אחרי שמדענים הולנדים הציגו אתמול (ב') בלונדון את ההמבורגר הראשון שפותח במעבדה, בדקנו עם פרופ' רזי וגו, ראש המחלקה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, איך בדיוק נעשה הפיתוח המסקרן הזה, ומה המשמעויות שלו לגבי צלחת האוכל הפרטית שלנו?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מהם בדיוק תאי גזע מהם פותח ההמבורגר המדעי?
"תאי גזע נחלקים לשתי קבוצות - כאלו שחיים אצל עובר מאוד צעיר, בן שבועיים פחות או יותר, ויש תאי גזע שנמצא אצל כל אחד מאיתנו. אנחנו למעשה חיים בזכות תאי הגזע, הם אלה שמחדשים את מחזור הדם ואת העור שלנו למשל, אך גם תורמים לצערנו להרבה מחלות כמו סרטן למשל".
איך משתמשים בתאי הגזע למטרות שונות, כמו גידול קציצת בשר?
"תא גזע הוא כמו ילד קטן שלא בדיוק החליט מה הוא הולך לעשות כשהוא יהיה גדול, והוא יכול לקבל החלטות למה הוא רוצה להפוך בהמשך דרכו. לתאי הגזע העובריים יש הרבה אפשרויות בחירה, בעוד לתאים המבוגרים יש קצת פחות אופציות.
קבלת ההחלטות של התאים מאוד מעניינת אותנו המדענים, ולמדנו לגרום להם להפוך למה שאנחנו רוצים. כך במעבדה אנחנו מבודדים את תאי הגזע שמגיעים ממקורות שונים, ואומרים להם להתמיין לסחוס, לשריר או לרקמה. בעבודה הזאת שהוצגה אתמול, לקחו למעשה תא גזע בוגר מפרה וגרמו לו לפתח את המערכת השרירית התאית שלו בתנאי מעבדה, בתוך צלחת".
עד כמה מדובר בפיתוח מהפכני?
"במידה מסוימת הפיתוח לא מאוד חדש, כי כאמור לפתח רקמות מתאי גזע זה משהו שאנחנו כבר יודעים לעשות. מה שחדש הוא גידול פריט למאכל אדם, ובמיוחד פריט מסקרן ואהוב כמו המבורגר. מה שכן יכול להיות מהפכני בפיתוח הזה הוא החשיבה על תחליף לשימוש בבעלי חיים - הרי ידוע שהפרה משחררת כל מיני גזים לאטמוספרה ומזהמת את הסביבה, וכמובן יש את מי שיוצאים נגד השימוש בבעלי חיים למאכל.
"אבל לא בטוח שהפיתוח החדש יהפוך את החיים של הטבעונים לקלים יותר - תאי גזע שגדלים במעבדה לא מתפתחים בסביבה הטבעית שלהם. כדי שהם יתמיינו למטרה המדויקת שאליה אנחנו מכוונים צריך לספק להם את התנאים הנכונים. התאים גדלים בתוך אינקובטור, צריך לווסת את החומציות והטמפרטורה שלהם, ופעמים רבות אנחנו מוסיפים כל מיני מרכיבים מהחי, כמו שומן, מינרלים ומלחים".
האם פיתוח מסחרי של המבורגר בתוך מספר שנים הוא אפשרי?
"בסופו של דבר הכל שאלה של עלות מול תועלת, אבל אני בספק גדול. אם היה כל כך פשוט לגדל תאי גזע לא היינו צריכים ללמוד כל כך הרבה שנים בשביל זה. התהליך הזה יכול להיות קשה ואפילו מסוכן - כשמגדלים משהו בצלחת הדבר נעשה בתנאים מאוד סטריליים. אם יצליחו לעשות את הפיתוח הזה בגדלים מסחריים, יגדל גם הסיכון לזיהומים. הרי לא כולנו תמיד מבשלים את ההמבורגר שלנו ממש עד הסוף, ובהמבורגר מתאי גזע הדבר יכול להיות מסוכן.
"בנוסף, ואני אומר זאת בזהירות רבה - אם מפתחים תאי גזע בלי סוף, התאים יכולים בסופו של דבר להפוך לסרטניים. אני לא פוסל את האפשרות שבתוך עשור אוכל שפותח במעבדה יהיה על הצלחת שלנו, אבל זה דורש עוד תהליך ארוך של בדיקות ופיתוח".