ילד בן 4 נפטר אתמול מסיבוך של שפעת, ונער בן 15 מאושפז במצב קשה בתל השומר בשל המחלה. מקרים אלה מהימים האחרונים מעוררים דאגה רבה בקרב הורים, שחוששים כי מחלת השפעת של ילדיהם יכולה להיגמר באסון, ולא רק בנזלת ושיעול.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כרגע אנחנו בעיצומה של עונת השפעת, ממש בשיא, כמו סוג של הוריקן של המחלה", קובעת בשיחה עם חדושת 2 Online ד"ר גליה גריסרו, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ילדים בבית החולים דנה. "היא מופיעה בבום של חודש שיש שפעת ועכשיו זה שיא התחלואה".
לדבריה, על הורים וילדים לגשת להתחסן בהקדם. "הילד שנפטר והנער שמאושפז לא היו בקבוצות סיכון וההמלצה היא לבצע חיסון כי הוא מונע באחוזים גדולים את המחלה. אפשר להימנע מזה". ברוב המקרים, המחלה גורמת לחום, נזלת, שיעול וכאב גרון אך יש מקרים קיצוניים יותר של סיבוכים, עליהם שמענו בימים האחרונים.
"יש מקרים בודדים של מוות כל שנה"
"המקרים השכיחים בקרב ילדים זה דלקות אוזניים וקוצר נשימה שיכול לגרום לדלקות ריאה. "זה עניין סטטיסטי שיש הרבה מקרים, ויכול להיות שנשמע על עוד מקרים של סיבוכים במחלה", מסכמת ד"ר גריסרו, אך מציינת: "מוות מהמחלה הוא אמנם נדיר, אך יש להתחסן בכל אופן".
"יש היום לגילאי שנתיים עד 49 חיסון לא בזריקה אלא בספריי אז זה מאוד פשוט", מוסיף פרופ' דן אנגלהרד, מנהל היחידה למחלות זיהומית ילדים בבית החולים הדסה. הוא בעצמו מקבל כבר שנים רבות את הזריקה, וממליץ לכולם לגשת לקופות החולים להתחסן. "יש מקרים בודדים בשנה של מוות, ואנו נותנים טיפול של טמיפלו, שאותו נתנו הרבה בשנת 2009 בתקופה של שפעת החזירים".
"כנראה שצריך לקחת את המחלה ברצינות"
חדווה, אם לילדה בת 4 ממרכז הארץ שחולה בשפעת כבר כמה ימים, מביעה חשש גדול לאור הפרסומים האחרונים: "בהתחלה חשבתי לקחת אותה לבית חולים כי דאגתי, אבל הרופא הרגיע אותי. זו מחלה שנתפסת ככזאת ששוכחת אחרי ימים בודדים, אבל כנראה שצריך לקחת אותה יותר ברצינות ואני קוראת להורים אחרים לא להיות אדישים".
החיסון מונע הדבקה במחלה וכן סיבוכים כגון דלקות ריאה, אשפוזים ותמותה. על פי משרד הבריאות, מומלץ להתחסן מדי שנה שכן המחלה משתנה ובכל שנה מופיע נגיף חדש, מעט שונה מזה שהיה בשנה הקודמת. החיסון השנה (ובכל שנה), מיוצר על בסיס תחזית של ארגון הבריאות העולמי שקובע מהם הזנים הצפויים באותה שנה.
השפעת ניתנת למניעה על ידי חיסון, בתנאי שהחיסון ניתן לפחות שבועיים לפני החשיפה למחלה, והחיסון מומלץ לכל אזרחי המדינה מגיל 6 חודשים ומעלה. החיסון ניתן חינם בכל סניף של כל קופת חולים, ומכיל שלושה מרכיבים בהתאם לזני השפעת.
איך נפחית תחלואה בשפעת?
שטיפת ידיים: מומלץ לשטוף ידיים עם סבון ומים לעתים קרובות. לפני האוכל, לפני טיפול במזון, לאחר יציאה מהשירותים, לאחר מגע עם הפרשות, לאחר שיעול ועיטוש, ולאחר מגע עם טישו משומש. שטיפת ידיים לעתים קרובות מקטינה את הסיכוי להדביק ולהידבק.
כיסוי הפה והאף בעת שיעול ועיטוש: כיסוי הפה והאף רצוי שלא יעשה בעזרת כף היד, אלא יש להשתמש בטישו ולזרוק לפח. כך יקטן הסיכוי להדביק את אחרים כאשר נוגעים בחפצים משותפים.
להישאר בבית אם לא חשים בטוב: מומלץ לא לצאת מהבית (לעבודה, לימודים וכו') אם מרגישים התחלה של מחלה, ולא לשלוח ילדים חולים לבית הספר, לגן או למעון. רק לאחר שמחלימים וחשים בטוב ניתן לחזור לשגרה בעבודה או במסגרת החינוכית.