר ירגיש את זה בנשימה".
חומרי ההדברה הכימיים מסוכנים לבריאות האדם. לפי אתר המשרד להגנת הסביבה, אין בשוק אלטרנטיבה. "כיום לא קיימים תכשירים רשומים המוגדרים 'אורגניים' או 'ירוקים'", נכתב שם, זאת על אף שישנן אלטרנטיבות על המדף שהן ידידותיות הרבה יותר למשתמש, אך נראה שהמשרד להגנת הסביבה כמעט ומסתיר את קיום המוצרים הירוקים מהצרכנים.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "החומר נמכר למדבירים כחומר מרוכז, אותו יש למהול בטרם השימוש, ולכן הוא רעיל יותר מהתכשירים הביתיים. בתכשירים הביתיים שמוזכרים בכתבה אין כל צורך להשתמש במסכה ולכן הדבר אינו מצוין על התווית. בנוגע להדברה ירוקה המשרד שם לו למטרה לקבוע קריטריונים ברורים למושג 'הדברה ירוקה' על מנת למנוע הטעיה בנושא. בימים אלה פועלת ועדה מיוחדת אשר בוחנת את כלל הסוגיות הנוגעות להדברה ביתית".
מחברת רימי המשווקת את התרסיס קילר נמסר: "לתכשיר היתרים ורישיון מטעם המשרד להגנת הסביבה".
מחברת סנו נמסר בתגובה: "כמות החומרים המותרים לשימוש ביתי מצומצמת ביותר בהשוואה לכמות החומרים הרעילים המותרת ליישום על ידי מדבירים. בנוסף, הריכוזים המצויים בתרסיסים לשימוש ביתי הינם מדויקים ועוברים הליכי בדיקה ובקרת איכות".