מספר מקרי התמותה הקשורים לטבק שולש בעשר האחרון, וחברות הטבק הגדולות חותרות תחת המאמצים הציבוריים שיכולים להציל מיליונים. כך קובע מחקר שנכתב על ידי הארגון העולמי למלחמה במחלות ריאה והאגודה האמריקנית למלחמה בסרטן.
עוד נכתב, כי אם תימשך המגמה הנוכחית כמיליארד בני אדם ימותו ממחלות הקשורות לשימוש וחשיפה לטבק עד סוף המאה הנוכחית - אדם אחד כל שש שניות. לפי המחקר, הטבק הרג כ-50 מיליון בני אדם בעשור האחרון, ומחלות הקשורות לטבק אחראיות ל-15% ממקרי התמותה של גברים ול-7% ממקרי התמותה של נשים.
בסין העממית, טבק הוא כבר היום גורם המוות מספר אחד במדינה העצומה - 1.2 מיליון מתים בשנה, והמספר צפוי לגדול ל-3.5 מיליון מתים בשנה עד שנת 2030. במקביל, פורסם כי ישנה מגמת ירידה בעישון במדינות המפותחות לעומת מגמת עלייה באזורים העניים יותר בעולם.
מרבית מקרי התמותה - בעולם המתפתח
מייקל אריקסן, ממחברי המחקר ומנהל במכון לבריאות הציבור באוניברסיטת ג'ורג'יה שבארה"ב, אומר "אם לא נפעל הצפי לעתיד יהיה חמור, כשעיקר הבעיה מתמותה כתוצאה מטבק תהיה במדינות מתפתחות - במיוחד באסיה, במזרח התיכון ובאפריקה".
כמעט 80% מבני האדם שמתים כתוצאה מנזקי טבק מגיעים ממדינות בעלות הכנסה נמוכה או בינונית. בטורקיה, 38% אחוזים ממקרי התמותה של הגברים נגרמים מנזקי טבק. בארה"ב, טבק הוא הרוצח הגדול ביותר בקרב נשים.
"חברות הטבק פועלות להכשיל את המאמצים"
יו"ר הארגון למניעת מחלות ריאה פטר בלדיני האשים את תעשיית הטבק בהסתרת האמת על העישון ובחתירה תחת מאמצי ארגוני בריאות הציבור שיכולים להציל מיליונים. הארגון מפרסם שהתעשייה הגבירה את מלחמתה נגד אלו שמובילים מדיניות נגד עישון, מציבים מכשולים למחוקקים ופועלים לדחיית או עצירת תוכניות חקיקה שאמורות להגביל עישון במקומות ציבוריים והטלת מגבלות על פירסום טבק.
הרווח של שש חברות הטבק הגדולות בעולם עומד על 35.1 מיליארד דולר - שווה לרווח המשולב של החברות קוקה קולה, מקדונלדס ומיקרוסופט. כ-170 מדינות בעולם (מתוך 194) חתמו על אמנת ארגון הבריאות העולמי שמחייבת אותן לפעול למען צמצום העישון, הגבלת החשיפה לעישון פאסיבי והטלת מגבלות על פירסום מוצרי טבק.