"נערה בת 18 הגיעה אליי, הייתה מאוד לחוצה - וביקשה שלוש חבילות של אקמול. לא הסכמתי כי חשדתי". לא פעם נתקלים רוקחים באנשים שמבקשים מהם הרבה חבילות של אקמול - מה שמדליק אצלם נורה אדומה. על רקע הנחיית משרד הבריאות שפורסמה אתמול, להגביל את מכירת כדורי האקמול מחשש שאלה ישמשו מתאבדים, בדקנו עם רוקחים עד כמה התופעה רווחת והאם ההנחיה הזאת תעזור.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"יש כאלה שמסגירים את עצמם שלוקחים ארבע כדורים ביחד - כדי לקבל אפקט טוב יותר", מעיד אלברט מוראדי, רוקח אחראי בבית מרקחת "אופיר" בתל אביב, שמזהיר כי יש השלכות שליליות בנטילת מינון יתר של אקמול או דקסמול.
לדבריו, מי שמבקש יותר מאריזה אחת מתושאל על ידי הרוקחים כדי להבין שהוא לא קונה אותן למטרות שליליות. "אם בא אדם צעיר שאני רואה שהוא קונה את זה בצורה תמימה אנו מסרבים", הוא מספר - ומציין כי נתקל בצעירה שביקשה כדורים רבים, אך סירב.
"לא ידעתי שזה יכול לגרום לנזקים"
למרות ההנחיה החדשה, לטענתו של מוראדי העניין יעורר רק מודעות - ולא באמת יעזור למיגור התופעה כי מי שרוצה לרכוש הרבה טבליות אקמול יכול לעשות כן במספר בתי מרקחת - ולאסוף חבילות רבות. לדבריו, יש תרופות שמוגבלות לרכישה של שלוש אריזות בחודש עם מספר תעודת זהות - אבל בינתיים זה לא כך כשמדובר באקמול או דקסמול.
ס', תושבת השרון, הופתעה מכך שיש גם השפעות שליליות - והודתה בשיחה עם חדשות 2 Online כי בכל פעם שכואב לה הראש היא נוטלת שלוש קפליות. "אני לוקחת יותר ממה שכתוב על האריזה כי כדור אחד לא עוזר לי", היא מספרת. "לא ידעתי שזה יכול לגרום לנזקים והאמת שזה קצת מדאיג ואקח פחות מעתה והלאה".
"אנשים צריכים לחשוב פעמיים"
יו"ר ארגון הרוקחות ד"ר דני כץ, אומר כי פרצטמול היא תרופה שבמינון גבוה יכולה לגרום לנזק משמעותי לכבד - עד מוות. "יש אנשים שכשכואב להם הם לוקחים המון כדורים והם לא מודעים לתופעות. הם אומרים לעצמם שאקמול זה כמו גרעינים ולוקחים המון - אבל זה לא כך. יש תופעות לוואי", הוא מדגיש.
גם הוא סבור כי ההנחיה החדשה תגביר מודעות אך לא תיצור שינוי דרמטי. "עד היום אנשים היו יכולים לקנות גם 10 חבילות אקמול ולא עשו מזה עניין - אבל בשל המודעות שנוצרת הם יחשבו פעמיים". הוא מציין כי יש חשיבות בהגדלת הסמכויות של הרוקחים כי הם "השומר האחרון" בין התרופה למטופל.
על פי ההנחיה החדשה של משרד הבריאות, תוגבל כמות הכדורים שניתן לרכוש מול רוקח ל-50 קפליות לכל היותר, זאת בעוד שרכישת התרופה דרך הקופה הראשית תוגבל לכמות של עד 16 קפליות בלבד.
הסיבה לנוהל החדש נעוצה בכך שרכישת התרופה אינה מחייבת מרשם רופא, עובדה שמנוצלת בשנים האחרונות על ידי מי שמנסים לשים קץ לחייהם. "מדובר בתרופה יעילה מאוד בדרך כלל, אבל בידיים הלא נכונות או במינונים לא נכונים היא עלולה להסב נזק לכבד ואפילו לגרום למוות", אמר מנהל אגף הרוקחות במשרד הבריאות, ד"ר אייל שוורצברג.
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv