נחל הירקון עלה לכותרות בנסיבות טראגיות - במקום נערכים הבוקר ובימים האחרונים חיפושים אחר הילדה הנעדרת רוז. תמונות הצוללנים מחפשים אחר הילדה רוז בנחל העכור מופיעות ללא הרף בכל כלי התקשורת. הצוללנים מדווחים שהם מחפשים בעיקר בעזרת חוש המישוש, עקב חוסר הראות במימי הנחל. אבל האם הזיהום בנחל מסכן את חייהם?
כבר בשנת 1997 עלתה שאלת הזיהום של מי הירקון לכותרות, בעקבות אסון גשר המכביה. גשר שהוקם כדי לאפשר את מעבר משלחות המכביה קרס כשעליו חברי המשלחת האוסטרלית. רוב חברי המשלחת נפלו למי הנחל. ארבעה מהם מתו כתוצאה מהזיהום. המפורסמת מבין הפצועים הייתה האוסטרלית סשה אלתרמן, שעברה למעלה מ-30 ניתוחים.
"בשום נחל מישורי באזור עירוני בערים הגדולות בעולם, המים אינם צלולים", הסביר דוד פרגמנט, מנהל רשות נחל הירקון, לחדשות 2 באינטרנט. "עכירות המים בנחל נובעת בעיקר עקב אצות הנוצרות מחומרים אורגניים ומחלקיקים שלא שוקעים במי הנחל המלוחים. חלק מהמים בירקון הם מי קולחין, ובקולחין יש מזון ומתפתחות אצות. זה גורם לעכירות".
אבל נראה שמעבר לעכירות, מי הנחל היום לא מסוכנים יותר מדי למי שנכנס אליהם. "מבחינת שייט, איכות המים עומדת בהנחיות בין משרדיות", אומר פרגמנט.
החיפושים אחר רוז נערכים בחיבור בין נחל איילון לנחל הירקון. "בנחל ישנם כיווני זרימה נוגדים עקב תהליכי גאות ושפל של מי הים המשפיעים על הנחל", מסביר פרגמנט, "כך שלאורך זמן, אם גוף כלשהו נמצא בקרקעית הוא יכול לזוז, אלא אם כן הוא נתקע במשהו".
כמות מי המעיינות בנחל הירקון הידלדלה עם השנים. הפעילות האנושית והעירונית מראה את השפעתה. גורמים כמו זיהומים, מחלות והתחממות כדור הארץ נותנים את השפעתם הישירה גם על הנחלים. רשות נחל הירקון מקדמת פרויקטים בנושא שיקום גוף המים כבר משנת ינואר 2003. "התכנית נמצאת כיום בשלבי יישום", מעדכן פרגמנט.