כשאייסטה פומקין, דוגמנית בת 18 בתת-משקל, מדפדפת במגזיני אופנה ומסתכלת בתמונות של הדוגמניות, היא משוכנת: "ככה אישה צריכה להיראות". היא אומרת שככה היא גדלה, שראתה הרבה טלוויזיה, הסתובב בקניונים והבינה שכדי להיחשב יפה - היא צריכה להיות רזה. רזה מאוד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני שוקלת 51 קילו והגובה שלי 1.74 מטרים", היא מספרת. "אני מוגדרת תת משקל אבל אני לא מרגישה ככה. אני מרגישה שאני בסדר".
250 אלף בני נוער בישראל סובלים מהפרעות אכילה. הצלם וסוכן הדוגמניות עדי ברקן ממשיך לנסות ולהילחם בתופעה. בעוד כמה ימים יעלה לרשת קמפיין חדש שוודאי יעורר תשומת לב, תוך כדי חציית כמה קווים. בקמפיין החדש עורך ברקן השוואה בין הפרעות אכילה לבין השואה.
הפרעות אכילה כבר מגיל 4
"אם יש 250 מיליון איש בעולם המערבי שסובלים מהפרעות אכילה, ולפי הסטטיסטיקות והדיווחים, 30 מיליון מהם ימותו, אז זה לא שואה?", הוא מתריס. אביו של עדי, ניצול שואה, נפטר לפני חודש. עדי אומר שהוא נתן לו את ברכתו להשתמש בהקבלה המזעזעת.
"היום הבעיות של דימוי גוף לא מתחילות בגיל 13 או 14", אומר ברקן, שמשמש יו"ר המרכז הישראלי לשינוי הרגלי אכילה. "היום ילדים בני ארבע וחמש נכנסים למעגל. ילד בן ארבע שרוצה לעשות דיאטה - זה לא נשמע חולני?".
בכירים בענף הפרסום אומרים היום שחוק הפוטושופ לא נאכף. בפרסומות לא מצוין שהדוגמניות הדקיקות עברו הקפת היצרים דיגיטלית ובכלל, עדיין מקובל לחלוטין להעסיק נשים בתת משקל. אולי זה הזמן לעבור מהקמפיינים השערורייתיים לכותלי בית המשפט.