אחרי ימים של שרב, רבים מאתנו קיבלו בהפתעה את הגשמים העזים והשיטפונות שהעזו לבקר אותנו באמצע האביב. ד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה, מסביר בשיחה עם חדשות 2 online מה מקורה של התופעה החריגה בהיקפה, כיצד היא תשפיע על ממוצע המשקעים השנתי, מתי זה קרה כאן בפעם האחרונה וגם מתי כל זה עומד להסתיים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
איך מתרחשת תופעה של גשם באמצע מאי?
באופן נורמלי אנחנו מושפעים ממערכות גשם בחורף, באביב ובסתיו מתיישבת רמה סובטרופית שאמורה למנוע גשם. מדי כמה שבועות או חודשים הרמה הזו נפרצת וישנה התחברות, או חדירה, של אוויר טרופי לאזור שלנו. באותה הזדמנות שהרמה הזו נפרצת, יש רמה ברומטרית, הקשורה בירידה של אוויר, ולכן זה מונע גשם וגם חוסם את תנועתם של שקעים ברומטריים - שהם מקור הגשם.
כשהרמה הזו נפרצת, כמו הפעם, מתאפשרת מצד אחד תופעה של אביב טרופי, עם תכולת מים גבוהה מדרום, ובמקביל התפתחות של שקע מעל הים התיכון, כמו בחורף - מה שגורם לעליית אוויר. המשמעות היא שיש גם חומר גלם משובח, עם הרבה אדי מים, וגם מנגנון שיעלה אותו למעלה וייסחט אותו לכדי גשם.
המעניין הוא שככל שאנחנו מתרחקים מהחורף ומתקרבים לקיץ - הסיכוי לכך הולך ופוחת. אם קורה משהו כזה במאי אז הוא בדרך כלל אורך מספר שעות וקטן ממדים. אבל הפעם זה בגדול. כבר מיום העצמאות כמויות גדולות של אוויר טרופי חדרו לכאן, עם עננים בינוניים שרמזו על מזג האוויר הקרב, וכך נוצרה סערת אביב.
מתי אנחנו צפויים לראות את סוף הסערה?
כרגע הסערה מתחילה לדעוך. עדיין צפויים גשמים משמעותיים, בעיקר בצפון עד הערב, וככל הנראה יהיו זנבות של גשם גם מחר בצפון.
האם הגשם הזה ישנה את גזירת השנה השחונה שלנו?
בהרי יהודה המערביים ירדו יותר מ-20 מילימטר, ליד בית שמש ירדו 70 מילימטר עד כה ובערד נרשמו יותר מ-40 מילימטר, מה שגרם לשיטפונות ענק. זו עדיין שנת בצורת קשה, לא יעזור בית דין.
הבצורת פגעה בעיקר בצפון יש מקומות בצפון בהם כמות המשקעים אפילו לא הגיעה למחצית מהכמות השנתית. גם אם ירדו 30 מילימטר בצפון, זו עדיין תישאר השנה היבשה בהיסטוריה של הגליל והגולן. לעומת זאת, בנגב המערבי ובבית שמש ירדה כמות משקעים שנתית עם עודף - בעוד בצפון חסר, הם קיבלו יותר גשם.
האם אנחנו פשוט לא זוכרים שככה זה מדי פעם באביב?
ב-1934 היה מאי גשום מאוד. בטבריה היו הצפות גדולות וירדו שם כ-100 מילימטר. במאי 86' ירדו במרכז קרוב ל-50 מילימטר במאי בלילה אחד, אבל אז זה היה די מוגבל - בצפון ירד פחות גשם, בנגב לא ירד בכלל.
הפעם מדובר באירוע שובר שיאים בהרבה מובנים, בעיקר מבחינת היקפו. בנוסף, פער כזה בין צפון לדרום, כפי שהיה החורף לא תועד מזה 80 שנות מדידה. שלג בדצמבר, בהיקף כזה כאן, לא היה אף הוא בכל שנות המדידה. יש סימני הקצנה של מזג אוויר בכל העולם ואנחנו לא שונים. מה שקרה השנה זה משהו שאף אחד עדיין לא מבין, אותו ואני לא יודע אם יבינו אותו.