השתלת כבד דחופה הצילה את חייה של תיירת יהודיה בת 19 שהגיעה לישראל במסגרת פרויקט "תגלית" של הסוכנות היהודית לסיור הכרות בישראל. הצעירה הועברה במצב קשה לבית החולים בילינסון לאחר שסבלה מבצקת בגפיים ובטן נפוחה.
תחילה הגיעה הצעירה לבית החולים יוספטל באילת, שם אבחנו הרופאים כי היא סובלת ממחלת "וילסון" המוכרת כמחלת כבד קשה, והוחלט להעבירה לבית החולים בילינסון לטיפול במחלקת הכבד בראשותו של פרופ' רן טור-כספא.
לאחר סדרת בדיקות התברר כי הצעירה סובלת מדלקת כבד קשה וחייה בסכנה. האפשרות היחידה שעמדה בפני הרופאים להצלת חייה היתה ביצוע של השתלת כבד דחופה. בית החולים יצר קשר עם אמה של הנערה בגיאורגיה וזו הגיעה לישראל כדי לתרום לבתה אונת כבד, אבל יום לפני ניתוח ההשתלה המיועד כבר נמצאה לצעירה תרומת כבד מתאימה.
דרמה רפואית - ומירוץ נגד הבירוקרטיה
במקביל לדרמה הרפואית, הנהלת בילינסון פנתה בדחיפות לארגון "נתיב" - העוסק בקשר עם יהדות ברית המועצות לשעבר, בבקשה להנפיק לצעירה אשרת עליה, על מנת שתוכל לעבור את ההשתלה בארץ. בשלב הזה החל מרוץ נגד הזמן כדי לאשר הזכאות במשרדי הממשלה. הרופאים העריכו כי הצעירה לא תשרוד את הטיסה חזרה לגיאורגיה - והשתלה דחופה היא הסיכוי היחיד להציל את חייה.
"לנוכח מצבה הרפואי הקשה של הבחורה, היה ברור לי שחובתנו לעשות כל שביכולתנו כדי להציל את חייה", סיפר ד"ר בעז תדמור, מנהל בית החולים בילינסון, "מרגע שקיבלנו את ההחלטה החלו מאמצים קדחתניים להשיג עבורה אשרת עלייה".
הצעירה עברה תהליך התאזרחות מהיר במהלכו שירותי בריאות כללית קלטו אותה כמבוטחת ומימנו את ההשתלה, שעלותה 850 אלף שקל. תוך שלושה ימים נמצאה תרומת כבד, והנערה הובהלה במהירות לחדר הניתוח להשתלה. מצבה של הנערה טוב והיא מחלימה מהניתוח כשלצידה אמה ואחיה.
"מחלת וילסון היא מחלה גנטית בה קיים פגם במטבוליזם הנחושת בגוף, שגורם לשקיעת נחושת בכבד ולעיתים גם באיברים אחרים כגון המוח", הסביר פרופ' רן טור-כספא, מנהל מכון הכבד בבית החולים. "בחלק מהמקרים, כמו במקרה זה, החולה אינו מודע לקיומה של המחלה עד להתפרצותה החריפה שמובילה לפגיעה קשה בכבד, בכליות ובמערכת הדם. הסיכוי היחיד להצלת חייו של חולה במצב זה הוא השתלת כבד".