בשנת 2003 נפטרו שני תינוקות לאחר שסבלו ממחסור בויטמין B1 בפורמולה של חברת "רמדיה", ועוד כ-40 תינוקות נפגעו - חלקם אפילו הפכו לנכים, בפרשה שהדירה שינה מעיניהם של רוב ההורים בישראל וכונתה "פרשת רמדיה". היום אנו חושפים כי אולי היה אפשר למנוע את מקרי המוות הללו.
שש שנים לפני כן, בשנת 1997, מתו ארבעה פגים לאחר שסבלו מאותם תסמינים שהתגלו שנים לאחר מכן בתינוקות שמתו. פרופסור אורלי אל-פלג, מי ששימשה כיועצת בכירה במשרד הבריאות באותה תקופה, העידה לפני כשלושה שבועות במשפט רמדייה.
בעדותה סיפרה הרופאה כי "לא דיברו על זה, אבל היו בישראל מקרים כאלה בשנת 97' מחמצת לקטית קשה. אז במקרה הראשון אמרתי בטח זה פגם מטבולי, במקרה השלישי באותו שבוע זה היה נראה כאילו מישהו עובר על הפגים ועושה עליהם איקס".
פרופ' אל-פלג מסבירה שכאשר שאלה את הצוותים הרפואיים מה גורם למקרי התמותה הרבים, הם ענו לה כי יש מחסור אצל היצרן במולטי-ויטמין מסוים בישראל וכרגע "מסתדרים בלי". "גם בארה"ב היו מקרים כאלה בדיוק", אמרה, "רק שהם מתועדים בספרות הרפואית. אצלנו הייתה שתיקה".
האם הרופאים יידעו את ההורים על סיבת המוות?
הרופאה הודתה כי העובדה שהייתה עוד "פרשת רמדיה" כשש שנים לפני פיצוץ הפרשה ההיא, גורמת לתחושה מאוד קשה, אבל היא לא הייתה רוצה שזה יגרום לאיזה משפחה להגיד "אוי אלוהים, הפג שלי מת שם בגלל שהם לא נתנו לו משהו". לטענתה, אין לה מושג אם הצוותים הרפואיים יידעו את ההורים על סיבת המוות של ילדיהם.
"אלו היו סיפורים קשים עם הוכחות", גילתה פרופ' אל-פלג מעל דוכן העדים, "ידענו שיש להם מחסור בויטמינים וכל האנשים ידעו שיש מחסור ולא קישרנו שמקרי המוות נגרמו כתוצאה ממחסור בויטמין B, והסיבה שלא פרסמנו את זה, היא כי כשיש מחסור - מעדיפים לשמור על זה בשקט כי זה לא נוח לבתי החולים".
משרד הבריאות: "לא ידענו על כך"
מעדותה בבית המשפט עולה מסקנה ברורה אחת : אם המרכזים הרפואיים היו יודעים שסדרת מקרי המוות בשנת 1997 נבעו ממחסור בויטמינים, אפשר היה למנוע את פרשת רמדיה.
ממשרד הבריאות, שלמדו על הפרשה בשנת 1997 מפניית חדשות 2, נמסר בתגובה: "למשרד הבריאות ולקהילה הרפואית בכלל לא היה ידוע על הארועים הללו כלל ועיקר. משרד הבריאות יבקש מפרופ' אל-פלג את נתוני המחקר עליו העידה, כדי ללמוד את הלקחים במידת הצורך".