מחקר אמריקני חדש מגלה שהציפיות של מטופל יכולות לעשות שינוי גדול בתחושתו לאחר טיפול במיגרנה. את המחקר ערכו חוקרים מבוסטון, שחקרו בוגרים הסובלים ממיגרנות בניסיון למדוד כמה מההקלה בכאב שלהם מגיעה מהטיפול התרופתי וכמה מכוח הריפוי שבחשיבה חיובית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מיגרנה היא מחלה כרונית ותורשתית, שהלוקים בה סובלים מכאבי ראש עזים במיוחד, כאבים שלעתים מונעים מהם לתפקד באופן מוחלט. מדובר במחלה שמקורה בכלי הדם במוח, ולרוב היא מטופלת בטיפול קבוע או נקודתי של מדללי דם, משככי כאבים וקפאין (שמסייע לזרימת הדם למוח).
66 הנבדקים במחקר שפורסם במגזין Science Translational Medicine דיווחו במהלכו על 450 כאבי ראש. החוקרים דיווחו בסיום המחקר כי חשוב לרופאים לבדוק היטב מה הם אומרים למטופלים לגבי תרופות חזקות - בגלל שהמסר שהם מעבירים יכול לשפר את היתרונות שלהן, או להקהות אותן. "כל מילה שאנחנו אומרים נחשבת, לא רק כל גרם של תרופה", אומר פרופ' טד קפוצ'ניק מאוניברסיטת הארווארד שהוביל את המחקר ביחד עם רופאים מבית החולים בית ישראל שבבוסטון.
המצב הוקל באופן שונה על פי ציפיות החולה מהטיפול
כך זה עבד: ראשית, המטופל שסובל ממיגרנה הסכים לוותר על משככי כאבים למשך מספר שעות במהלך ההתקף, ורשם את ההבדל בסימפטומים בהשוואה להתקפים מאוחרים יותר של כאבי ראש. לאחר מכן, במשך ששת ההתקפים הבאים, למטופלים ניתנת גלולה שהעלון לצרכן המוצמד אליה משתנה.
לעתים, נכתב על העלון שהם מקבלים תרופה שידועה בארה"ב כחזקה ואפקטיבית, המשדרת מסר חיובי. במקרים אחרים נאמר להם כי מדובר בפלסיבו, תרופת דמה, שאמורה לא לשנות את המצב שלהם. במצב השלישי נכתב כי התרופה יכולה לפעול ויכולה שלא לפעול, מסר ניטראלי. לפעמים המסר של הרופא באמצעות העלון לצרכן היה נכון, ולפעמים המסר היה שגוי כי החוקרים החליפו בין הכדורים.
הבלבול באפשרויות אפשר לחוקרים לבדוק איך הכאב של החולים מוקל באופן שונה ממיגרנה למיגרנה על פי הציפיות שלו מהטיפול. כמובן, הטיפול האמיתי פעל טוב יותר מהפלסיבו, אבל באופן יוצא דופן, אנשים שידעו שהם לוקחים פלסיבו דיווחו על פחות כאבים בהשוואה למצב בו המיגרנה לא טופלה כלל.
ההקלה מתרופת הדמה הייתה זהה להקלה מהתרופה האמיתית
ההפתעה הייתה שמטופלים שדיווחו על הקלה בכאב היה כפול כשנאמר להם שהתרופה אמיתית מאשר שנאמר להם, שלא בצדק, כי התרופה לא משפיעה. כשהמטופלים לקחו פלסיבו שהם חשבו שהייתה תרופה אמיתית הם דיווחו כמעט על אותה רמת הקלה בכאב כאשר הם לקחו תרופה אמיתית ונאמר להם שהיא פלסיבו.
"ככל שהעברנו מסר חיובי למטופל, כך האפקט של הפלסיבו היה גדול יותר", אמר פרופ' קפוצ'ניק. חוקרים יודעים מזה זמן מה כי אנשים מדווחים על שיפור משמעותי במצב הרפואי שלהם כשניתנת להם פלסיבו, דבר חסר כל חשיבות (למשל גלולה מלאת מים או כדור סוכר). לעתים אף דווח כי מתן פלסיבו יכול להתחיל אפקט ביולוגי, שאכן יוביל לשיפור.
"המחקר מראה את הכוח של חשיבה חיובית, חשיבה שיכולה לעזור לנו לטפל במיגרנה", אמר ד"ר מארק סטייסי, סגן הדיקן למחקר קליני באוניברסיטת דיוק שהוסיף שהמחקר מלמד כמה מהאפקט התרופתי ניתן להשיג שלא באמצעים תרופתיים כלל, ובכך לשפר את המחקר הרפואי בעתיד.