האם נמצא הגורם האחראי מדי שנה למותם של עשרות תינוקות בישראל בגלל "מוות בעריסה"? חוקרים אמריקנים טוענים כי מחסור ברכיב האחראי על אזור היקיצה במוח הוא הגורם למותם של התינוקות וכי ייתכן שבעתיד נוכל לבצע בדיקה שתחזה מי מהתינוקות נמצא בסיכון - כך מפרסם הבוקר עיתון "מעריב".
לטענת החוקרים מאוניברסיטת הרווארד שבארה"ב, כמות נמוכה בגזע המוח של מוליך עצבי בשם סרוטונין, שאחראי בין השאר על מרכיב היקיצה, הוא שמגדיל את הסיכון למוות בעריסה. סרוטונין הוא מוליך כימי שמקשר בין תאי העצב בגזע המוח ואחראי בין היתר על בקרה וויסות של מנגנונים חיוניים כמו נשימה, לחץ הדם, טמפרטורת הגוף ומנגנון ההתעוררות.
במחקר נמצא כי לתינוקות שסובלים מחוסר בסרוטונין נפגעה היכולת להתעורר ולהגיב למצבים מסכני חיים בשנתם, כמו עלייה ברמת דו תחמוצת הפחמן, שיכולה לקרות בעת שינה על הבטן. תינוקת שלא סובלים מהמחסור בסרוטונין, שמגיעים למצב כזה במהלך השינה, יתעוררו ובכך יידע גופם להתגבר על הבעיה.
כעת, בעקבות ממצאי המחקר, ניתן יהיה בעתיד לבצע בדיקה פשוטה שתמדוד את רמת הסרוטונין בגזע המוח ותדע לחזון האם התינוק נמצא בקבוצת הסיכון למוות בעריסה. עם זאת, לדברי פרופ' אשר טל, מנהל מחלקת הילדים ומומחה בהפרעות שינה בבית החולים סורוקה בבאר שבע, כדאי להתייחס למחקר בזהירות רבה, שכן מדי כמה שנים מתפרסמים מחקרים שטוענים שפיענחו את תופעת המוות בעריסה, אך לרוב מדובר בהקשרים נסיבתיים בלבד.
איך להפחית את הסיכוי למוות בעריסה?
בינתיים, לפחות עד שנגלה באמת את הסיבה למוות בעריסה, ניתן לנקוט במספר פעולות כדי להפחית את הסיכון. ראשית, יש להשכיב את התינוקות על הגב בלב, ללא קשר למשך השינה או לעיתוי, ורצוי עם מוצץ. מותר להשכיב תינוקות על הבטן רק בזמן שהם ערים ומצויים בהשגחת מבוגר. כמו כן, חשוב להשכיב את התינוק על מזרן קשיח בלבד שאינו שוקע בלחץ קל ושסביבת השינה נקייה מאביזרים וצעצועים.
את השמיכה יש להדק מתחת לכתפי התינוקות כשהם שוכבים בשליש התחתון של המיטה ולהימנע מחימום יתר של סביבת התינוקות. הטמפרטורה המומלצת היא 22 מעלות. בנוסף, יש להימנע משינה משותפת עם התינוקות ולשמור על סביבתם נקייה מעישון.