דמיינו לעצמכם שלכל תינוק שנולד במדינת ישראל היו לוקחים טביעות אצבע ושומרים אותן במאגר מסתורי אי שם במעבדה ממשלתית כלשהי. מתברר שהמציאות הזו קיימת כבר חמש שנים לפחות - החל מתחילת שנת 2009 שומרת מדינת ישראל דגימות דם של תינוקות במעבדה ממשלתית הנמצאת בבית החולים תל השומר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כבר עשרות שנים שמכל תינוק שנולד בישראל, נלקחת טיפת דם קטנה באמצעות דקירה קטנה בעקב. זה קורה בבית החולים, עוד לפני שהתינוק משתחרר הביתה, והמטרה ראויה וטובה - אבחון של מחלות גנטיות שמחייבות טיפול מידי. לאורך השנים, הדגימות הללו היו מושלכות לפח לאחר הבדיקה, אלא שלפני חמש שנים החל משרד הבריאות לשמור אותן, דבר שעלול לגרום לדליפת מידע רפואי אישי.
עד כה נאספו ונשמרו דגימות דם מכ-850 אלף ילדים שנולדו מאז הראשון בינואר 2009. הדגימות נאספות מכל בתי החולים, כולל מבתי החולים במזרח ירושלים. טיפת דם אחת, שמכילה מידע גנטי חשוב ואישי מאין כמוהו של ילדיכם. כך נשמעת שיחת טלפון עם המעבדה הארצית לבדיקות סקר ביילודים במשרד הבריאות:
חדשות 2: אתם מקבלים את הדגימות מכל הארץ, נכון? ב-5 השנים האחרונות?"
מעבדה ארצית: "ילדתם בבית חולים רגיל?"
חדשות 2: "כן, כן"
מעבדה ארצית: "לקחו לכם (את דגימת הדם מהתינוק) ביום השני או השלישי לחיים לתינוק, ושלחו את זה (את הדגימה) אלינו, עם תעודות זהות".
חדשות 2: "כשלקחו את הבדיקה לתינוקת, אני לא ידעתי שגם שומרים את זה. זה כאילו שכל המידע הגנטי של התינוקת שמור ב..."
מעבדה ארצית: "זה לא מידע גנטי, זה סה"כ ערכים, זה לא מידע גנטי, אנחנו לא עושים סקירה גנטית על הילד!"
חדשות 2: "אבל בטיפת דם היום יש את כל המידע שצריך!"
מעבדה ארצית: "נכון, אבל אנחנו לא עושים את זה! ואם רוצים לעשות משהו צריכים לבקש את ההסכמה מדעת של ההורים, זה לא כך!"
"מדינת ישראל הפקירה לא אחת מידע פרטי של אזרחיה", אומר עו"ד יהונתן קלינגר, יועץ משפטי לאגודה לזכויות דיגיטליות. "היא הפקירה עם פרשת מרשם האוכלוסין של משרד הפנים שדלף לרשת, והיום זמין לכל אחד. לכן אני לא סומך על המדינה עם שמירה של מידע רגיש".
ממשרד הבריאות נמסר כי לא מדובר במאגר גנטי, ומוספים שהדגימות הללו נשמרות רק במשך שנתיים, אבל הם לא מכחישים את עצם קיומו של המאגר הממשלתי עם המידע הגנטי העצום שנאסף על ילדי ישראל.