יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר לאוניד אידלמן הבטיח הערב, בפגישה עם מתמחים, כי ההסתדרות לא תקבל את מתווה ההסכם הנוכחי. משרד האוצר בתגובה: "אין מנוס מכניסה להליך בוררות".
שביתת הרופאים ממשיכה להסתעף ולהסתבך - לאחר שביומיים האחרונים נדמה היה כי קרב הסכם בין האוצר לבין ההסתדרות הרפואית ולאחר הוצאת צווי המניעה לרופאים, החליטו גם הסטודנטים לרפואה להצטרף למאבק הרופאים. בעוד שמכיוון ההסתדרות הרפואית עלו קולות הנוטים לקבל את מתווה ההסכם עם האוצר, החריפו המתמחים את צעדי המחאה שלהם. הערב ניסה ד"ר אידלמן לקרב שוב את הרופאים ואת המתמחים והכריז כי ההסתדרות הרפואית לא תחתום על ההסכם במתווה הנוכחי.
בתגובה לפרסום במהדורת החדשות של ערוץ 2 פירסם משרד האוצר תגובה חריפה: "לאור האירועים בימים האחרונים המאופיינים באובדן שליטה והעובדה עליה אנו למדים לראשונה מאמצעי התקשורת לפיה החליטו הרופאים לחזור בהם מההסכמות הכתובות שנוסחו בחסות בית הדין, אין מנוס מלהיכנס להליך של בוררות".
"אנו מצרים על כך ששנה שלמה של עבודה אינטנסיבית עלולה לרדת לטמיון ונפעל להגיע להכרעה מהירה על מנת למנוע את הפגיעה בציבור החולים ששילם מחיר כבד בחודשים ארוכים של שביתה מיותרת", הוסיפו במשרד האוצר.
הסטודנטים לרפואה מצטרפים למאבק
עכשיו גם הסטודנטים לרפואה מצטרפים למאבק: מאות סטודנטים צפויים להפגין מחר מול בית החולים "איכילוב" בתל אביב במחאה על ההסכם המתגבש עם האוצר וכהבעת תמיכה במאבק המתמחים.
בהפגנה מחר צפויים להשתתף סטודנטים בשנת הלימודים האחרונה שלהם, לפני צאתם לסטאז'. "ההפגנה תכלול את כל הרופאים החדשים שייכנסו למערכת", אמר עודד מטס, ממנהיגי מאבק הסטודנטים המתגבש לחדשות 2 באינטרנט. "החלטנו, כאמירה ערכית ופרקטית, לא להיכנס למערכת הבריאות כרופאים. המערכת הזו מתרסקת, גם עבורנו וגם עבור הציבור שנשבענו לטפל בו".
מטס מספר כי ההחלטה של הסטודנטים לצאת להפגין נועדה לתת קול למתמחים ולרופאים שצווי המניעה לא מאפשרים להם להפגין, וכי מלבד הסטודנטים לרפואה צפויים להגיע להפגנה מחר גם בני משפחות של רופאים. "בתור סטודנטים לרפואה יש לנו פריבלגיה לבקר בבתי החולים כמשקיפים מן הצד. אנחנו רואים את המערכת המתפרקת - את החולים שכבודם נרמס כי הם מחכים כבר חודשים לטיפול, או כי הם שוכבים במסדרון וכולם רואים אותם עושים את צרכיהם, את הרופאים והמתמחים שמסתובבים במסדרונות כשיכורים בגלל שנים של מחסור בשינה", הוסיף.
נמשכת מחאת המתמחים
במקביל נמשכת מחאת המתמחים למרות צווי המניעה שהוצאו להם: לאחר שרופאים המתמחים בבית החולים "מאיר" בכפר סבא הכריזו על שביתת רעב, עזבו את המחלקות והתאספו במיון, הם מקבלים תמיכה מהרופאים הבכירים. המומחים הצטרפו אליהם והשאירו רק רופא אחד בכל מחלקה. בבית החולים מתכנסים כעת הרופאים הבכירים והמתמחים, להחליט על המשך צעדיהם.
ד"ר גבי הר"ן, מתמחה בבית החולים "מאיר", סיפר לחדשות 2 באינטרנט: "כל הרופאים המתחמים עזבו את המחלקות. אנחנו נמצאים במיון בשביתת רעב. המיון סגור בפנינו לאחר שהתקבלה הוראה שלא לקבל רופאים".
ד"ר הר"ן הוסיף: "היתה ישיבה של הרופאים הבכירים והוחלט שהם יצטרפו למאבק - הם יהוו את חוד החנית של המאבק. הרופאים עזבו גם הם את המחלקות והשאירו רופא אחד במחלקה, כמו בנוהל חירום". ד"ר הר"ן הבהיר כי הם אינם עוברים על צווי המניעה אלא רק 'ירדו לפגישה במיון".
"שוללים מאיתנו זכות בסיסית"
במספר בתי חולים ברחבי הארץ, בהם שיבא בתל השומר, בילינסון בפתח תקווה ומאיר בכפר סבא, אשפזו עצמם מוקדם יותר עשרות מתמחים בחדרי המיון. לאחר שקיבלו איומים מהנהלות בתי החולים הם חזרו למחלקות.
ד"ר הר"ן סיפר כי "התעוררנו בבוקר למציאות חדשה שבה העבדות שבה אנו חיים היא חוקית בפני בית המשפט. זה לא חכמה להגיד שהמתמחה חי בעומס תמידי ולכן יעמוד בעומס נוסף. הבוקר אמרנו שנפנה למיון כי אנחנו חשים עייפות כרונית, וכך נזכה לטיפול רפואי".
"קיבלנו איומים ממנהל בית החולים מהר"י ישירות", אמר ד"ר הר"ן. "הם טוענים שזה צעד לא חוקי ודרשו שנחזור לעבודה. הצעד של מנהל בית החולים מאיר בתגובה היה לסגור את המיון מפני אשפוז של רופאים - וכך לשלול מאיתנו זכות בסיסית".
ד"ר הר"ן ציין: "אנחנו מקבלים כל הזמן איומים שאנו מבצעים פעולה בלתי חוקית ולכן פנינו לייעוץ. עד להכרעה משפטית אני וחברי החלטנו לפתוח בשביתת רעב. אם נתעלף ולא נוכל לקבל עזרה במיון נצטרך לפנות לרחמיו של מנהל בית החולים. מדובר בבית חולים מאיר וככל הנראה יצטרפו אלינו בשאר בתי החולים בקרוב".
"איום ההתפטרות ההמונית הוא קיים ותקף", הזהיר ד"ר הר"ן. "אנחנו עוצרים בשיניים את מי שמארגן זאת כי זה דבר שיפיל את מערכת הביראות, אנחנו רוצים להשתמש בזה כצעד אחרון. אנחנו מקווים שמשרד האוצר ובריאות ינקטו צעדים, ושרא הממשלה שתמך באטימות יחשוב על מה שהוא עושה - בריאות חשובה יותר מקוטג'".
עשרות מתמחים התאשפזו במיון
למרות צווי המניעה שהוצאו נגדם אמש, הצליחו המתמחים למצוא פתרון "יצירתי" להפסקת עבודתם השוטפת בבתי החולים. המתמחים עזבו את עבודתם, והגיעו לחדרי המיון עם תלונות בריאותיות שונות. מבית החולים תל השומר נמסר לחדשות 2 באינטרנט, כי עשרות מתמחים הגיעו לחדר המיון, וכי הם פונו למחלקות השונות לקבל טיפול מתאים לתלונתם.
פרופסור ארנון אפק, סגן מנהל בית החולים "שיבא" אמר לחדשות 2 באינטרנט בתגובה: "זה דור אחר, זה דור שכועס. הם הגיעו עם מועקה לבית החולים הבוקר ודיברנו עכשיו, אני שמח לבשר שהם החליטו לחזור למחלקות".
"צריך לכבד את בית המשפט וזה הבסיס להכל", מסביר אפק. "הם צריכים לפעול במסגרת הארגון המייצג שלהם. יש להם טענות צודקות, אבל שיעלו אותם דרך הארגון שלהם.
ד"ר יונה וייסבוך, מתמחה בבית החולים בילינסון ויו"ר עמותת מרש"ם, אמר כי הגעת מתמחים לחדרי המיון התרחשה בלמעלה משני שלישים מבתי החולים בארץ. לדבריו הם אשפזו עצמם וקיימו הדרכות דחופות במחלקות.